Skip to content
Politică Video

Ștefan Florescu, despre România EXCLUSIV (VIDEO)

" "

Invitatul celei mai recente ediţii a interviurilor video PSnews.ro a fost Ştefan Florescu, candidat independent pentru Primăria Sectorului 6.

Acesta a vorbit despre avantajele și dezavantajele campaniei electorale, în forma ei nouă, din perspectiva unui independent, ce îl diferențiază în această campanie față de ceilalți contracandidați, prezentând succint oferta sa electorală și proiectul pe care îl desfășoară de zece ani în Sectorul 6 „Din suflet, pentru suflet”.

" "
" "

De asemenea,  Ștefan Florescu a vorbit despre relația sa cu PSD, după excluderea sa din partid, dar și despre relația cu PNL, după ce în presă au apărut informații potrivit cărora ar fi negociat o candidatură cu liberalii.

În același timp, Ștefan Florescu a făcut bilanțul mandatului actualului edil, PNL-istul Rareş Mănescu, referindu-se, în același context, și la moștenirea fostului primar PDL Cristian Poteraș.

Cristina Negrilă: Invitatul de astăzi la interviurile PSnews este domnul Ștefan Florescu, candidat independent la Primăria Sectorului 6. Bună ziua, domnule Florescu, vă mulțumim că ați acceptat invitația noastră!

Ștefan Florescu: Bună ziua! Vă mulțumesc pentru invitație!

Cristina Negrilă: Suntem în plină campanie electorală, mai este foarte puțin timp până la alegerile din 5 iunie, așadar, aș începe interviul de astăzi cu următoarea întrebare – cum este campania electorală în forma ei nouă, din perspectiva independentului? Adică, sunt avantajate partidele mari de forma aceasta nouă, interdicțiile privind promovarea, dar și alegerile într-un singur tur?

Ștefan Florescu: Să știți că sunt avantaje și dezavantaje. În primul rând, sunt avantajați candidații care și-au făcut datoria în sector, sunt avantajați primarii care au lucrat în interesul cetățeanului, sunt avantajați oamenii care au notorietate și candidații cu notorietate. Vă spun sincer, este a doua oară când candidez. În 2012, am candidat tot independent, și atunci am fost dezavantajat total. Numai că, eu am o campanie “Din suflet, pentru suflet” la nivelul Sectorului 6, de mai bine de zece ani de zile și m-am implicat în diferite activități sociale, administrative, la nivelul Sectorului, cât și direct în căminele de bătrâni și casele de copii din Sector. Deci, pentru mine, în momentul de față, campania electorală înseamnă o activitate de zece ani pe care o continui cu sau fără a fi în campanie electorală. Sunt aceeași persoană și rămân aceeași persoană care am lucrat strict în interesul cetățeanului și care vreau să fac pentru comunitatea locală din Sectorul 6, să avem un sector civilizat, un sector curat, un sector în care să ne mândrim că locuim în Sectorul 6.

Cristina Negrilă: Și totuși, ce face diferența în această campanie, din perspectiva ofertei dv. electorale?

Ștefan Florescu: În primul rând, oamenii știu că de ani de zile eu sunt alături de ei și am fost alături de ei. Ca să vorbesc așa, vizavi de contracandidații mei, contracandidai politici, sunt acei politicieni care se trezesc doar în ultima lună de precamanie, să iasă în teritoriu și să vină alături de oameni, și să își exprime, dacă vreți, oferta lor, față de cetățeni. Nu, este greșit. Atâta vreme cât omul nu te cunoaște, cât omul atunci când a avut nevoie de tine, nu ai fost lângă el, este greu – tu, ca politician – să-ți arăți ofera către cetățean. De bine de 26 de ani, de cînd acest sector nu a avut un candidat independent – toși candidații eu fost politici. Toți primarii nu și-au făcut datoria, mai mult s-a furat din Sectorul 6, decât să se facă ceva pentru cetățenii Sectorului 6. Și oamenii – vă spun sincer – după 26 de ani de minciună, oamenii s-au trezit și vor să aibă un candidat al lor, un candidat al oamenilor, un candidat independent. Eu sunt oferta lor astăzi, după 26 de ani de Primărie politizată, să vin să redau Primăria oamenilor, iar aceștia să poată să fie conduși de un om pentru oameni, un primar al oamenilor.

Cristina Negrilă: Care mai este relația dv. cu PSD? Știm că ați fost exclus din Administrația Piețelor Sector 4 și, mai apoi, din PSD. Mai sunteți membru al PSD, în acest moment?

Ștefan Florescu: Haideți să vă spun. Eu în 2012, am fost membru PC. La momentul 2012, când trebuia să fiu candidatul USL pentru alegerile locale, s-a luat decizia, prin spatele meu, să fie susținut Mănescu, Rareș Mănescu, actualul primar care a dezamăgit total locuitorii Sectorului 6. Mi s-a propus, cu adevărat, la momentul respectiv, să iau funcția de viceprimar general, în 2012, și să negociez oarecum la nivelul Sectorului 6 și în direcția Primăriei Sectorului 6. Am refuzat, nu am vrut să deranjez, am făcut pasul înapoi, și am mers candidat independent. N-am acceptat oferta politică, nu m-am amestecat în mizeria aceasta politică și mi-am văzut de drumul meu, fără să dezamăgesc locuitorii Sectorului 6 – am candidat independent. Ulterior, după mai bine de un an de zile, este adevărat, lucrând în Sectorul 4, m-am antrenat oarecum, fiind și rugat de organizația Sectorului 4 PSD, să ajut organizația în vederea alegerilor parlamentare, de la acel moment. Cu adevărat, m-am înscris în PSD. NU am activat ca funcție politică în PSD, am fost simplu membru și susținător al PSD-ului la momentul respectiv. Dar am ajutat, oarecum, la candidații parlamentari de la momentul respectiv, doi senatori, în speță vorbim despre – tenismanul Ilie Năstase și Alfred Laurențiu care au ieșit la momentul respectivi senatori pe colegiile din Sectorul 4. Am ajutat, am pus umărul, ulterior, în situația și în contextul în care am văzut ceea ce se întâmplă la nivelul Sectorului 6, al organizației (pentru că acolo avem o problemă gravă – organizația Sectorului 6 este condusă de un președinte penal, care are probleme penale și care, el a fost oarecum partizanul plecării mele din organizația PSD), am luat această decizie, de a merge independent și de a lăsa politica deoparte. Pentru că oamenii au înțeles, până la urmă, ce înseamnă politicul în România. Politicul în România înseamnă cancer pentru oameni, înseamnă cancer pentru locuitorii Sectorului 6, înseamnă, oarecum, interesele de partid care primează, pentru interesele de grup și pentru ceea ce înseamnă membrii grupării de partid în teritorii.

Cristina Negrilă: Dar cu PNL în ce relații mai sunteți? Știți că au apărut în presă informații potrivit cărora ați fi negociat o candidatură.

Ștefan Florescu: Cu adevărat, toate partidele ar fi vrut să negocieze cu mine. Eu nu negociez interesul cetățenilor Sectorului 6. Dacă vreunul dintre partide au vrut și vor să mă susțină, cu mare drag, eu nu o să fac niciodată rabat la acest lucru. Vreau doar să înțelegeți un lucru: eu când voi fi primarul Sectorului 6, voi fi primar pentru toți oamenii, fie ei membri sau susținători ai unor partide politice, eu voi fi primarul lor; nu voi face diferențe între oamenii care m-au votat pe mine și oamenii care au votat primari de partide. Voi fi primarul tuturor oamenilor, pentru toți locuitorii Sectorului 6. Astăzi, în momentul de față, nu am negocieri cu niciunul dintre partide, dar până la alegerile locale este posibil (și și-au arătat intenția partidele mici, nu partidele mamut, PNL sau PSD, să mă susțină pentru alegerile locale pentru funcția de primar). Cu atât mai mult, aceste partide politice mici nu au candidați pentru funcția de primar.

Cristina Negrilă: Sectorul 6 a avut un primar care nu s-a văzut, nu a făcut nimic notabil. Cum vedeți dv. actvitatea acestuia și care sunt primele trei proiecte majore pe care le veți aborda dacă veți câștiga Primăria? Și care este, în momentul de față, principala problemă cu care se confruntă locuitorii Sectorului 6?

Ștefan Florescu: Sectorul 6, de mai bine de patru ani, are un primar, se numește Rareș Mănescu, poreclit (dacă vreți), la nivelul Sectorului 6, ca “primarul invizibil” sau “primarul pantomas” – ceva de genul acesta. Vreau să vă spun că este în mare măsură vinovat acest primar, Rareș Mănescu, pentru ceea ce nu s-a în Sectorul 6, dar vreau să vă spun că sunt vinovați și cei din subordinea primarului Rareș Mănescu. Și aici mă refer la consilierii politici, la consilierii PNL, la consilierii PSD și la toți directorii din subordinea primarului, care formează un grup de interese la nivelul Sectorului 6, grup de interese care în loc să lucreze în interesul cetățeanului, lucrează în interesul lor, în interesul de grup. Vă spun asta și îmi asum ceea ce vorbesc, că PSD-ul împreună cu PNL-ul, în momentul de față, fac echipă la nivelul Sectorului în cadrul administrației locale a Sectorului 6. PSD-ul gestionează cinci direcții din Primăria Sectorului 6, inclusiv ADPDU-ul, unde Gabriel Mutu, președintele PSD, își are fostul șofer și fostul șef de cabinet director general la ADPDU. Deci, practic, vreau să vă spun că, Rareș Mănescu, în tot acest timp, nu a fost singurul care trebuia să dea dovadă de fair-play față de cetățeni. Atâta vreme cât în 2012, a cerșit votul cetățenilor, deși în 2012, Rareș Mănescu avea o notorietate de 3% la momentul respectiv, oamenii au votat USL-ul crezând că se va schimba ceva în Sectorul 6. Au votat împotriva primarului penal, Poteraș – de la acea vreme, pentru că două mandate cu Poteraș, cu PNL la Primăria Sectorului 6, nu au făcut decât să distrugă Sectorul 6, și oamenii să ajungă să nu mai gândească oarecum, să aibă o speranță, să gândească pozitiv, că ceva se va schimba în Sectorul 6. Au crezut în proiectul USL-ului, dar, din păcate, oamenii au fost dezamăgiți, de ceea ce s-a întâmplat în spatele acestui proiect pentru că a venit o cloacă politică care a acaparat toate serviciile și toate direcțiile din Primăria Sectorului 6 și care și-au dat către consilieri, către membri de partid, către oamenii din descentralizate ale direcțiilor din Primăria Sectorului 6, au dat contractele cu dedicație, și practic, toate au fost în detrimentul cetățeanului și au fost folosul acestor partide care nimicit de mai bine de 26 de ani Primăria Sectorului 6 și inclusiv bugetul local, buget plătit din taxe și impozite de către cetățenii Sectorului 6. Să știți că Primăria Sectorului 6 are un buget anual de aproape 200 milioane de euro și vreau să îi întreb și eu pe acești politicieni ce au făcut cu banii oamenilor. De 26 de ani nu se vede nimic în Sectorul 6. Nu avem locuri de parcare, nu avem spații verzi, nu avem locuri de joacă pentru copii, piețele sunt distruse, sunt îmbâcsite, sunt mizere, nu avem blocuri reabilitate, nu avem nu avem tot felul de parcuri amenajate pentru oameni, pentru copii. Copiii nu au unde să se joace, se joacă pe stradă, străzile sunt bombardate, parcă sunt din timpul războiului, deci astea se întâmplă în Sectorul 6. Copaci netoaletați, gardurile ruginite, nevopsite, deci administrația Sectorului 6 nu a făcut decât să nimicească oarecum acest sector care odată, pe vremea răposatului, era un sector fruntaș în Capitală.

Cristina Negrilă: Am înțeles. În cazul unui rezultat favorabil după alegerile din 5 iunie, cu cine veți face majoritate în Consiliu și pe cine veți susține pentru funcția de viceprimar?

Ștefan Florescu: Haideți să vă spun un lucru. Pe mine nu mă interesează ce majoritate se face în Consiliu. Majoritatea în Consiliu se face între partidele politice. Nu am să mă bag niciodată în cloaca aceasta politică. Ei pot să negocieze între ei ce vor, dar nu pot negocia niciodată banul public, bugetul local al Sectorului 6. Până acum, și pe stradă, m-am întrebat oamenii: “dom’le, noi cu cine votăm la Consiliu?”. Și eu le-am spus: “domnule, votați cu oricine. Nu mă interesează cu cine votați la Consiliu. Pe mine mă interesează să fiu primar, pentru că puterea primarul stă în semnătura primarului, iar atunci când vin în fața dumneavoastră , în fața alegătorilor, și Consiliul este votat tot de alegător, tot de oameni, atunci trebuie să muncim strict în interesul cetățeanului”. “Domnule, dar ce să facem când un Consiliu nu vă votează proiectele?”. Nu, Consiliul este obligat astăzi toate proiectele primarului, atâta vreme cât va fi transparentizată toată Primăria Sectorului 6, se vor face proiecte strict în interesul cetățeanului. Toate ședințele Consiliului sunt ședințe libere. Vor putea veni cetățeni, asociații de proprietari și vor putea asista la toate ședințele de Consiliu. Cu atât mai mult, am gândit și ca toate aceste Consilii să fie în direct, pe monitoare, în piețe, în locurile aglomerate, să se vadă în direct, pentru ca oamenii să vadă cine votează împotriva interesului cetățeanului și cine în favoarea…

Cristina Negrilă: Deci, transparență totală…

Ștefan Florescu: Transparență maximă în administrația locală. Și vă mai spun ceva. Nu putem să facem noi proiectele de capul nostru. Am gândit pentru toți cetățenii Sectorului 6 să putem să avem consultări publice în zonele respective, pentru că sunt probleme generale la nivelul întregului Sector 6.

Cristina Negrilă: Care este cea mai mare?

Ștefan Florescu: Cea mai mare problemă în momentul de față este curățenia din Sector. Asta este o problemă generală. Dar să știți că sunt foarte multe probleme, pe diferite zone, pe diferite comunități locale.

Cristina Negrilă: Revenind la campania electorală – au existat incidente privind încălcări ale legii sau alte tipuri de agresiuni.

Ștefan Florescu: Să știți că eu chiar din debutul campaniei am făcut apel către toți candidații la fair-play, ca să avem o campanie curată și să venim cu proiecte și cu soluții pentru oameni. Mulți dintre ei n-au înțeles, au continuat atacurile împotriva mea încă din 2012 și nu s-au oprit. Nu au înțeles că oamenii s-au săturat de aceste mizerii și de aceste furtișaguri la nivelul Sectorului 6 și vor să vadă cu ce ofertă vii tu ca și candidat pentru om și cu ce soluție vii pentru a le arăta ceea ce poți tu să faci. Practic, pe mine, experiența de mai bine de zece ani în administrația locală mă face să vin cu o ofertă foarte vastă, ca să spun așa, la nivelul Sectorului 6 și să pot să ajut pe fiecare cetățean în parte, pe fiecare zonă, și să vin cu soluții pentru probleme pe care ei le întâmpină. Cunosc toate problemele din zonele respective și pot să vin cu soluții viabile pentru oameni. Deci, nu cum vin astăzi contracandidații mei și arată niște proiecte mari la nivelul Sectorului 6 dar pe care nu le pot realiza, nici măcar într-un mandat de primar. Trebuie să ne aplecăm către oameni, să venim exact cu ofertele pe care oamenii astăzi le așteaptă, și aici mă refer la curățenie în primul rând, mă refer la locurile de parcare pentru că oamenii n-au unde să parcheze, mă refer la locurile de joacă pentru copii pentru că astăzi copiii nu au unde să poată să aibă siguranță în locurile de joacă pentru că leagănele, locurile de joacă … în locul tartarului care trebuie aplicat pe locurile de joacă este acel nisip vechi plin de fecale, de urină animală … deci acest lucru trebuie să dispară. Toaletarea copacilor, spațiul verde din jurul blocurilor, străduțele care sunt pline de gropi – astea sunt lucruri de bun simț care trebuiau făcute până acum. Să poți să amplasezi o bancă sau un coș de gunoi acolo unde omul ți-o cere, trebuie să faci strict în interesul lui în momentul în care îți cere acest lucru. Practic, vreau să vă spun că vor continua aceste mizerii și în presa scrisă și în audio, și prin sector, la adresa mea. Eu vreau să îi asigur pe cetățeni că voi rămâne același om onest și că voi munci strict în interesul lor pe toată durata mandatului meu și nu numai.

Cristina Negrilă: Domnule Florescu, pe finalul interviului aș dori să vorbim despre omul din spatele candidatului la Primăria. Cum arată familia lui Ștefan Florescu și cum vede intenția dvs. de a candida la Primărie?

Ștefan Florescu: Să știți că eu am o familie frumoasă. Am trei fetițe.

Cristina Negrilă: Să vă trăiască!

Ștefan Florescu: Mulțumesc. Și o soție care întotdeauna m-a susținut să fac aceste eforturi pentru oameni. Le-am implicat și pe ele în campania “Din suflet pentru suflet” din cadrul fundației pe care o conduc de mai bine de zece ani și, practic, toate activitățile mele sociale, culturale, administrative, au făcut ca ele să fie educate în spiritual civic, în spiritul cetățenesc și să le dea o educație pentru a transmite mai departe și a ajuta în continuare oamenii. E greu, să știți, să știi că pleci dimineață la ora șase și jumătate de acasă și te mai întorci seara… de cele mai multe ori le găsesc dormind. Practic, așa au crescut, dar am o soție care se ocupă personal de ele și care cu această ocazie îi și mulțumesc pentru că, oarecum, am neglijat-o din punctul acesta de vedere de a sta alături de copiii mei și de a crește alături de ei. E greu dar și ele au înțeles că atunci când vrei să faci un bine pentru oameni trebuie să faci sacrificii și să muncești atât de mult încât să poți să aduci o mulțumire oamenilor și să poți să fii mândru că ai făcut tot ceea ce ți-a stat în putință să vii în sprijinul oamenilor. Sunt foarte multe neplăceri la nivelul Sectorului 6 și foarte multe nevoi. În Sectorul 6 lipsește un spital – mulți au promis, eu astăzi vin cu soluția pentru un spital în Sectorul 6 – lipsesc clinici pentru vârstnici medico-sociale, unde pot veni cu bani puțini sau fără bani aceia care au pensiile foarte mici, să își poată face tratamente. Am soluții pentru toate aceste lucruri pe care le-am gândit în ani de zile și cu care vin astăzi în fața electoratului fără a le spune decât că sunt dispus și în momentul de față sunt, poate, cel mai în măsură să pot să le spun că expertiza și experiența mea de ani de zile în administrație locale nu mă face decât să vin să pun în practică ce am învățat anterior. Ceilalți contracandidați sunt senatori, deputați, de mandate bune în Sectorul 6 – nu au fost văzuți niciodată în Sectorul 6 – practic ei astăzi își fac campanie să fie văzuți și să aibă o notorietate în aceste alegeri dar nu îi cunoaște absolut nimeni și vă spun sincer – ei în momentul de față investesc în imagine, în pliante. Eu investesc în pantofi. Pentru că mie, de-a lungul timpului, mi s-au rupt pantofii, mi s-au tocit pantofii, mergând zeci de kilometri zilnic în Sector și vorbind cu oamenii și arătându-le ce pot să fac și făcând în multe cazuri pentru dumnealor ceea ce mi-au cerut. Multe activități – plantări de copaci, dezinsecții pentru sute de administrații de proprietari… Unde a fost nevoie și unde ne-am implicat social, multe cazuri sociale le-am rezolvat. Ca și administrator al Sectorului, ca și primar al Sectorului, trebuie să te canalizezi exact pe toată structura Sectorului 6 și să vii să ajuți pe toți locuitorii Sectorului 6, nu să-ți ajuți doar membrii de partid, să-i pui în funcții, să nu-și facă datoria la rândul lor și să ajungem astăzi în 2016 să nu putem să ne parcăm mașina într-un loc amenajat, să nu putem să ne scoatem copiii într-un loc de joacă sigur, să nu putem să ne gândim <<domnule, vine iarna și avem blocurile nereabilitate și avem o problemă din punctul acesta de vedere>>.

Cristina Negrilă: Dar dvs. aveți proiecte concrete care să încadreze în bugetul Primăriei?

Ștefan Florescu: Da, am proiecte concrete pe care le voi pune în practică din 6 iunie, din momentul în care eu voi fi cu siguranță primarul Sectorului 6.

Cristina Negrilă: Domnule Florescu, eu vă doresc succes în demersul dvs. și am să vă rog să le transmiteți un mesaj alegătorilor din Sectorul 6 care vor merge la vot pe 5 iunie.

Ștefan Florescu: Deci, oameni buni, Sectorul 6, de mai bine de 26 de ani, este condus politic, când de stânga, când de dreapta, dar niciodată n-a fost condus de oameni. Cred că este momentul ca din 2016 oamenii să conducă Primăria Sectorului 6, și aici mă refer la cetățenii Sectorului 6. Votați un independent politic, un dependent de oameni! Sunt singura schimbare reală în bine pentru locuitorii Sectorului 6 și nu vreau decât să ajut administrația locală a Sectorului 6 să poată să muncească strict în interesul cetățeanului, și după un an de mandat oamenii să fie mândri că locuiesc în Sectorul 6.

Cristina Negrilă: Vă mulțumesc încă o dată.

Ștefan Florescu: Doamne ajută, multă sănătate! Și eu vă mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *