Skip to content
Politică

Statul român, în pericol de a fi chemat în fața instanțelor internaționale de arbitraj comercial

cdep.ro

Autoritățile din România riscă un proces de arbitraj comercial, după ce Bursa Română de Mărfuri (BRM) a anunțat că nu este de acord cu eliminarea sa de pe piața angro de tranzacționare a gazelor naturale.

Pe 16 mai, Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților a adoptat amendamentul propus de grupul paralamentar PSD de eliminare a BRM de pe piața platformelor centralizate de tranzacționare a gazelor naturale, lasând acest rol în mâna unui singur operator, OPCOM, subsidiară a Transelectrica, societate controlată în care statul deține încă 58,88% din acțiuni.

Pentru moment, conducerea BRM, prin președintele Septimiu Stoica, a anunțat că așeaptă să vadă forma finală a legii adoptate de Parlament, înainte de a depune o eventuală plângere împotriva autorităților, informează news.ro.

„Legea este în Parlament deocamdată. Există deputaţi care vor cere reîntoarcerea legii spre a fi discutată în Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor. Noi am înţeles că au fost iregularităţi, că s-a stipulat faptul că va exista un singur operator, care a fost şi nominalizat.

Dacă Parlamentul îşi asumă o asemenea decizie antieconomică şi neetică, dacă nu ni se face dreptate, ne vom adresa organismelor internaţionale”, a precizat președintele BRM.

O lege în forma adoptată de Comisia pentru industrii și servicii din Camera inferioară a Parlamentului ar intra în contradicție directă cu legislația anti-monopol din UE, iar președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu se arată la fel de contrariat de modul în care se derulează procesul legislativ.

„Pe această zonă ne-am coordonat cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi am avut puncte de vedere similare, transmise Parlamentului. La ultima şedinţă nu am fost invitaţi, deci nu pot să spun exact ce s-a votat.

Dacă nu suntem mulţumiţi de modul în care funcţionează BRM, varianta ar fi mai degrabă să îi punem anumite condiţii, să fie reglementată mai bine, dar nu ştiu dacă este o soluţie optimă să eliminăm un actor economic care deja e prezent pe piaţă”, a explicat Chirițoiu.

În 2012, OPCOM a fost favorizată de statul român prin eliminarea concurenței din piațăa de energie electrică, măsură adoptată pentru a reduce influența firmelor deținute de așa zișii „băieți destepți”, iar acum ar putea primi partea leului pe un alt sector important al pieței de energie din România, cel al gazelor naturale.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *