Skip to content
Opinii & Analize

Stau în Italia și Coronavirus NU mă sperie. Români uciși de gripă – 138. Români cu Coronavirus – ZERO

Toată lumea mă întreabă cum e în Italia, dar lucrurile nu sunt atât de grave cum își imaginează unii sau alții. La Roma, viața merge înainte în același ritm. Măsurile impuse de autoritățile italiene au reușit să blocheze focarele, iar oamenii din zonele respective sunt supravegheați pentru a intra imediat în tratament în cazul în care au primele semne de Coronavirus.

În Nordul Italiei situația este mai complicată. Mulți oameni s-au speriat și au golit supermarket-urile în Milano, Codogno sau Bergamo. Dacă Milano era un oraș viu, astăzi este aproape deșert, fiind foarte puțini oameni pe străzi sau în mijloacele de transport public. Oamenii evită contactul sau zonele aglomerate. Sunt într-adevăr 11 localități din Nord sub carantină și supravegheate de forțele de ordine, numai că totul e o măsură preventivă, nu înseamnă că oamenii respectivi au Coronavirus. Toate măsurile adoptate sunt preventive deoarece persoanele deja contaminate au fost izolate. Un mister rămâne evoluția virusului, nimeni nu știe ce se va întâmpla cu cele 200 de persoane contaminate.

În urmă cu circa o lună, doi turiști chinezi au fost depistați cu Coronavirus la Roma. După mai multe săptămâni de tratament, starea lor de sănătate este una bună și în curând ar urma să fie externați. Deci virusul se poate trata și există speranțe că multe persoane vor supraviețui.

În Italia se vorbește despre faptul că această problemă cu Coronavirus a pornit dintr-un spital, cel din Codogno (sub carantină momentan), unde medicii nu au identificat simptomele virusului, a explicat un specialist italian citat de corriere.it. Încă nu se știe cum a fost transmis virusul și cine e „pacientul zero”.

Totuși, nu pot să nu observ că în România există o panică mai mare decât în Italia. Cei care așteaptă Coronavirusul în România ar trebui să știe că anul trecut au fost ucise de gripă 138 de persoane în România. Cetățeni români în spitale din România.

Știți câți români au murit de la Coronavirus? ZERO. Dar brusc Coronavirus e cel mai mare inamic al românilor, nu gripa care inclusiv în sezonul rece 2019-2020 a făcut deja vreo 35 de victime.

An de an în România există o epidemie de gripă și se moare pe capete. Zeci sau chiar sute de persoane își pierd viața în lupta cu gripa, cei mai vulnerabili fiind bătrânii. Și nu se vorbește deloc despre aceste cazuri.

Sau să ne amintim cum după incendiul din Colectiv, spitalele din România au ucis alte zeci de persoane din cauza infecțiilor intraspitalicești și din cauza neputinței de a trata toate victimele. Persoane care au supraviețuit incendiului, dar au murit ulterior în spitale.

Românii sunt agitați pentru că persoanele care au venit de la Bergamo au fost lăsate să plece și n-au intrat în carantină.

În regiunea Lombardia locuiesc circa 10 milioane de cetățeni. Dintre aceștia, doar 100 de persoane sunt contaminate cu Coronavirus, adică un procent nesemnificativ. Niciun român n-a fost descoperit. Niciun român din zonele considerate focare n-a părăsit Italia. Niciun român nu era în contact cu persoanele deja contaminate.

În celelalte regiuni afectate: sunt aproape 5 milioane de oameni în Veneto, peste 4 milioane în Piemonte și circa 4,5 milioane în Emilia-Romagna. Din acești circa 24 de milioane de oameni, doar 200 au Coronavirus. Italia are o populație de 60 de milioane de cetățeni, dintre care 200 au probleme cu Coronavirus. La fel cum China, dintr-o populație de 1,3 miliarde de oameni, are doar vreo 80.000 de persoane afectate de Coronavirus.

Răspândirea Coronavirusului în Italia ar trebui să pună presiune pe cercetători să găsească mai repede un vaccin. Se spune că este doar o răceala care se transmite foarte ușor de la om la om, însă nimeni nu a găsit vaccinul. În Italia se folosesc medicamente antivirale care sunt folosite în mod regulat pentru tratarea HIV-ului sau Ebola.

Dar până să ne facem griji de Coronavirus în România, nu mai bine vorbim despre cazurile de gripă?

1 comentariu la “Stau în Italia și Coronavirus NU mă sperie. Români uciși de gripă – 138. Români cu Coronavirus – ZERO

  1. OK, insa o observatie – nu este posibil ca in Romania sa fi murit doar 138 de oameni de gripa in 2019, nu mai repetati statisticile astea scoase din burta.

    in America au murit 34000 de oameni de gripa in 2019 si au fost 0.5 milioane de spitalizari.

    da, America e mai mare (330 milioane), ajustand dupa populatie rezulta vreo 1500 de decese de gripa in Romania, asta presupunand ca sistemele sanitare si alte conditii ar fi similare – insa Romania e mult mai aglomerata in orasele mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *