Statul român a blocat temporar vânzarea, la renumita casă de licitații Christie’s New York, a unui tablou realizat de marele pictor spaniol El Greco și intitulat „San Sebastian”, operă de artă care a aparținut fostei colecții a Coroanei Regale a României, iar apoi a intrat în posesia Regelui Mihai. Tabloul este estimat între 7 și 9 milioane de dolari, iar licitația va avea loc în data de 5 februarie, dar Christie’s va reține tabloul până pe data de 28 februarie, dată până la care statul român se judecă în legătură cu opera de artă, au declarat pentru Profit.ro surse guvernamentale.
Potrivit acestora, premierul Ciolacu va trimite personal avocaților și o scrisoare de susținere.
Potrivit unui document ministerial oficial, prezentat anterior de Profit.ro, Guvernul a aprobat un memorandum ”privind demersurile instituționale ce se impun a fi realizate de România, inclusiv a inițierii unor proceduri (civile/penale) menite să asigure protecția juridică a operei de artă – tablou realizat de El Greco intitulat San Sebastian, ce face obiectul licitației din data de 5 februarie 2025 organizată de casa de licitații Christie’s New York – și restabilirea situației anterioare alienării acestuia de patrimoniul statului, dar și a oricărei proceduri execuționale sau de altă natură necesare preluării posesiei efective a tabloului”.
Guvernul și Ministerul de Finanțe au confirmat, ulterior pentru Profit.ro, adoptarea memorandmului în ședința din 16 ianuarie.
Casa de licitații Christie’s a anunțat recent punerea în vânzare a acestei capodopere, pe care o estimează la o valoare cuprinsă între 7 și 9 milioane de dolari.
Acțiunea statului român
Potrivit surselor oficiale citate, statul român a reușit să suspende temnporar încheierea vânzării până la un verdict al instanței din SUA.
”Până pe 28 februarie, tabloul este reținut de casa de liciații. Între timp, cele două părți se judecă. Va fi trimisă avocaților și o scrisoare de susținere a demersului din partea premierului Marcel Ciolacu”, au precizat sursele citate.
Ca urmare, chiar dacă tabloul va fi licitat, vânzarea nu se va putea încheia în lipsa unei decizii a instanței.
Înscrierea pentru a licita la acest tablou, de către cei care pot demonstra resurse suficiente în acest sens, se încheie la începutul lunii februarie, cu câteva zile înainte de data licitației.
Contactată pentru a comenta demersul avut în vedere de autoritățile române, Chiristie’s nu a comunicat un punct de vedere până la ora publicării acestui articol. Acesta va fi prezentat imediat cum va fi transmis.
Carol I, un admirator al lui El Greco, a cumpărat mai multe lucrări ale pictorului
După cum remarcă și Christie’s, primul monarh al României, Carol I, urcat pe tron în 1866, a început din 1879 să achiziționeze extensiv lucrări pentru Colecția Regală, cu scopul decorării palatelor regale. Cu consilierea savantului și colecționarului Felix Bamberg (1820-1893), regele a dezvoltat un gust deosebit pentru pictura spaniolă, care, deși populară în Franța, era mai puțin cunoscută și răspândită în Europa Centrală și de Est.
Carol I a deținut mai multe picturi de El Greco, dintre care majoritatea aparțineau regelui Ludovic Filip al Franței (1773-1850), din galeria sa spaniolă de la Louvre.
Muzeul de Național de Artă al României deține în prezent trei lucrări importante de El Greco, din fosta Colecție Regală, respectiv:
- Logodna Fecioarei
- Martiriul Sfântului Mauriciu sau Martiriul celor zece mii de tebani
- Adorația păstorilor
Multe dintre lucrări au fost achiziționate de Carol I de la Christie’s Londra, în perioada 6-8 mai 1853, suveranul cumpărând lucrări care au aparținut mareșalului Soult sau baronului Isidor Taylor, dar Sfântul Sebastian nu s-a regăsit printre aceste achiziții.
Proveniența timpurie a acestei picturi rămâne astfel puțin cunoscută, fiind probabil că a intrat pe altă cale în Colecția Regală, cel mai târziu în 1898, când a apărut în catalogul Bachelin al colecției regelui Carol I.
”Nu este de mirare că opera lui El Greco a fost atât de râvnită de regele Carol I și atât de bine reprezentată în colecția sa. Pensulația uimitoare a artistului, paleta vibrantă și abordarea excentrică a compoziției – toate evidente în acest Sfânt Sebastian – ar fi fost la fel de izbitoare pentru colecționarul din secolul al XIX-lea precum sunt pentru privitorul modern de astăzi”, arată Christie’s.
Cum a părăsit tabloul România
Regele Carol I a lăsat tabloul moștenire instituției Coroanei României, în testamentul său din 14 și 26 februarie 1899. Colecția Coroanei fusese constituită la finele secolului al XIX-lea din fonduri publice, prin achiziții ale Guvernului Brătianu, iar Carol I a menționat că întreaga sa colecție, catalogată de bibliotecarul casei regale Leo Bachelin în 1898, ”va rămâne pentru totdeauna și în intregul său în țară, ca proprietate a Coroanei României”.
Potrivit casei de licitații Christie’s, în noiembrie 1947, Guvernul român ar fi transferat lucrarea în proprietatea Regelui Mihai. ”Dreptul de proprietate a fost transferat Regelui Mihai I al României (1921-2017), 11-12 noiembrie 1947, cu acordul Guvernului român”, arată Christie’s, care precizează apoi că lucrarea a fost vândută de rege în 1976 ”cu firma Wildenstein & Co.” din New York, pentru ca ulterior să fie achiziționată, prin firma Giraud Pissarro Segalot, tot din New York, de către actualul proprietar, în 2010.
Din formularea casei de licitații nu reiese clar dacă fostul suveran a vândut tabloul – indicat în acest sens în afirmații publice, inclusiv de Christie’s – direct firmei Wildenstein sau prin intermediul acesteia. Sunt înregistrate tranzacții ale lucrării în 1976 și 2010 și lucrarea ca provenind din fosta colecție regală.
Regele Mihai I a părăsit România în ianuarie 1948, la scurt timp după transferul proprietății și după ce a fost forțat să abdice de noul regim comunist. Lucrarea a fost expusă la Paris în 1937, iar ulterior la Muzeul Prado din Madrid, Paris, la Galeria Națională de Artă din Washington, la Muzeul de Artă din Toledo și, ultima dată, la Muzeul de Artă din Dallas, între 1 aprile 1982 și 6 februarie 1983.
Una din cele mai mari dinastii de dealeri de artă din lume, familia Wildenstein a fost acuzată nu doar că ar fi cumpărat ilegal de la Regele Mihai tablouri aparținând statului român, dar și că ar fi tranzacționat opere de artă confiscate de naziști de la proprietari evrei.
În calitate de ministru al Culturii, fostul mare scriitor francez Andre Malraux a acuzat firma în anii ’60 că ar fi încercat mituirea unui funcționar ministerial pentru a aviza exportul unei capodopere a pictorului George de la Tour.
Presa a relatat că statul român i-a intentat după 1990 procese și fostului suveran Mihai I pe tema bunurilor din fosta Colecție a Coroanei, dar având în vedere discuțiile privind alte proprietăți regale, precum Castelul Peleș, autoritățile au renunțat la astfel de demersuri.
Acum, însă, odată cu reapariția lucrării de El Greco pe piață, statul român încearcă recuperarea fostei opere a Colecției Coroanei.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News