Skip to content
Economie Societate

Statul a angajat 40.000 de oameni în ultimii doi ani. Criza forţei de muncă din privat, agravată

Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice a crescut cu 40.000 în ultimii doi ani, conform datelor Profit.ro.

Iar asta în timp ce sectorul privat se confruntă cu o criză gravă a forței de muncă, un risc important pentru dezvoltarea României în următorii ani. De altfel, un studiu recent relevă că economia va avea nevoie, într-un interval de 5 ani, de peste jumătate de milion de persoane în plus pe piața forței de muncă, necesar care nu poate fi acoperit din resursele de muncă interne dacă nu sunt adoptate rapid o serie de măsuri.

De ce este important: Statul a crescut accelerat salariile angajaților din sectorul public în ultimii ani, într-un ritm mult mai rapid decât cel înregistrat în sectorul privat. Astfel, pe lângă avantajele clasice față de lucrătorii de la privat, cum sunt siguranța locului de muncă, drepturi mai multe și respectate mai strict, organizare sindicală, persoanele cu un loc de muncă în sectorul public au și salarii mult mai mari, vouchere de vacanță sau indemnizații pentru hrană.

Context: În loc să umfle în continuare numărul castei privilegiate de angajați la stat, autoritățile ar trebui să facă o analiză serioasă și publică a necesarului de personal, urmată de restructurare și eficientizare.

Un număr semnificativ dintre cei care acum lucrează în sectorul public ar deveni, astfel, disponibili angajatorilor din sectorul privat, ar reduce presiunea pe bugetul de stat și ar diminua din criza de pe piața forței de muncă.

Potrivit datelor oficiale, numărul de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice în ianuarie 2019 era de 1.234.563, în creștere cu 40.097 față de 1.194.466 în ianuarie 2017. Din cei 1,23 milioane de angajați ai statului, circa 800.000 sunt în administrația centrală, iar restul de aproape 435.000, în cea locală. Un tabel cu datele oficiale ale Ministerului Finanțelor privind numărul de posturi ocupate din sectorul public poate fi consultat la finalul acestui articol. Un studiu recent, realizat de Confederația Patronală Concordia și Institutul Național de Cercetări Economice (INCE) al Academiei Române, a arătat economia va avea nevoie în 5 ani de peste jumătate de milion de persoane în plus pe piața forței de muncă.

Datele relevă că circa 2 milioane de persoane active nu se regăsesc nici pe piața muncii, nici în sistemul educațional, iar numărul pensionarilor se apropie rapid de cel al lucrătorilor activi, situație în care populația poate scădea cu aproape 2 milioane de locuitori până în 2030.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *