Skip to content
Politică

Statul Islamic poate obţine arme din România

Etnici musulmani bulgari au promovat în ultimele săptămâni pe reţelele sociale simbolurile grupării islamiste Stat Islamic, care îndeamnă la terorism şi violenţă, provocând îngrijorare cu privire la creşterea popularităţii organizaţiei în Bulgaria, relatează Standard News, în ediţia online.

Informaţia a fost preluată de mai multe publicaţii online din Bulgaria, dar jurnalistul bulgar nu oferă surse oficiale pentru ceea ce susţine în articolul publicat.

Publicaţia menţionează că o înregistrare video publicată recent pe Facebook arată o reuniune a etnicilor musulmani bulgari în care aceştia îşi exprimă susţinerea pentru gruparea Stat Islamic prin sloganuri militante.

Numărul islamiştilor radicali este, de asemenea, în creştere şi în Kosovo. Presa din Balcani afirmă că autorităţile de la Belgrad au pregătit o listă cu cel puţin 20 de combatanţi albanezi, special antrenaţi pentru comiterea unor atentate sinucigaşe în numele grupării Stat Islamic.

Pe de altă parte, gruparea Stat Islamic poate obţine fără nicio problemă arme, rachete, grenade, rachete antitanc, veste antiglonţ şi dispozitive de comunicare din Bulgaria, Croaţia, România şi Ucraina, afirmă Standard News. De altfel, publicaţia susţine că numeroşi dintre combatanţii grupării Stat Islamic provin din Serbia, Bosnia-Herţegovina, Macedonia, Albania şi Bulgaria.

În acest context, serviciile secrete din Croaţia au atras atenţia, la 1 septembrie, că jihadismul, din ce în ce mai prezent în sud-estul Europei, reprezintă unul dintre cele mai mari pericole pentru securitatea acestor ţări.

Fenomenul provoacă îngrijorare în condiţiile în care prezenţa celor 500.000 de musulmani în Grecia a reprezentat motiv de tensiuni în ţară, care, pe de altă parte, încă se confruntă cu efectele crizei economice. Numeroşi locuitori din Atena au protestat în mai multe rânduri faţă de proiectul privind construirea unei moschei în capitala Greciei.

Publicaţia Standard News semnalează, de asemenea, numărul crescut al etnicilor musulmani în ţările din regiune. Astfel, în Ungaria se află aproximativ 15.000 de musulmani, peste 50.000 trăiesc în România, iar peste 60.000 în Slovenia. Totodată, în Serbia se află 400.000 de musulmani, iar în Bulgaria în jur de un milion, reprezentând 12% din populaţia ţării, majoritatea fiind etnici turci, relateaza digi24.ro.

1 comentariu la “Statul Islamic poate obţine arme din România

  1. Daca tarancile proaste din aceste tari accepta pt. un pumn de bani sa fie sclavele musulmanilor, nu este nimic de facut! Saracia a fost intotdeauna o cauza a tot ce se intampla rau in societatea umana.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *