Skip to content
Politică

”Stat Islamic” pierde militar în Irak și Siria, dar încă poate câștiga ideologic EXCLUSIV

www.theguardian.com

Prim-ministrul irakian Haider al-Abadi a anunțat duminică, 9 iulie, ”victoria finală” împotriva insurgenților înarmați din gruparea teroristă ”Stat Islamic”, după ce armata irakiană a finalizat cu succes operațiunea de eliberare a orașului Mosul, al doilea ca mărime din Irak.

”Comandantul suprem al forțelor armate (prim-ministrul) Haider al-Abadi a ajuns în orașul eliberat Mosul și i-a felicitat pe eroicii luptători, dar și tot poporul Irakului cu ocazia marii victorii”, a comunicat duminică biroul de presă al Guvernului de la Bagdad, citat de Globalsecurity.org.

Subdiviziunea Takfiri din gruparea teroristă Daesh (SI) a pierdut controlul asupra orașului Mosul la finalul unei bătălii care durează de peste 8 luni. Aceasta a început cu ofensiva inițiată pe 16 octombrie 2016 de armata irakiană asistată de forțele armate ale guvernului regional kurd și cu participarea Coaliției Internaționale împotriva Statului Islamic conduse de SUA.

Recapturarea Mosulului, oraș aflat la peste 400 de kilometri nord de Bagdad, marchează sfârșitul de facto al grupării ”Stat Islamic” în Irak, la peste 3 ani după începutul acestei insurgențe teroriste.

În ianuarie, trupele irakiene au capturat Mosulul de Est, iar pe 19 februarie au lansat ultima parte a ofensivei terestre din orașul asediat, vizând recăpătarea controlului asupra întregului oraș. În total, peste 862.000 de civili s-au refugiat din Mosul de la începutul bătăliei (octombrie 2016), 195.000 dintre aceștia întorcându-se la domiciliile lor pe măsură ce armata irakiană a eliberat cartierele orașului.

Potrivit unor surse din Irak, Guvernul de la Bagdad ar avea de gând să organizeze o săptămână de celebrări naționale ale recapturării Mosulului, după declararea formală a victoriei, conform sursei citate.

Gruparea ”Stat Islamic” este încercuită și în Siria, fiind aproape de a fi eliminată din Raqqa, capitala așa-zisului califat proclamat de teroriști în 2014 de Forțele Democratice din Siria (FDS, de opoziție față de guvernul lui Bashar Al-Assad). Începând cu 6 iunie, FDS a capturat părți ale orașului Raqqa și și-a continuat ofensiva beneficiind de suport aerian și terestru din partea Coaliției Internaționale împotriva Statului Islamic.

Consecințele destructurării SI în Irak și Siria sunt creșterea potențială a insecurității în Europa

La sfârșitul anului 2015, în gruparea teroristă ”Stat Islamic” luptau peste 21.000 de persoane. Dintre acestea, peste 3300 proveneau din trei țări membre ale Uniunii Europene: Franța, Germania și Marea Britanie (înainte de referendumul de ieșire din UE, din 2016). Alte 2400 de teroriști din SI proveneau din Rusia, ridicând la aproape 6000 numărul oamenilor care au plecat din Europa spre Siria și Irak pentru a se alătura teroriștilor, conform studiului ”Indicele global al terorismului” pentru anul 2015.

Dincolo de creșterea pericolului ca teroriștii de proveniență europeană care supraviețuiesc operațiunilor militare să se întoarcă înarmați și radicalizați în țările europene, organizând noi atacuri teroriste, nu trebuie trecută cu vederea nici încărcătura ideologică a proiectatei eliminări a grupării SI din Irak și Siria.

Un document care circulă printre membrii SI prin intermediul Twitter, intitulat ”Califatul nu va pieri”, conține declarații belicoase ale liderilor ISIS, atât în viață cât și eliminați. Cercetătorul Aymenn al-Tamimi, cel care a descoperit documentul, a spus: ”Ei rămân sfidători”, referindu-se la ISIS. ”Mesajul lor este că Statul Islamic va exista pentru totdeauna atâta timp cât există voința de a lupta”, a adăugat cercetătorul, citat de Spectator.co.uk.

În ”Califatul nu va pieri”, un membru al Consiliului Shura (”Senatului”) ISIS afirmă că musulmanii născuți în SUA vor deveni o armată de cucerire. ”Ei se pregătesc pentru bătălie în propria lor patrie. Astăzi califatul este în Irak și Siria. Mâine, va fi în Casa Albă”, a spus acesta, potrivit sursei citate.

Astfel, există posibilitatea ca înfrângerea defintivă a ISIS să fie utilizată de fundamentaliștii islamici drept mijloc de mobilizare pentru o nouă generație de jihadiști, iar sfârșitul controlului formal al teritoriului de către ”Califat” să nu coincidă cu sfârșitul ideii de ”Stat Islamic”. De aici derivă și pericolul unui nou val de radicalizare în Europa, care ar trebui să fie luat cât mai în serios de statele europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *