Statul este, în continuare, cu ochii pe bănci. Cum ar putea suspenda autorităţile activitatea de creditare a instituţiilor bancare.
Băncile din România nu vor mai putea modifica unilateral clauzele contractuale, după cum prevede proiectul legislativ prin care se doreşte transpunerea în legislaţia naţională a Directivei 17/2014 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidenţiale, relatează bursa.ro.
Iniţiativa, postată luni pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), interzice clauzele care dau dreptul creditorului să modifice unilateral contractele, fără încheierea unui act adiţional, acceptat de consumator: „Creditorul trebuie să poată face dovada, inclusiv cu înscris semnat şi datat, că a depus toate diligenţele pentru informarea consumatorului cu privire la semnarea actelor adiţionale”.
Printre altele, proiectul de lege aduce mai multe interdicţii sectorului bancar, după cum urmează: „Se interzice introducerea în contractele de credit a clauzelor prin care: consumatorul este obligat să păstreze confidenţialitatea prevederilor şi a condiţiilor contractuale; creditorul poate declara scadent sau denunţa unilateral contractul ori poate penaliza consumatorul în cazul afectării reputaţiei creditorului; creditorul poate declara scadent anticipat creditul în cazul în care consumatorul nu şi-a îndeplinit obligaţiile conform altor contracte încheiate cu acelaşi creditor, cu alţi creditori sau cu ali terţi; creditorul impune consumatorului încheierea contractului de asigurare a bunurilor aduse în garanţie cu o societate agreată de creditor”.
Totodată, va fi interzisă utilizarea unor formulări care pot crea aşteptări neîntemeiate din partea consumatorului în ceea ce priveşte disponibilitatea sau costul unui credit.
Citiţi mai multe AICI.