Skip to content
Politică

Statul paralel există! Maior se visa premier cu Ponta președinte și-l sabota pe Iohannis cu ajutorul ANI

rompress.info

Parlamentari, miniștri, oameni cu funcții de conducere în statul român au intrat de-a lungul timpului în vizorul a ceea ce numim generic “statul paralel”. Un stat paralel care chiar există dacă citim raportul făcut de Comisia de control al SRI în ceea ce-l privește pe fostul șef al Serviciului Român de Informații, George Maior.

Raportul comisiei arată cum George Maior și Horia Georgescu, fost președinte al Agenției Naționale de Integritate (ANI), au pus la punct un întreg aparat prin care să poată controla dosare în care erau implicați oameni de la vârful statului.

George Maior se interesa de stadiul anumitor dosare atât din cadrul Agenției Naționale de Integritate, cât și despre evoluția unor dosare aflate pe rol în instanță, iar de aici nu mai era decât un pas până în momentul în care SRI să intervină în favoarea sau în defavoarea personajelor din dosare, după cum dictau interesele personale ale directorului.

Ba mai mult, George Maior l-a rugat pe Horia Georgescu să meargă la Bruxelles, la Comisia Europeană, luând în considerare credibilitatea acestuia în raport cu oficialii europeni, pentru a-și exprima susținerea în vederea numirii  Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef al DNA.

Colaborarea dintre George Maior și Horia Georgescu era atât de strânsă încât cei doi se întâlneau la tot felul de mese festive organizate la restaurante sau la reședința fostului șef al ANI.

Presiuni în campania electorală

Raportul comisiei parlamentare punctează că George Maior plănuia să ajungă premierul României, în eventualitatea în care funcţia de preşedinte al ţării ar fi fost câştigată de Victor Ponta. Acesta a fost motivul implicării fostului director al SRI în campania alegerilor prezidenţiale din 2014 împotriva lui Klaus Iohannis, contracandidatul lui Victor Ponta.

Comisia SRI a întocmit raportul după ce a analizat stenogramele audierilor lui Horia Georgescu, fost președinte ANI, George Maior, fost director SRI, Sorin Blejnar, fost șef al ANAF, Dumitru Dumbravă, general SRI, fost șef al Direcției juridice, Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI.

Astfel, susține raportul, în data de 20 februarie 2013, prin intermediul Notei informative nr. 00983838, SRI a sesizat ANI în legătură cu o presupusă stare de incompatibilitate în care s-ar fi aflat Klaus Iohannis pe vremea când era primar al Sibiului, incompatibilitate care i-ar fi putut pune în pericol candidatura la Președinția României. Această presupusă incompatibilitate a fost, ulterior, infirmată prin decizie definitivă a ÎCCJ.

”Din datele transmise de către SRI în urma unor verificări interne, Serviciul avea informația referitoare la o posibilă stare de incompatibilitate a domnului Klaus Werner Iohannis încă din luna ianuarie 2013. În data de 20 februarie 2013, în ziua în care domnul Klaus Werner Iohannis s-a înscris în PNL, această notă a plecat de la SRI către Agenția Națională de Integritate, ceea ce denotă un mod de lucru viciat, menit să influențeze viața politică, deoarece decidentul la acest nivel privind transmiterea de informații către ANI se regăsea în persoana lui George Maior”, scrie în raportul Comisiei parlamentare de control SRI, potrivit Newsweek România.

Mai mult, Maior a făcut presiuni asupra șefului de atunci al ANI să ceară ÎCCJ devansarea termenului de judecată în dosarul lui Klaus Iohannis, pentru a putea da informația pe piață chiar în timpul campaniei electorale.

”În accepțiunea Comisiei, există indicii că George Maior, în calitate de director al SRI, a exercitat presiuni la adresa lui Horia Georgescu ca acesta să ceară devansarea termenului de judecată pentru acele dosare, să disemineze în presă această informație, având ca țintă în special cauza lui Klaus Iohannis, candidat la funcția de președinte al României”, mai punctează raportul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *