Statul român își pregătește portofelul pentru a subvenționa horticultura urbană

sere verticale
Foto Outlook Planet

Camera Deputaţilor a aprobat un proiect de lege privind stimularea horticulturii în medii controlate şi horticultura urbană. Inițiativa a fost depusă în Parlament de către liderul deputaților minorităților naționale Varujan Pambuccian și merge la promulgare, apoi va fi publicată în Monitorul Oficial. La rândul sau, Ministerul Agriculturii ar urma să stabilească în termen de 6 luni, de la intrarea în vigoare a legii, condițiile de aplicare a legii.

Rona DAVID, jurnalist PS News, a venit cu mai multe detalii despre avantajele acestui tip de horticultură, despre cum vor fi etichetate produsele obținute în medii controlate și despre subvenții, în emisiunea Puterea Știrilor, realizată și moderată de Marinela Angheluș.

„Horticultura în medii controlate este o modalitate de creştere a plantelor în spaţii izolate din punct de vedere climatic, chimic şi biologic. Tot ceea ce se cultivă este hrană în stare proaspătă sau procesată sau poate servi segmentului medicinal. De asemenea se poate urmări și obținerea furajelor verzi pentru animale. Plantele horticole care se cultivă sunt : legume, ciuperci, pomi fructiferi sau flori comestibile”.

Avantajele și dezavantajele acestei practici horticole

„Propunerea legislativă a deputatului Varujan Pambuccian arată că această modalitate de cultivare a plantelor are numeroase avantaje. Multe dintre zonele urbane din România au suprafețe ocupate de foste complexe industriale, clădiri dezafectate, etc. Legea ar putea permite autorităților locale să elaboreze planuri de acțiune care să faciliteze utilizarea acestora”.

România agricolă orizontală se duce pe verticală?

„Sunt însă si voci care spun că simpla ideea că românii vor consuma legume și fructe cultivate pe verticală,  în clădiri situate în marile orașe, în condițiile în care România este una dintre țările cu cele mai mari suprafețe de terenuri agricole, este cel puțin ciudată…însă, să nu uităm că și țara noastră se confruntă cu schimbări climatice care  duc la deşertificare, secetă şi inundaţii iar producţia agricolă, în viitorul apropiat poate fi grav afectată”.

Avantajele horticulturii în medii controlate

  • Producția este de până la zece ori mai mare decât în horticultură tradiţională datorită lipsei dependenţei de condiţiile meteorologice și de ce nu, de importuri
  • Spaţiile destinate creşterii plantelor pot fi amplasate în apropierea centrelor de comercializare sau de prelucrare ceea ce reduce semnificativ, transportul.
  • Într-o încăpere, plantele pot fi crescute pe suprafeţe etajate, ceea ce înseamnă suprafaţa cultivată mai mare
  • Totul se realizează fără contaminare chimică sau biologică, iar producţia necesită un consum redus de apă, în medie 5% în raport cu consumul în horticultură convenţională pentru acelaşi tip de cultură, așa cum spun specialiștii.

Dezavantaje ale horticulturii în medii controlate:

Consumul mult mai mare de energie electrică decât în horticultură convenţională, ceea ce, în contextul actual al creșterii prețurilor ar putea fi un impediment important.

Etichetare

Plantele produse în medii controlate se etichetează folosind  sintagma produs în mediu controlat sau produs necontaminat chimic şi biologic.

Atenție! Produsele pe care le obținem prin prelucrarea plantelor produse în medii controlate se pot etichetată dacă pentru producerea lor s-a folosit materia primă obţinută DOAR în medii controlate. Totodată, la etichetarea lor se va menţiona și natură substanţelor nutritive folosite la creşterea plantelor.

Fonduri

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, va lua, anual, măsuri privind stimularea horticulturii în medii controlate . Și aici vorbim despre

  • fonduri nerambursabile cu ajutorul cărora să se poată cumpără echipamente pentru a construi unităţi de producţie horticolă în medii controlate;
  • fonduri nerambursabile pentru a asigura independentă energetică parțiale sau totală
  • fonduri nerambursabile destinate cursurilor de inițiere şi pregătire a personalului care va lucra într-o unitate de producție horticolă în medii controlate;

„Primăriile orașelor cu peste 100.000 de locuitori vor avea obligația să adopte strategii privind horticultură urbană şi amplasarea unităților de producție în medii controlate în spațiul intravilan sau extravilan al localității, în termen de doi ani de la intrarea în vigoare a legii”.

Reamintesc ca anul trecut s-a inaugurat la Ploiești, prima seră verticală din România. Investiția s-a ridicat la 350 mii de euro. Tot în 2022, la Tătărani, lângă Ploiești, s-a deschis cea mai mare seră verticală din Estul Europei. Ambele sere au avut nevoie de o investiție de 2,2 milioane euro.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: