Statistici România: 30% din copiii de până la 14 ani sunt supraponderali, 15% obezi

copil obez
Sursa foto: Unsplash

Obezitatea ia amploare în România şi nu doar în rândul adulţilor, ci şi al copiilor. Potrivit rezultatelor campaniei de prevenţie a UMFCD „Asumă-ţi să fii sănătos!” –Litoral 2023, din cei 695 de copii evaluaţi (52% fete şi 48% băieţi) de către medicii rezidenţi pediatri, prezenţi timp de 6 zile la malul Mării Negre, 12% au prezentat un grad ridicat de obezitate, iar 4% dintre copii sunt supraponderali.

La cea de-a treia ediţie a campaniei „Asumă-ţi să fii sănătos!”– Litoral 2023- a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, campanie realizată în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD) , Societatea Română de Endocrinologie (SRE) şi Societatea Română de Pediatrie, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale şi al Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa a înregistrat un nou succes la Malul Mării Negre, au participat pentru prima dată pediatri care au evaluat starea sănătăţii copiilor din punct de vedere al statusului nutriţional, potrivit News.ro.

,,Cu această evaluare, tragem un semnal pentru că cifrele obţinute sunt destul de alarmante. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a demarat în acest an un program de evaluare a stării de nutriţie în populaţia pediatrică. În România, unul din trei copii cu vârste de 6-7 ani este obez, iar unul din 10 este supraponderal, potrivit datelor de la nivel internaţional.

Aceleaşi date arată pentru România faptul că aproximativ 30% din copiii de până la 14 ani sunt supraponderali şi la aceştia se mai adaugă un procent de cam 15% de copii obezi, ceea ce înseamnă oferta unor patologii pentru care copiii nu erau pregătiţi, deci nu aveau o transmitere genetică, însemnând hipertensiune, ateroscleroză şi diabet”, a declarat prof. univ. dr. Doina Pleşca – Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie (SRP), prezentă la conferinţa de presă care a anunţat rezultatele campaniei.

Medicul pediatru a precizat că se poate face o corelaţie între starea de nutriţie a copiilor şi mediul de provenienţă, arătând că aproximativ 60% dintre copii au provenit din mediul urban. Un alt parametru important îl reprezintă legătura dintre obezitatea copiilor şi părinţii supraponderali, care pot reprezenta un model vicios în ceea ce înseamnă nutriţia copiilor şi implicit îmbolnăvirea acestora. Sedentarismul, expunerea prelungită la ecrane sunt alţi factori care determină creşterea în greutate a copiilor.

,,Sunt multe ore parcurse de copii în faţa device-urilor, media pentru cei 695 de copii fiind între 4 şi 5 ore zilnic. Sunt cifre îngrijorătoare în contextul în care activitatea sportivă este extrem de limitativă la populaţia luată de noi în calcul. De aceea, fac un apel în a pune sportul la loc de cinste în viaţa copiilor”, a semnalat preşedintele Societăţii Române de Pediatrie (SRP).

Din evaluările pediatrilor de la malul mării a mai reieşit că aproximativ 15% din copii evaluaţi consumă cel puţin o dată pe săptămână alimente de gen fast-food.

Anul acesta, campania a stabilit un nou record de consultaţii medicale oferite de medicii voluntari – 4.757 de consultaţii medicale, în regim gratuit, în domeniile dermatologiei, endocrinologiei şi pediatriei: Screening melanom, screening sindrom metabolic, screening osteoporoză, precum şi evaluare stare de nutriţie a copiilor în corelaţie cu anumite variabile socio-economice şi familiale.

Acesta este rezultatul celor peste 330 de ore de consultaţii medicale realizate de către cei 36 de medici rezidenţi şi specialişti dermatologi, endocrinologi şi pediatri angrenaţi în amplul program de voluntariat anual, derulat pe litoralul românesc de către Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL