Skip to content
Puterea Știrilor Video

Statele care și-au avertizat cetățenii să părăsească R.Moldova au acționat ”prematur” și ”exagerat”, susține ambasadorul Victor Chirilă: Securitatea este asigurată

facebook

Statele care și-au îndemnat cetățenii să părăsească R.Moldova, și în special Transnistria, în contextul unei eventuale escaladări a conflictului declanșat de Federația Rusă, au dat dovadă de o precauție ”exagerată”, este de părere Victor Chirilă, ambasadorul R.Moldova la București. Invitat în studioul Puterea Știrilor, ambasadorul Chirilă a ținut să precizeze că securitatea R.Moldova „este asigurată, instituțiile își fac bine meseria”, dovadă fiind chiar vizitele importante primite în ultima perioadă de autoritățile de la Chișinău.

„Doar Bulgaria și-a avertizat cetățenii să părăsească teritoriul R.Moldova și cred că a făcut-o prematur, nu cred că era cazul. Înțeleg că ei au proceduri interne și aceste proceduri i-a determinat să facă acest lucru. Un alt stat care a făcut asta a fost Germania, dar Germania a făcut acea avertizare doar pentru regiunea transnistreană, nu pentru R.Moldova. Noi nu vedem ca cetățenii germani – care sunt în R.Moldova – să se grăbească să plece pentru că securitatea este asigurată, instituțiile își fac bine meseria, avem vizite importante în fiecare săptămână, practic și în fiecare zi. Ați văzut că am avut în vizită, în acest context deloc fericit și cu toate riscurile care există, secretarul general al ONU, Antonio Guterres. De asemenea, R.Moldova a fost vizitată și de președintele Uniunii Europene, Charles Michel, ceea ce reprezintă niște semnale clare că există riscuri, dar aceste riscuri nu sunt iminente și nu există motive de îngrijorare.

Au fost exagerate avertizările făcute, din punctul meu de vedere. Cred că acest lucru se înțelege”, a declarat ambasadorul R.Moldova la București, Victor Chirilă.

Amintim că Israelul, Germania, Statele Unite, Franța și Bulgaria și-au sfătuit cetățenii, la sfârșitul lunii aprilie, să părăsească Transnistria sau R.Moldova cât mai repede. Referitor la această decizie, autoritățile de la Chișinău au declarat ulterior că fiecare țară își are propriul protocol de securitate și că actualizarea alertelor de călătorie este o practică frecvent întâlnită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *