Skip to content
Politică

Statul Islamic se regrupează pentru noi atacuri. Cine urmează pe lista neagră

Statul Islamic ar fi antrenat cel putin 400 de luptatori, care au fost instruiti sa vizeze Europa in atacuri mortale si care au dezvoltat retele teroriste precum cele care au organizat atentatele de la Bruxelles si Paris.

Oficiali europeni, ai serviciilor secrete irakiene si un parlamentar francez au vorbit despre tabere din Siria, Irak si, posibil, din fostul bloc sovietic unde islamistii sunt instruiti sa atace Occidentul, arata The Independent.

Se pare ca si liderul atacurilor de la Paris ar fi intrat in Europa cu un grup de 90 de luptatori care s-au imprastiat in mai multe locuri.

Sursa citata precizeaza ca este o mare problema faptul ca desi creierul atentatelor de la Paris, Salah Abdeslam, a fost arestat vineri, nu au putut fi evitate atentatele de marti de la Bruxelles.

Dupa ce a fugit din Paris, in Belgia, Salah Abdeslam a creat o noua grupare in cartierul copilariei sale, Molenbeek, din Bruxelles, cunoscut de multa vreme ca fiind un refugiu pentru jihadisti.

Senatorul francez Nathalie Goulet, care face parte din conducerea unei comisii de urmarire a retelelor jihadiste, spune ca potrivit estimarilor, intre 400 si 600 de luptatori ai Statului Islamic sunt instrutiti in special pentru atacuri externe.

Luptatorii acestia sunt instruiti mult mai atent si invata strategii de lupta si tehnici de supraveghere, spune un oficial european de securitate, care a dorit sa ramana anonim. Acesta sustine ca luptatorii Statului Islamic erau formati in cateva saptamani in 2014, pe cand acum strategia s-a schimbat.

Oficialul mentioneaza ca au fost create unitati speciale si ca antrenamentul este mai lung. Mai mult, se pare ca obiectivul lor de acum nu este de a ucide cat mai multi oameni, ci sa organizeze cat mai multe operatiuni teroriste pentru ca inamicul sa consume cat mai multi bani.

Numerosi oficiali de securitate au transmis ca exista tot mai multe dovezi ca cea mai mare parte a instruirii are loc in Siria, Libia si in Africa de Nord.

32 de persoane au murit si zeci au fost ranite, marti, in urma unor atacuri teroriste ce au vizat Bruxelles-ul. Aeroportul Zaventem din Bruxelles si statia de metrou Maelbeek au fost tintele unor atacurilor revendicate apoi de catre Statul Islamic.

Atacurile au avut loc la cateva zile dupa arestarea lui Salah Abdeslam, teroristul implicat in atentatele din Paris.

Cel care ar fi coordonat atacurile de la Bruxelles este Najim Laachraoui, rezident in Bruxelles care avea studii in inginerie mecanica, informează ziare.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *