Statul va impune un moratoriu, până la 31 decembrie 2024, la unele contracte de credit sau leasing

Sursa foto: unsplash
Sursa foto: Unsplash

Guvernul pregătește un moratoriu la contractele de credit sau leasing ale producătorilor agricoli, afectați de seceta pedologică în 2023, pentru o perioadă de până la 31 decembrie 2024. Moratoriul va permite amânarea plății unor obligații contractuale ale producătorilor afectați de secetă, care vor putea astfel solicita creditorilor suspendarea obligației de plată a creanțelor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, conform datelor analizate de Profit.ro.

Prin derogare de la prevederile OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori și ale OUG nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, obligația de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, datorate de debitori în anul 2023 către creditori până la data intrării în vigoare a noii ordonanțe de urgență, se  suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă de la o lună până la 12 luni, dar nu mai târziu de 31.12.2024, este decizia pregătită.

Maturitatea contractelor, respectiv perioada maximă de creditare prevăzută în reglementările creditorilor poate fi depășită cu o perioadă egală cu durata suspendării obligației de plată.

Pentru debitorii pentru care prelungirea maturității creditelor depășește limita de vârstă prevăzută prin reglementările creditorilor de acordare a creditelor, creditorii procedează la restructurarea creditelor cu încadrarea în limita de vârstă.

De prevederi vor beneficia debitorii care au încheiat un contract pentru obținerea unui credit care nu a ajuns la maturitate și pentru care creditorul nu a declarat scadența anticipată.

Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare în acest sens, în format letric sau prin poșta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare oferit de creditor, cel mai târziu până la 60 de zile.

Debitorul poate opta prin solicitarea transmisă creditorului să suspende obligația de plată a datoriilor restante, precum și ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, pentru o perioadă care să nu depășească data de 31 decembrie 2024.

Prelungirea duratei contractuale produce efecte de la data comunicării aprobării solicitării de suspendare adresate creditorilor, pentru solicitările aprobate de creditori.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: