Skip to content
Economie

Statul profită cel mai mult din creșterea prețului la energie: Furnizorii susțin că statul român va câștigă 43 de miliarde de lei în 2022

Inquam Photos / Octav Ganea

Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), a declarat, marți, că statul român va câștiga anul acesta peste 43 de miliarde de lei din taxele şi dividendele plătite de sectorul energetic. Practic, se poate spune că există un câștigător în criza facturilor care i-au sărăcit pe români. Și acela e Guvernul. Același guvern care trebuie să găsească soluții pentru ținerea sub control a prețurilor de pe urma căruia beneficiază.

„Din rapoartele ANRE şi din declaraţiile din presă, statul a plătit furnizorilor pentru decontare 4,5 miliarde de lei, în perioada noiembrie 2021 – martie 2022, prima parte a schemei, OUG 118, sumă plătită în proporţie de 99%. În primul trimestru al acestui an statul ar urma să colecteze aproape 11 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde TVA adiţional, 5,3 miliarde din supraimpozitarea producătorilor – Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, OMV Petrom, precum şi 2,6 miliarde din dividende. Înmulţind cu patru, rezultă că pentru tot anul statul român încasează peste 43 de miliarde de lei, chiar mai mult, pentru că preţurile au crescut între timp faţă de primul trimestru”, a declarat Laurențiu Urluescu, citat de Agerpres.

Acesta a mai afirmat că furnizorii n-au primit până acum niciun ban drept compensare pentru perioada care începe în aprilie, iar pentru intervalul noiembrie 2021 – martie 2022, banii au început să vină după șapte luni. Asta, deși, spune Urluescu, legea prevede achitarea sumelor în termen de 45 de zile.

„Suntem la patru luni de când a început OUG 27, iar băncile sunt supraexpuse pe sectorul energetic şi deja văd energia ca fiind un sector de risc şi costul creditării a crescut. Furnizorii garantează cu contractele, iar băncile spun că există riscul să nu se plătească banii înapoi, având în vedere întârzierea cu care statul decontează. Fiecare furnizor caută bani de unde poate să scoată, de la bănci, acţionari, alte business-uri”, a explicat apoi șeful AFEER.

El a mai spus că în acest moment piaţa spot, unde preţurile sunt foarte mari acum, este cea mai lichidă piaţă de energie din România şi nu poate fi închisă, așa cum se cere în spațiul public: „iar dacă o desfiinţăm nu mai vine energia din import”

Preşedintele AFEER a mai afirmat că problema e la nivel european, deci soluția tot la nivel european trebuie să fie: „Soluțiile separate vor duce la distorsiuni şi fluxuri comerciale nefireşti care ar înrăutăţi situaţia”.

În opinia asociaţiei, ajutorul trebuie focusat doar pe consumatorii vulnerabili, odată cu scăderea TVA şi accizei: „De asemenea, este foarte important să reducem risipa de energie. Nu confortul, ci risipa. Iar autorităţile ar trebui să vină cu o campanie în acest sens”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *