Skip to content
Politică

Statul român nu dă doi bani pe nevăzători și îi lasă pradă umilințelor

cityofirvine.org

Citiți mai jos cum statul român nu dă doi bani pe nevăzători și îi lasă pradă umilințelor, chiar dacă în ţara noastră numărul lor este de circa 100.000.

Pentru toți aceștia există numai 30 de câini special dresaţi să îi ajute. Statul român nu are niciun program care să pregătească aceste animale inteligente, care să îi însoțească pe cei cu deficienţe de vedere, în condițiile în care în alte ţări nevăzătorii primesc astfel de câini din partea statului. În schimb, în România, sarcina creșterii și antrenării câinilor-ghizi a fost preluată de către dresori din diverse ONG-uri, scrie miercuri Jurnalul Național.

Trebuie să precizăm că încă din 2014 Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost completată pentru ca autoritățile să asigure „dezvoltarea de servicii de asistență vie și alte forme sau servicii de asistență adecvată a handicapului”. Sintagma „asistență vie” se referă inclusiv la câinii utilitari, a căror pregătire presupune cel puţin doi ani şi jumătate de muncă zilnică şi zeci de ore de exerciţii de dresaj. Prețul unui câine-ghid se ridică la 10.000 de euro, sumă în care este cuprins și costul dresajului.

Cu toate acestea, nevăzătorii se confruntă adesea cu umilințe din partea unor oameni care nu cunosc sau nu respectă legea și refuză accesul câinilor utilitari în locuri publice (fie că este vorba despre instituții sau magazine). De exemplu, acum câteva zile, în București, o tânără a fost dată afară dintr-un supermarket situat în cartierul Titan, din cauza unei așa-zise politici a magazinului de a nu accepta animale în interior. Culmea absurdului a fost atinsă de una dintre angajate, care a atenționat-o pe nevăzătoare: „Vedeți, este semn pe ușă!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *