Skip to content
Politică

Ștefănel Marin a pronunțat numele cu șanse să câștige PSD pe termen scurt EXCLUSIV

observator.tv

Ex-primarul general interimar al Bucureștilor Ștefănel Marin a pronunțat numele cu șanse să câștige Partidul Social Democrat (PSD) pe termen scurt.

Fostul primar UNPR al Capitalei (în prezent consilier local PMP la Sectorul 4) a argumentat că, deși Firea poate obține președinția PSD, poziția ei va fi erodată de tensiunile din formațiunea roșie, fapt ce îi va da ocazia prim-ministrului Mihai Tudose a-și pregăti candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2019.

Discuția cu politicianul PMP a pornit de la principala știre a ultimelor zile: cearta dintre Firea și Tudose pornită de la dezacordul premierului față de organizarea de către municipalitate a unui târg de Crăciun în Piața Victoriei.

„Părerea mea este că evenimentul acesta care ar fi trebuit să se desfășoare în Piața Victoriei este un târg de Crăciun pe care-l inventează doamna Firea, având în vedere că acolo nu a existat o tradiție în organizarea niciunui târg de Crăciun, ci din contră: Piața Victoriei a fost, ca simbolistică, o piață în care, de-a lungul anilor, diverși manifestanți (fie de o culoare, fie de altă culoare sau – de ce nu? – oameni neînregimentați politic) au ales să-și exprime nemulțumirile sau, în anumite perioade (destul de puține), mulțumirile față de diverse situații apărute în România”, a afirmat Marin.

În continuare, Ștefănel Marin a explicat de ce Gabrielei Firea îi convine ca Liviu Dragnea să dăinuie în fruntea PSD până la scrutinul prezidențial de peste doi ani.

„În condițiile în care conflictul ăsta dintre doamna primar Firea și domnul prim-ministru Tudose este unul care trenează de ceva timp, în condițiile în care eu îl văd ca pe o așezare a terenului pentru viitoarele alegeri prezidențiale din 2019, mie cel puțin îmi este evident faptul că doamnei primar îi convine ca la șefia PSD să se afle domnul Dragnea până la alegerile prezidențiale, pentru că domnul Dragnea nu va putea fi niciodată candidatul PSD, pentru că și-ar eroda imaginea, în condițiile în care și-a asumat guvernarea. Deci doamnei Firea i-ar conveni ca domnul Dragnea să rămână președinte până în preajma alegerilor prezidențiale; în schimb, nu i-ar conveni ca domnul Tudose să fie un posibil candidat în preluarea PSD-ului, în condițiile în care din ce în ce mai multă lume din interiorul partidului (și asta am citit și eu în presă) cere organizarea unui CEx care să stabilească o posibilă dată pentru un congres la nivelul PSD-ului. Or, lucrurile sunt simple și destul de evidente, uitându-ne la activul de partid sau mai bine zis la numele cunoscute din interiorul PSD-ului în eventualitatea în care vreunul dintre aceste nume ar putea prelua partidul. E evident pentru toată lumea că la ora actuală joaca se face între doamna primar și domnul prim-ministru – din punctul meu de vedere, niciunul demn de a conduce un partid care totuși are în interiorul lui câțiva membri care încă mai gândesc doctrinar, spre o doctrină de stânga. Dar n-am aprecieri pozitive la adresa niciunuia dintre ei”, a punctat consilierul local PMP.

În altă ordine de idei: fostul primar general Ștefănel Marin a dezavuat încăierarea din Piața Victoriei dintre protestatarul #REZIST și bătrânul care îl înjura.

„Din păcate, scandalul mediatic care s-a iscat și – la fel: din păcate – scandalul fizic care s-a iscat zilele trecute în Piața Victoriei pe de o parte nu îi fac cinste nici manifestantului care a lovit acel bătrân, nu îi fac cinste nici bătrânului care a incitat într-o oarecare măsură respectivul manifestant sau respectivii manifestanți. Scandalul nu face altceva decât să umbrească oarecum lumina Sărbătorilor de iarnă. Pentru că orice tip de conflict, orice tip de violență ar trebui să fie descurajat nu prin violența verbală – așa cum o întâlnim la cei doi lideri PSD -,ci printr-un discurs mult mai așezat. Societatea nu are nevoie la ora actuală nici de violență verbală, nici de violență stradală. Societatea are nevoie de idei și de soluții, nu de conflicte între lideri politici. Iar asta este cu atât mai rău, cu cât se află în conflict doi lideri politici din același partid. Cred că la un moment dat va trebui ca cineva – și sper eu ca președintele Iohannnis să aibă capacitatea de a media un conflict nu între doi oameni politici, ci între doi actori de pe scena administrativă a statului. Primarul general certându-se cu prim-ministrul nu dă un semnal bun nici măcar clasei politice din România sau cetățenilor (care sunt din ce în ce mai nemulțumiți de politica indiferent pe care o practică orice partid), dar nici în afara țării”, a comentat omul lui Traian Băsescu.

Solicitat să precizeze pe cine vede câștigător din confruntarea Firea-Tudose, Ștefănel Marin a replicat: „Cred că pe termen scurt doamna Firea va ieși câștigătoare, dar nu cred că va putea să gestioneze un colos ca PSD-ul, așa cum este el de fragmentat acum. Și cred că, doamna Firea va ieși pe termen scurt câștigătoare, domnul Tudose pe termen lung va avea șansa dânsului la prezidențiale”.

În ultima parte a discuției, am vorbit cu fostul edil bucureștean despre cele mai recente isprăvi ale actualului primar general, Gabriela Firea. Pornind de la inutilitatea târgului de Crăciun din Piața Victoriei, Ștefănel Marin a adus în discuție probleme mai generale și mai cronice ale orașului sub administrația Firea.

„Ca să vorbesc doar din punct de vedere administrativ (nu și politic), ultima ispravă – aceea de a organiza un târg într-un loc public dedicat în general evenimentelor sociale – mi se pare ca fiind același joc din aceeași piesă expirată. Dacă oricare dintre cetățenii din București deține un autoturism care prezintă scurgeri de ulei, probleme la motor, probleme la cutie, la direcție, niciunul dintre noi nu am cumpăra brăduț de mașină, huse pentru scaune. Eh: cam așa o comparație face doamna Firea (asta apropo de administrarea unui oraș). Doamna Firea doar cosmetizează, doar coafează anumite probleme reale și stringente ale Bucureștiului. Pentru că, în comparație cu autovehiculul, avem problema RADET-ului: scurgeri foarte multe, pierderi foarte mari de apă în pământ. Avem problema părții carosabile, pe care o simțim toți cei care circulăm sub o formă sau alta – inclusiv trotuarele arată jalnic.

Adică, în momentul în care tu doar încerci să cosmetizezi, să ascunzi prin diverse evenimente adevăratele probleme și adevăratele nerealizări în rezolvarea problemelor, să știți că lucrul ăsta nu va putea dura la nesfârșit, pentru că bucureșteanul – indiferent de modalitatea în care înțelege patriotismul local – vede ce se întâmplă în alte orașe (la Cluj, la Timișoara, la Oradea), unde administrația locală a început să miște. Și a început să miște în favoarea cetățeanului – nu prin organizarea de târguri, evenimente sau mai știu eu ce marșuri, ci pur și simplu a început să meargă pe conceptul european de «buget participativ, pe ideea de consultare a cetățeanului și de rezolvarea problemelor lui reale.

Eu nu am auzit pe nimeni în campania electorală (indiferent de partidul din care a candidat; și inclusiv pe doamna Firea) promțând bucureștenilor că va organiza cele mai frumoase luminițe de Crăciun, cele mai frumoase figurine de Paști șamd. Eu am auzit-o – și a m fost foarte atent – vorbind despre rezolvarea problemelor reale, pe care acum nu o văd. Nu este o critică. Dânsa probabil că ar trebui să înțeleagă din tipul acesta de mesaj pe care unii dintre noi încercăm să îl dăm cât mai realist – zic  eu – că nu este vorba despre o critică la adresa unui om politic. Sunt și voi fi bucureștean. Doresc să trăiesc în acest oraș împreună și cu domnia sa, și cu alți primari, dar dorim ca împreună – dacă nu se poate separat – să găsim soluții pentru a rezolva probemele oamenilor – inclusiv ale noastre. Pentru că și noi suntem bucureșteni  și, mai presus de a fi oameni politici sau a avea alte calități, suntem până la urmă cetățeni ai orașului”, a încheiat Ștefănel Marin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *