Skip to content
Politică Societate

Statul paralel al magistraților: pensii speciale de 10 ori mai mari decât ale medicilor!

Inquam Photos / George Calin
" "

România a devenit un stat paralel al pensiilor speciale, iar magistrații, militarii sau angajații SRI ajung să câștige de 10 ori mai mult decât un medic sau un profesor. Pensia specială a magistraților a alimentat inegalitățile din societate și a creat o categorie de cetățeni bogați, în timp ce oamenii care cotizează 40 de ani pentru o pensie primesc, la vârsta de pensionare, o sumă insuficientă pentru a supraviețui o lună de zile.

Magistrații au dreptul la pensie după 25 de ani de activitate, în timp ce un cetățean oarecare din această țară trebuie să muncească până la vârsta de 63 de ani, în cazul femeilor, sau până la 65 de ani, în cazul bărbaților. Magistrații se pot pensiona chiar și la 45 de ani, deoarece se consideră experiență și activitatea pe care au avut-o înainte să ajungă în magistratură, dacă au lucrat ca jurist sau avocat. Peste 2 ani, magistrații se vor pensiona după 20 de ani de activitate.

Pensia specială a unui magistrat se calculează în funcție de salariul brut și în funcție de sporuri. Pe noua lege, care va fi disponibilă peste 2 ani, magistrații vor avea o pensie de 80% din salariul brut și sporurile pe ultima lună de activitate.

CITIȚI ȘI: Magistrați bogați și ineficienți: salarii uriașe, pensii speciale după 20 de ani de muncă și dosare nerezolvate

La un calcul simplu, dacă magistratul are un salariul brut de 30.000 de lei pe lună, va primi o pensie de 24.000 de lei. În medie, pensia magistraților e de 18.668 lei pe lună.

Pentru această pensie specială și uriașă, magistratul va cotiza la pensia sa doar 20 de ani. La 45 de ani când se va pensiona, va avea și pensia specială și salariul pe care îl va încasa din activitatea de avocat sau depinde unde se va angaja.

În schimb, dacă un cetățean oarecare din statul acesta are un salariu brut de 30.000 de lei pe lună, să spunem că un manager de companie își permite acest salariu, când se va pensiona va avea o mare surpriză.

Managerul cu salariu lunar uriaș de 30.000 de lei brut va cotiza la sistemul de pensii până la vârsta de 65 de ani, atunci când va avea dreptul să se pensioneze. Și pensia lui va fi de 9.277 lei/lună, potrivit estimărilor de pe expertulbanilor.ro.

Adică un cetățean oarecare, cu același salariu brut ca și un magistrat, cotizează de două ori mai mult, dar primește de trei ori mai puțin decât un magistrat. Cu alte cuvinte, pensiile speciale sunt acoperite în mare măsură de cetățenii de rând din această țară.

Nimic nu justifică pensiile speciale ale magistraților sau ale personalului din instanțe, cum ar fi grefierii care s-au trezit peste noapte că nu pot renunța la pensiile speciale. Nici ideea de a mări exagerat de mult pensiile magistraților doar pentru ca aceștia să nu fie tentați să accepte mită nu funcționează. Nu există niciun studiu care să arate că oamenii bogați nu sunt corupți, iar recent am avut atâtea exemple de magistrați corupți și condamnați. Această problemă s-ar rezolva cu o lege pentru răspunderea magistraților.

CITIȚI ȘI: Ludovic Orban cere aplicarea principiului contributivității la pensiile magistraților: S-au baricadat cu decizia Curții Constituționale și nu este corect

Ce pensii au profesorii și medicii

Chiar dacă li s-au mărit salariile, medicii sau profesorii nu au pensii speciale și sunt nevoiți să muncească până la 65 de ani pentru a beneficia de pensie.

În iunie 2019, un medic a murit în timp ce era de gardă la un spital din Bihor. Medicul respectiv avea deja o pensie, dar nu renunțase la turele de gardă pentru a rămâne activ. Pensia sa lunară de 1.280 de lei, de 10 ori mai puțin decât un magistrat, după 35 de ani de muncă, potrivit ziare.com.

Pensiile medicilor rămân în continuare foarte mici, deoarece ele se calculează în funcție de principiul contributivității.

La fel și în cazul profesorilor, care muncesc până la 65 de ani sau chiar peste 65 de ani. După 40 de ani de carieră, aceștia se trezesc cu pensii care ajung la 1.000-1.500 de lei pe lună. Totodată, profesorii care vor avea o pensie mai mare decât salariul minim brut nu vor mai putea să strângă și pensia și salariul de profesor, după ce au împlinit vârsta de pensionare. Ministrul Muncii vrea să interzică această situație, iar un profesor care va avea pensia de 2.200 de lei, va trebui să renunțe la aceasta sau să supraviețuiască doar cu atât. În timp ce militarii, polițiștii, jandarmii sau angajații SRI vor sta liniștiți cu pensii peste 5.000 de lei sau chiar peste 10.000 de lei. Trebuie precizat că nimeni nu știe ce pensii speciale au angajații din serviciile secrete deoarece, evident, ele sunt secrete printr-o decizie aberantă a CSAT.

Sunt peste 140.000 de pensii speciale la MApN, Poliție, SRI, SIE, Jandarmerie de care nu o să se atingă nimeni. Toate aceste categorii au fost alimentate de PSD pentru a încerca să cumpere instituțiile.

La toate acestea se adaugă faptul că speranța de viață în România, potrivit Eurostat, este de 75,3 ani, mult mai jos decât media UE. Astfel, medicii muncesc 40 de ani pentru o pensie de 1.500 de lei/lună și le rămân alți 10 ani de trăit, în timp ce magistrații muncesc 20 de ani pentru o pensie de 15.000 de lei pe lună și le rămân 30 de ani să se bucure de pensie.

" "
" "

5 comentarii la “Statul paralel al magistraților: pensii speciale de 10 ori mai mari decât ale medicilor!

  1. Parerea mea e.ca paturca ,trebuia sa faca imnul. Cam asa Doamne,vino doamne sa vezi ce venituri si,au tras ,prin legile date tot de ei.Cum sa.faci tu justitie cand abuzezi ,clar de ceva.injust.Nicaieri pensia mediee militara sau din justitie nu e.de.5 la 15 ori mai mare decat pensia medie.civila, asta nu mai e pensie , seamana mai mult la o taxa de protectie.

  2. Ce mama naibii de dat leau dat și de luat nu se poate lua!? baliverne politicianiste. ….., escrocii le este frică să nu seatinga justiția de ei fiindcă toți sânt niște corupți și au bube în cap.Pentru cenu se poate face ordine și dreptate în România! ?, pentru că nu se vrea …politicieni sânt mână in mână cu infractori și cu justiția deci deci decizia finală o poate lua poporul la felca în 89 .

  3. Nu pot sa zic decat…..HUOOOOO!!!!!!! Legea este pentru EI, in situatia in care, EI SUNT PRINCIPALII VINOVATI PENTRU SITUATIA IN CARE ESTE TARA!!! Sistemul juridic din Romania= SISTEM MAFIOT, iar pentru mine CRIMINAL!!!

  4. Trebuie abrogat art 77, din legea 567/2014, ca să nu mai poată spune magistrații că trebuie să primească suplimente la pensia normală fiindcă li se interzice să aibă alte activități. Să fie lăsaţi să facă afaceri, să vedem cum se pot împărți între afaceri, care le ocupă toată ziua, şi activitatea juridică, care iar le ocupă toată ziua. Iar reducerea stagiului de activitate trebuie oprită, chiar mărită, pînă la 40 de ani de serviciu, sau 65 de ani de .viață. Şi pensia să includă doar o parte din salariu, nu şi toate sporurile din ultima lună. Statutul actual al magistraților este un abuz de abuz, față de celelalte cstegorii de salariați. Politicul are toată vina pentru asta. Trebuie corectată legislația urgent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *