Staţia de pe Vârful Toaca ar înregistra semne de radioctivitate, în cazul unui incident nuclear

toaca statie
news.ro

Primele semne de radioctivitate, în cazul unui accident nuclear la Centrala Zaporojie, din Ucraina, ar fi înregistrate la Staţia de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM) de pe Vârful Toaca, din Munţii Ceahlău, aflată la 1.904 m altitudine, care este cea mai apropiată de graniţa de nord a României, a anunţat preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Laurenţiu Alexandru Păştinaru, care a precizat că în prezent, niciuna din staţiile SSRM nu indică depăşiri. Potrivit statisticilor, la Staţia de pe Vârful Toaca au fost detectate primele semne de radioctivitate în cazurile accidentelor de la Cernobâl şi Fukushima.

„Avem nouă Staţii de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM) care funcţionează cu program de 24/7, care se află la Toaca, Babele, Cernavodă, Constanţa, Bechet, Craiova, Piteşti, Iaşi şi Cluj, fiind extrem de relevante în situaţii precum cea de acum, în care se vorbeşte despre un posibil incident la Centrala Nucleară de la Zaporojie, din Ucraina. Din toate acestea, prima care va înregistra date relevante este cea de pe Vârful Toaca, din judeţul Neamţ, pentru că aceasta este cea mai apropiată de graniţa cu Ucraina şi se află la cea mai mare înălţime.

Potrivit specialiştilor noştri, aceeaşi staţie a dat alarma şi în cazurile accidentelor de la Cernobâl şi Fukushima. O altă staţie extrem de importantă, aflată, de asemenea, la mare înălţime, este cea de la Babele, din Munţii Bucegi. În prezent, niciuna din staţiile SSRM nu indică depăşiri”, a spus preşedintele ANPM.

Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM) funcţionează cu un număr de 37 de Staţii de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM), care asigură monitorizare continuă, 24/7, laboratoare aflate în structura organizatorică şi administrativă a Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, cu Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate (LNRR), aflat în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, coordonatorul din punct de vedere tehnic, ştiinţific şi metodologic al RNSRM, precum şi cu 86 de staţii automate de monitorizare a debitului dozei gama absorbite în aer.

„Ţinem continuu legătura cu reprezentanţii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, respectiv cu factorii de decizie naţionali din domeniu (CNCAN, MApN, MAI – IGSU, etc.) şi orice modificare în valorile întregistrate este comunicată în timp real, iar la fel se va întâmpla şi în cazul unui accident la Centrala Nucleară de la Zaporojie, din Ucraina”, a subliniat Laurenţiu Alexandru Păştinaru.

Potrivit directorului general al Direcţiei Generale Monitorizare a ANPM, Corina Lupu, supravegherea radioactivităţii include: monitorizarea radioactivităţii mediului prin analize imediate, de screening, în scopul depistării rapide a unor creşteri semnificative a radioactivităţii; determinarea radioactivităţii artificial beta globale, prin remăsurarea probelor după 5 zile de la prelevare; determinarea radioactivităţii descendenţilor radonului şi toronului, în scopul interpretării corecte a rezultatelor măsurătorilor imediate şi la evaluarea radioactivităţii naturale, respectiv analize beta şi gama spectrometrice, potrivit news.ro.

„La nivelul Europei, Comisia Europeană a instituit un sistem de avertizare/alarmare în timp real, EURDEP. Raportarea către CE a datelor de radioactivitate monitorizate de reţeaua proprie a fiecărei ţari este o obligaţie stabilită prin articolul 35 din Tratatul EURATOM. Datele de screening produse de RNSRM sunt raportate permanent pe această platformă, iar datele provenite de la analizele întârziate sunt raportate către baza de date a CE (REMdb), sub forma raportului anual de ţară. Datele raportate către EURDEP sunt incluse şi în reţeaua globală dezvoltată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, IRMIS (International Radiation Monitoring Information System)”, a explicat Corina Lupu.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat marţi reciproc că plănuiesc sabotaje şi atacuri asupra centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa, care are şase reactoare şi care a fost ocupată de Rusia la scurt timp după lansarea invaziei din februarie 2022.

Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) anunţă miercuri că nu există indicii care să arate prezenţa unor mine sau explozivi la Centrala Nucleară Zaporojie, în Ucraina, după ce preşedintele ucraineran Volodimir Zelenski a acuzat Kremlinul, citând informaţii clasificate militare, de instalarea unor explozivi pe acoperişul instalaţiei.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL