Skip to content
Politică

Statul român, dat în judecată de 10 producători de energie fotovoltaică

ziuaconstanta.ro

Statul român a fost acționat în judecată la Centrul Internațional de Soluționare a Litigiilor în materie de Investiții (ICSID) din Washington de zece producători de energie fotovoltaică.

Cererea de arbitraj împotriva României (Ministerului Energiei din România) a fost depusă pe data de 12 iunie 2018, conform Business Review.

Companiile care au acționat statul român în judecată sunt SG Building Solutions GmbH (Austria), Pressburg UK GmbH (Germania), Green Source Consulting GmbH (Austria), Solluce Romania 1 B.V. (Olanda), Risen Energy Solar Project GmbH (Germania), Core Value Investments GmbH & Co KG Gamma (Germania), Core Value Capital GmbH (Austria), SC LJG Green Source Energy Beta SRL (România), Anina Pro Invest Ltd (Cipru) and Giust Ltd (Ciprus). Acestea sunt, conform sursei citate, companii care au investit în energie fotovoltaică în România.

Acțiunea celor 10 companii vine în contextul în care Guvernul a decis, în 2013, reducerea subvențiilor sub formă de certificate verzi  în ceea ce privește sectorul energiei regenerabile. Până în 2013, România a avut cele mai generoase subvenții din Europa pentru energia regenerabilă, mai adaugă sursa citată.

În urma reducerii acestor subvenții, mai mulți producători din industrie se plâng de faptul că nu își mai pot acoperi costurile, fiind în pericol de insolvență sau faliment.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *