Skip to content
Economie Societate

Statul român a pierdut 7 miliarde lei din neactualizarea prețului de referință pentru gazele naturale

Conform unui raport al Curții de Conturi, neactualizarea prețului de referință la gazele naturale a adus statului român o pierdere 7 miliarde lei, până în 2015, adică aproximativ jumătate din valoarea redevențelor pe care ar fi trebuit să le încaseze, a declarat vineri Dorinel Ursărescu, consilierul personal al președintelui ANRM – Agenția Națională de Resurse Minerale, în cadrul conferinței Resursele Energetice de la Marea Neagră, în contexul Securității Naționale a României, organizată de PSNews.

Mai mult decât atât, încercând să aducă la zi prețul de referință pentru gazele naturale, conducerea ANRM a fost destituită, la finalul lui 2017, existând interese politice să nu se întâmple acest lucru.

Producătorii de gaze din România plătesc două mari impozite: redevența, stabilită în baza prețului de referință și impozitul pe venitul suplimentar.

Deși piața gazelor natural a fost liberalizată în 2013, ceea ce a permis producătorilor să crească prețurile, prețul de referință a rămas nemodificat încă din 2008.

Nici în privința încasărilor primite din impozitul pe veniturile suplimentare ale producătorilor de gaze, statul nu stă mai bine.

De exemplu, valoarea plăților către Statul român pe care producătorii de gaze le-au efectuat, în contul impozitului pe venituri suplimentare, nu depășește 7%.

În total, producătorii de gaze plătesc către statul român un impozit de 8,5%, în contul redevențelor, respectiv 7% din impozitul pe venituri suplimentare.

Când autoritățile statului au încercat să reglementeze piața gazelor naturale, lucrurile s-au agitat foarte tare în piață, cei mai importanți actori au creat agitație prin mass media și influenceri, făcând un lobby puternic pantru a nu le fi mărite impozitele.

În acest context a apărut Ordonanța 114, care nu este cea mai fericită soluție, dar nu s-a putut stabili un dialog între toate părțile implicate, mai spune consilierul personal al președintelui ANRM.

Mai degrabă trebuia umbla la impozitul pe veniturile suplimentare ale producătorilor de gaze, decât să se apeleze la o taxă pe active”, a mai spus Dorinel Ursărescu.

Pentru a da un exemplu cu privire la nivelul impozitelor plătite de către stat, de companiile străine, consilierul președintelui ANRM a oferit următorul exemplu:

Romgaz, companie de stat, plătește de două ori mai mult impozit pe veniturile suplimentare față de Petrom, deși au productii comparabile.

Acest lucru este posibil deoarece consumul tehnologic, deductibil fiscal, raportat de Petrom este14,2%, pentru producția de gaze, în timp ce la Romgaz este de sub 2%.

 

Conferința ”Resursele energetice de la Marea Neagră în contextul Securității Naționale a României”, organizată de PSnews.ro, partner principal Hidroelectrica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *