Skip to content
Alegeri

Statistica prezenței la vot. Sociologul Lucian Dumitrescu: În ultimii 12 ani, prezența la parlamentare a fost cu 10% mai mică decât la locale

PS News

Contactat de PS News, sociologul Lucian Dumitrescu susține că prezența la vot de la alegerile parlamentare de anul acesta „va fi mai mică cu 4% față de acum 4 ani”, când a fost de 39,49 %.

„Ar trebui spus că în ultimii 12 ani, prezența de la parlamentare a fost cu 10 puncte procentuale mai scăzută decât prezența de la alegerile locale. Dacă se menține aceste trend, și aparent se menține, o să avem o prezență în jur de 35-36%. La o astfel de prezență sunt favorizate partidele mari, partidele cu o infrastructură politică dezvoltată”, spune Dumitrescu.

Acesta atrage atenția că la o prezență ridicată la vot în rândul tinderilor, „USRPLUS va fi avantajat”.

„Este foarte probabil să se mențină clasamentul din sondajele din ultima lună: PNL, PSD, USRPLUS. Problema este însă cine va participa la vot, aici este necunoscuta în acest moment. Dacă vom avea o prezență mare a tinerilor, atunci este clar că USRPLUS va fi avantajat, deci în cazul ăsta, mai ales dacă prezența va fi mai mare în mediul urban, există o șansă ca USRPLUS să devanseze PSD.

Dacă prezența persoanelor în vârstă și a celor din mediul rural va fi mai mare, atunci PSD va avea de câștigat, dar cât va avea de câștigat vom vedea abia la finalul acestei zilei. Contează cine se prezintă la vot, în ce măsură vor vota tinerii și categoria persoanelor de peste 60 de ani”, spune sociologul.

De asemenea, acesta susține că prezența la vot de anul acesta nu o va depăși pe cea din 2016.

„Nici vorba să fie mai mare. Mă aștept ca prezența la vot să fie undeva de 35%, cumva în trendul ultimelor alegeri de la noi. Prezența de la parlamentare este cu 10 puncte procentuale mai mică decât la locale, iar la locale am avut 46, acum 2 luni, iar astăzi mă aștept să avem undeva la 35%, deci cu 4% mai puțin decât la ultimele parlamentare”, a conchis sociologul.

Peste 900.000 de români au votat duminică, până la ora 11:00, ceea ce înseamnă o prezenţă de 7,68 %.

În Bucureşti, prezenţa la ora 11.00 era 7,50 %.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *