Skip to content
Economie

Statul vrea împrumuturi de 5 miliarde de la populaţie prin programul Tezaur

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor - Guvern Dăncilă

Ministerul Finanțelor vrea să ajungă la un număr cât mai mare de români cu programul Tezaur, de vânzare de titluri de stat către populație, și intenționează să revitalizeze programul printr-o promovare mult mai amplă a acestuia, precum și prin introducerea vânzării titlurilor prin intermediul băncilor comerciale, a declarat pentru Profit.ro ministrul de resort, Eugen Teodorovici.

În prezent, titlurile de stat pot fi cumpărate de populație doar prin Trezorerie și Poștă, iar sumele împrumutate astfel de Finanțe au scăzut în ultimele luni. Ținta de împrumuturi de la populație este pentru anul acesta de 5 miliarde de lei.

Finanțele au pus în dezbatere în februarie un proiect de Hotărâre de Guvern care ar urma să dea posibilitatea statului să vândă și prin bănci titlurile destinate exclusiv populației.

Proiectul nu a avansat între timp. Potrivit ministrului, în contextul în care statul intră în concurență cu băncile pentru o parte din economiile populației, dar dorește să colaboreze cu acestea pentru a vinde titluri de stat, ar putea oferi instituțiilor de credit o serie de beneficii, cum ar fi, de exemplu, să lase la dispoziția acestora pentru o perioadă, cum ar fi o lună sau două, lichiditățile atrase, a spus ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *