Țările UE s-au pus de acord cu privire la viitoarea alocare a unor împrumuturi de 150 de miliarde de euro. Fondurile se acordă prin Instrumentul SAFE (Acțiunea de Securitate pentru Europa) pentru achiziții comune de arme. Aprobarea finală este preconizată pentru 21 mai.
Statele membre ale UE au convenit asupra versiunii finale a unui plan de împrumut în valoare de 150 de miliarde de euro, destinat stimulării investițiilor în industria de apărare, în urma unei reuniuni desfășurate la nivel de ambasadori, pe 19 mai.
Potrivit, Euractiv, aprobarea finală din partea tuturor celor 27 de state membre ale UE este prevăzută a avea loc pe 21 mai. Țările UE au termen până miercuri să declare dacă se opun textului și să reia procedura de negociere. Doi diplomați UE au declarat însă pentru Euractiv că nu se așteaptă ca acest lucru să se întâmple.
Fondul SAFE permite statelor UE să se împrumute de la Bruxelles pentru achiziționarea de muniție, arme, echipamente militare.
Comisia își va folosi ratingul pentru a strânge până la 150 de miliarde EUR de pe piețele de capital, pentru a ajuta statele membre ale UE, dar și Ucraina sau Norvegia, să crească rapid investițiile în capacitățile de apărare.
Discuții până în ultimul moment
În ultimele ore ale negocierilor, reprezentanții țărilor UE la Bruxelles au adăugat criterii pentru a se asigura că anumite industrii străine pot accesa acorduri finanțate prin împrumuturi, dar numai în anumite condiții. Asta chiar dacă țara lor de origine nu are un acord cu UE.
Fondurile vor merge către companiile de armament cu sediul în UE și vor fi folosite pentru încurajarea subcontractanților din afara UE să se relocheze pe continentul european.
Plățile susținute de bugetul UE vor lua forma unor împrumuturi pe termen lung la prețuri competitive și structurate atractiv, care vor fi rambursate de statele membre beneficiare.
Ca regulă generală, 35% din valoarea unui contract SAFE poate fi asigurată de o companie din afara UE, Norvegiei sau Ucrainei (ex: din SUA, Turcia, Israel etc.).
Dar 35% este un plafon maxim, pentru care nu vor fi eligibile toate proiectele.
Astfel, orice subcontractor non-UE cu o contribuție sub 15% poate participa fără restricții speciale, însă participațiile non-UE între 15% și 35% vor fi eligibile doar dacă se respectă anumite condiții stricte, precum:
- subcontractorul are o relație directă și stabilită cu contractorul principal
- contractorul principal se angajează să analizeze posibilitatea de a înlocui pe viitor contribuția subcontractorului non-UE cu o alternativă ”internă”.
Context:
Comisia Europeană a introdus SAFE în martie 2025, ca parte a Cărții albe privind apărarea europeană și a planului ReArm Europe/Readiness 2030, alocând împrumuturi în valoare de 150 de miliarde de euro pentru a consolida capacitățile de apărare ale membrilor UE.
Noul instrument SAFE va oferi împrumuturi pe termen lung (cu o durată maximă de 45 de ani și o perioadă de grație de 10 ani pentru rambursarea principalului) care au prețuri competitive și bine structurate.
SAFE este unul dintre cei 3 piloni ai planului ReArm Europe/Readiness 2030, alături de excepțiile fiscale pentru cheltuielile militare ale fiecărui stat și de utilizarea Băncii Europene de Investiții (BEI) pentru deblocarea unor fonduri substanțiale.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News