Skip to content
Societate

Statul român a reziliat contractul proiectului de cercetare de la Măgurele

descopera.ro

Statul român a reziliat contractul pe care îl avea cu consorţiul care trebuia să furnizeze Laserul de la Măgurele, fără însă să aibă o soluţie alternativă

Potrivit ministrului cercetării, Nicolae Hurduc, rezilierea contractului cu consorţiul italian EuroGammaS (EGS) a fost făcută în noiembrie 2018 şi nu se poate face nimic în legătură cu situaţia „pentru că este o problemă juridică” şi pentru „că situaţia este destul de complicată”.

„Este reziliat contractul din noiembrie şi există un proces între EuroGamma şi IFIN – HH. Procesul se judecă în judeţul Ilfov. Se judecă în România pentru că aşa a fost stipulat în contract. Partea română a reziliat contractul. Acum aşteptăm soluţia judecătorească. Noi nu ne putem implica în niciun fel pentru că este vorba de un contract comercial care intră pe drept civil. În faza în care s-a ajuns este o problemă juridică”, a declarat Nicolae Hurduc, ministrul Cercetării, citat de Hotnews.ro, potrivit b1.

„Să ştiţi că situaţia este destul de complicată. Nici noi nu ştim ce-o să se întâmple, pentru că depinde de hotărârea judecătorească. Nu vă pot spune ce se poate întâmpla. În momentul ăsta nu ştiu exact să vă spun dacă mai există acestă cale amiabilă de rezolvare din punct de vedere juridic. E blocat în momentul de faţă, cu posibilitatea deblocării pe cale juridică”, a adăugat ministrul.

Printre motivele rezilierii, partea romană a enumerat „întârzierile semnificative”, „refuzul de executare a contractului” sau „refuzul de instalare a sistemului în clădirea destinată acestui scop”.

„Maniera deficitară de realizare a Contractului, de către EGS, prin acumularea de întârzieri semnificative și refuzul de instalare a sistemului în clădirea ai cărui parametri și configurație au fost în mod explicit asumați contractual de către Asociere, a atras, într-o etapă inițială, sancționarea acesteia, de către beneficiarul IFIN-HH, cu aplicarea de penalități de întârziere în valoare de peste 3 mil. Euro. Neîndeplinirea în ultimii doi ani, de către Asocierea EuroGammaS, a unei multitudini de obligații contractuale esențiale și persistența în refuzul de executare a contractului, a generat încetarea acestuia de către IFIN-HH din culpa Asocierii, în luna noiembrie 2018”, se arată într-un comunicat remis de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.

Asocierea EuroGammaS a contestat în justiție demersurile părții române. Aceste evoluţii au loc în condiţiile în care, la capitolul cercetare, România sta cel mai prost din întreaga Uniune Europeană.

Datele Ministerului Cercetării arată un buget de doar 1.637.754 de lei pe anul 2018, unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. Iar cele ale Comisiei Europene pe anul 2017 indică faptul că România a dedicat cea mai mică parte a PIB-ului pentru cercetare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *