Skip to content
Politică

Statul Islamic face ravagii într-o țară cu președinte anti-american: 85 de morți în ultima săptămână

www.albawaba.com

Gruparea teroristă Statul Islamic (Daesh) face ravagii într-o țară al cărei președinte este puternic anti-american: 85 de morți au fost înregistrați numai în ultima săptămână.

Este vorba despre Filipine, al cărei președinte, Rodrigo Duterte, s-a remarcat în ultimii ani prin luări de poziții împotriva SUA, țară care a fost acuzată în repetate rânduri că ar sta la baza ascensiunii Daesh.

Islamistii care s-au angajat in lupte de strada cu fortele de securitate intr-un oras din sudul țării au ucis ultima oară 19 civili, a informat duminica armata, totalul dupa aproape o saptamana de confruntari ajungand la cel putin 85 de morti, informeaza The Guardian, preluat de Hotnews.

Violentele l-au determinat pe presedintele Rodrigo Duterte sa declare marti legea martiala in treimea sudica a Filipinelor pentru a zdrobi ceea ce el a numit exploziva amenintare a militantilor cu legaturi cu Statul Islamic.

Autoritatile au spus ca militantii au ucis 19 civili in Marawi, un oras predominant musulman cu 200.000 de locuitori. Printre acestia se numara trei femei si un copil, descoperiti morti langa o universitate. Violentele au inceput cand zeci de barbati inarmati au declansat un macel in Marawi dupa ce fortele de securitate au incercat sa-l aresteze pe Isnilon Hapilon, un militant filipinez veteran, considerat liderul local al SI.

Luptatorii au arborat steagul negru al Statului Islamic, au luat un preot si alti 14 oameni ostatici dintr-o biserica si au inceput sa dea foc la cladiri. In lupte au murit 13 soldati, 2 politisti si 51 de militanti, potrivit autoritatilor.

Cei mai multi dintre locuitorii orasului au fugit din cauza ca armata a bombardat masiv zonele rezidentiale in care credea ca se ascund islamistii. Armata a anuntat sambata ca va intensifica bombardamentele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *