Skip to content
Politică

Statutul PSD va fi schimbat! Ciolacu: Cutuma că preşedintele partidului este automat şi candidatul la preşedinţia ţării a luat sfârşit

colaj PS News

Cutuma potrivit căreia preşedintele PSD este automat şi candidatul la preşedinţia ţării a luat sfârşit, iar statutul formaţiunii va fi schimbat, astfel încât acesta să nu mai fie ales de un număr restrâns de membri, a declarat miercuri preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Haideţi să vedem în primul rând priorităţile românilor, ale coaliţiei, ale Ministerului Agriculturii. Eu ştiu că alegeri avem peste vreo doi ani şi avem timp să stăm de vorbă de aceste alegeri. În interiorul PSD nu s-a luat nicio decizie şi îmi menţin părerea, mai ales că astăzi am declanşat alegeri, fiindcă am constatat că de mult timp n-a mai fost niciun congres ordinar în PSD şi am declanşat alegeri în peste jumătate din organizaţii, de jos în sus, până la conferinţă judeţeană.

Îmi menţin părerea că statutul PSD trebuie modificat şi cine va fi candidatul pentru funcţia de preşedinte al României trebuie ales de baza partidului şi nu de un număr limitat de oameni, care, chiar dacă suntem reprezentativi, nu cred că este abordarea corectă, ci trebuie să aibă loc o competiţie internă pentru această desemnare”, a declarat Ciolacu, la finalul Comitetului Politic Naţional al PSD.

Întrebat dacă exclude ca el să fie candidatul, Ciolacu a arătat că „mai sunt doi ani”. „Haideţi să ajungem acolo. Oricum, cutuma că preşedintele partidului automat este şi candidat a luat sfârşit”, a precizat liderul PSD.

Secretarul general adjunct al NATO s-ar pregăti să candideze în 2024

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și-ar pregăti terenul pentru candidatura la alegerile prezidențiale care sunt programate în 2024, dar care ar putea avea loc cu un an mai devreme în cazul în care Klaus Iohannis va fi numit secretar general al NATO ca succesor al lui Jens Stoltenberg și va accepta funcția, înainte de terminarea mandatului de președinte.

Un grup de apropiați ai fostului lider social-democrat lansează în zilele următoare o platformă pentru un proiect de țară, denumită „Proiectul România 2030”.

Potrivit informațiilor Digi24.ro, va fi o platformă fără orientare politică și care va reuni personalități din România și din străinătate, care vor organiza dezbateri în urma cărora să se contureze un proiect electoral pentru Mircea Geoană.  Acesta nu își poate asuma deocamdată public o eventuală candidatură la prezidențiale, din cauza funcției pe care o deține la vârful NATO. Mandatul său ar urma să se încheie în 2023.

”Este o variantă în partid”

Amintim că PS News scria la sfârșitul lunii mai că secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, este luat în calcul de o parte a social-democraților pentru a fi candidatul PSD la alegerile prezidențiale din 2024, în contextul în care Marcel Ciolacu, actualul președinte al formațiunii politice, ar urma să îi ia locul lui Nicolae Ciucă la șefia Executivului, au precizat surse politice pentru PS News.

„Este o variantă în PSD. Sigur, suntem departe de moment, dar nu putem să ignorăm această posibilitate, mai ales că dl președinte (n.r – Marcel Ciolacu) va fi premier, după înțelegerea pe care o avem în coaliție. Ori domnul Geoană stă bine în sondaje, are o imagine bună, ar fi un candidat bun pentru alegerile prezidențiale”, au precizat sursele citate.

O altă variantă de prezidențiabil PSD este și ministrul Gabriela Firea, fost primar al Capitalei. Deși aceasta nu și-a exprimat până în prezent o astfel de dorință, sunt social democrați care o consideră drept un candidat „cu șanse reale” să îl învingă pe Nicolae Ciucă. Și Alexandru Rafila, actualul ministru al Sănătății, este văzut de conducerea partidului drept o variantă bună pentru alegerile din 2024, au mai precizat sursele citate.

DETALII AICI: Mircea Geoană, luat în calcul ca prezidențiabil PSD: „Este o variantă în partid”. Încă două nume, pe lista scurtă a social-democraților

Director INSCOP Research: Geoană are un nivel de încredere foarte ridicat în acest moment

Mircea Geoană are un nivel de încredere foarte ridicat în acest moment și nu poate candida la alegerile prezidențiale din 2024 decât din partea PSD, este de părere Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research. Invitat în studioul Puterea Știrilor, politologul a susținut că anul 2024 va fi anul în care pentru prima dată, după anul 2000, PSD va avea o șansă reală, importantă, de a câștiga alegerile prezidențiale.

„Sunt două personalități care vin din poziții internaționale și care pot fi competitori redutabili la alegerile prezidențiale din 2024: doamna Laura Codruța Kovesi și Mircea Geoană. Dânsul are un nivel de încredere foarte ridicat în acest moment. Mai ales în acest context al războiului din Ucraina și venind din postura de secretar general al NATO.

Domnul Mircea Geoană nu poate candida decât din partea PSD. Chiar un lider PSD a invocat acest lucru, în sensul că poate fi o opțiune. În cazul PSD, însă, pot fi mai multe opțiuni. L-ați amintit pe domnul Marcel Ciolacu, doamna Gabriela Firea, dar ține foarte mult și de sprijinul pe care l-ar obține din partea partidului. Cred că mai degrabă ar fi împinsă la o candidatură dacă s-ar ști că nu sunt șanse de câștig. Anul 2024 va fi anul în care, pentru prima dată după anul 2000, PSD va avea o șansă reală, importantă, de a câștiga alegerile prezidențiale. Prin urmare, cred că cei de la PSD vor juca foarte intens”, a declarat politologul Remus Ștefureac, la Puterea Știrilor.

Mandatul adjunctului secretarului general al NATO nu este unul fix, poate depinde și de mandatul secretarului general. Mandatul actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost prelungit până în 2022. Mircea Geoană a fost numit adjunctul său în 2019.

Mircea Geoană, fost ministru de externe și fost lider PSD, a candidat la alegerile prezidențiale în 2009, împotriva lui Traian Băsescu, dar a pierdut scrutinul la mică diferență, adusă de voturile din diaspora.

1 comentariu la “Statutul PSD va fi schimbat! Ciolacu: Cutuma că preşedintele partidului este automat şi candidatul la preşedinţia ţării a luat sfârşit

  1. LA ALEGERILE PREZIDENȚIALE DIN 2024, DACĂ GEOANĂ VA FI SUSȚINUT DE PSD, PSD – ul VA PIERDE !!!!! NICI MEMBRII PDS NU VOR VOTA CU GEOANĂ!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *