Ștefan Muscă, fermier: INDAGRA 2023 este despre socializare, nu despre achiziții

Deși sunt 27 de grade în București, 550 de expozanți, sfârâie grătarele, în prima zi a târgului INDAGRA 2023 de la Romexpo sunt mai puțini fermieri vizitatori comparativ cu aceeași perioada a anului trecut. Iar cei care au venit sunt interesați mai mult de socializare, de întâlniri unii cu ceilalti, să își spună păsurile, să se vadă cu oficialitățile care i-ar putea asculta și ajuta să găsească soluții.

Nu este un secret faptul că anul acesta a fost extrem de dificil pentru agricultura din România: seceta, grânele ucrainene care au blocat vânzarea la un preț corect a celor românești, condiționalitățile impuse de UE și multe alte probleme administrative, tehnice și financiare ale fermierilor.

L-am întâlnit pe președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți din România, Ștefan Muscă, care, împreuna cu un grup de agricultori, ne-au expus principalele probleme cu care se confruntă.

“Am venit la INDAGRA mai mult ca să mă întâlnesc cu fermierii care mă sună, zi de zi, deoarece au o grămadă de probleme. Sunt foarte multe ferme în insolvență și în faliment, iar Ministerul Agriculturii nu are soluții până la această oră. În ultimele săptămâni, reprezentanții ministerului au ieșit cu declarații prin care spun că vor susține agricultura din Ucraina. Este ceva dureros pentru noi mai ales că fermierii sunt la capătul puterilor. Ei au primit inputuri și acum creditorii, adică chiar aceste societăți de inputuri, vin și le iau propriu zis fermele”, mărturisește Muscă.

Fermierii spun că au nevoie de credit pentru capital de lucru.

“ Știm că există un deficit de peste 35 de miliarde lei. Dar, pentru noi, situația este clară: avem o bancă, două, românești, iar prin aceste banci să li se dea  niște credite de lucru acestor oameni ca ei să își poată plăti datoriile”, a adăugat Ștefan Muscă.

De asemenea, fermierul spune că anul acesta s-au făcut investiții în agricultură (6200 lei/ha), dar, din păcate, grâul a fost vândut cu 75 de bani/kg.

“După foarte mulți ani, banii de la APIA nu au intrat în acest moment. Trebuiau să intre, începând cu 16 octombrie, să se dea drumul la avans. Nu s-a întâmplat. Consider că este foarte târziu să mai poată regla problema deoarece fermierilor le cresc penalitățile de la o zi la alta, ei având o dată certă pentru a face plata”.

Potrivit președintelui Sindicatului Fermierilor Patrioți din România, mai grav este faptul că fermierii care nu și-au plătit datoriile vor intra intr-o baza de date și din acel moment ei nu vor mai putea primi niciodată credit.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: