Skip to content
Politică

Statele Unite avertizează: „Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o ameninţare pentru securitatea energetică a Europei”

" "

Gazoductul Nord Stream 2, care ar urma să lege Rusia de Germania prin Marea Baltică, este o ameninţare pentru securitatea energetică a Europei, spune şeful diplomaţiei americane. Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson crede că acest nou proiect de conductă nu face decât să sporească dependenţa energetică a Europei de gazul rusesc şi oferă Moscovei un nou instrument de presiune politică.

Polonia, Ucraina şi statele baltice se tem că proiectul va creşte dependenţa Europei de gazul provenit Rusia şi va ajuta Kremlinul să obţină un venit adiţional de câteva miliarde de dolari în plus.

" "

„Ca şi Polonia, Statele Unite se opun conductei de gaz Nord Stream 2. Percepem proiectul ca un act de subminare a energiei totale şi a stabilităţii Europei”, a declarat Tillerson la Varşovia, în cadrul unei conferinţe comune de presă cu ministrul polonez de Externe, potrivit reuters.com.

În ultima vreme Gazprom a decis să majoreze semnificativ fondurile alocate pentru proiectele sale de gazoducte spre Europa. În 2018 grupul rus intenţionează să aloce 802 miliarde de ruble (13,7 miliarde de dolari) pentru proiectele de gazoducte spre Europa şi China, o sumă cu 41% mai mare decât cea alocată în 2017. Cel mai mare proiect este Nord Stream 2, care ar urma să facă legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică.

SUA ameninţă să impună sancţiuni împotriva proiectului Nord Stream 2, în timp ce Rusia susţine că administraţia de la Washington utilizează sancţiunile pentru a-şi promova exporturile sale de gaze naturale lichefiate spre Europa.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *