Skip to content
Politică

Ștefănel Marin face instrucție cu Firea după manevra de sute de milioane. Blatul PSD-PNL EXCLUSIV

youtube.com

Ștefănel Marin – fost primar UNPR-ist al Capitalei în 2015 – face instrucție cu actualul edil general, Gabriela Firea, după manevra de sute de milioane de lei a Primăriei Municipiului București (PMB).

CITIȚI ȘI: Firea pompează bani în cele 20 de firme proaspăt înființate

Este vorba despre cele 22 de firme a căror înființare a fost votată săptămâna trecută în Consiliul General al Municipiului București (CGMB). Astfel, chestionat ce ar trebui să înțelegem din cea mai recentă manevră a administrației Firea, Marin a replicat râzând: „Eu cred că mai bine ar trebui să-i întrebăm pe ei care e gândirea, fiindcă văd că nimeni nu mai înțelege nimic”.

Redevenind serios, înaintașul Gabrielei Firea (în prezent consilier local PMP la Sectorul 4) a dat de înțeles că activitatea acestor companii ar urma să intre în conflict cu Legea nr. 98/2016 a achizițiilor publice.

„Eu înțeleg că în momentul de față cele 22 de firme nu sunt funcționale: o parte dintre ele sunt deja contestate la Registrul Comerțului de către terțe persoane. În momentul de față, și dacă și-ar face capitalizare pentru ele și dacă ar include în capitalul social al societăților diverse sume de bani, acele sume de bani nu vor putea fi folosite – juridic vorbind – decât după înființarea efectivă a firmelor. Acuma: știm foarte bine că Legea 98 a achizițiilor publice prevede anumite condiții pentru anumite firme de a participa la licitații. Acestea sunt pur și simplu firme ale municipalității, dar au același statut juridic ca orice alt SRL – nu contează că este al Primăriei Capitalei sau al unei primării dintr-o comună.

Problema mare este următoarea: tu faci o capitalizare mare, începi să plătești dacă vrei anumite salarii, iar dacă firma respectivă la sfârșitul anului (când consilierii generali votează contul de profit și pierdere) constatăm că firma a ieșit în minus (datorită plății salariilor), atunci avem într-adevăr o problemă reală, nejustificată din punct de vedere al eficienței economice. Mi-e greu să cred că s-au înființat acele firme doar pentru a plăti anumite salarii (într-adevăr, mari, după cum am văzut și eu în spațiul public) sau indemnizații ale membrilor din consiliile de administrație. Cu siguranță că gândirea n-a fost asta (sau sper să nu fi fost asta) și sper ca acea capitalizare să ajute firmele respective la participarea în vederea câștigării de licitații viitoare. Or, în momentul în care ai un capital social (repet: ca la orice alt tip de societate), îți poți permite să achiziționezi diverse tipuri de contracte, dacă vrei – adică poți face dovada faptului că poți cumpăra un caiet de sarcini, poți depune o anumită garanție (inclusiv garanții bancare, dacă e nevoie), pentru că ai un capital social. Dar până nu vom vedea acele firme efectiv câștigând contracte, nu cred că e decât o joacă de a muta banii dintr-un cont în altul al bugetului Capitalei sau banii aceia dacă nu vor fi cheltuiți, vom avea din nou excedent bugetar, a detaliat Ștefănel Marin.

Solicitat să precizeze dacă vede vreo intenție neortodoxă ascunsă în spatele existenței acestor 22 de societăți, Ștefănel Dan Marin a recunoscut că „există o suspiciune”.

„În momentul de față, atâta timp cât ele nu participă la nicio licitație, nu pot să mă pronunț dacă e ceva ascuns sau ceva neortodox. În momentul în care voi vedea o primă licitație câștigată sau un prim contract aflat în derulare, atunci putem discuta.

Există o suspiciune, în sensul în care pe toate domeniile pe care ele au fost reglementate de către Consiliul General nu ar fi fost nevoie în piață de atâtea societăți care nu au un personal calificat în ele: Nu au expertiză de piață, nu au valoare de piață, nu au un nume pe piață… Deci mi-e greu să cred că doar pentru că sunt firmele municipalității pot prezenta o anumită garanție în derularea unui contract”, a punctat PMP-istul.

Întrebat cum i se pare faptul că mulți bani dedicați celor 22 de societăți au fost luați tocmai de la investiții (un capitol nevralgic în orice dezbatere politică și, în ultimă instanță, al oricărui buget), Ștefănel Marin a criticat lipsa de implicare a Gabrielei Firea în soluționarea problemelor bucureștene. În același context, ex-primarul a dărâmat mitul administrației locale vieneze, în calitatea acesteia de model pentru actualul edil PSD-ist.

„Păi, știi cum e: lipsa implicării în soluționarea problemelor orașului naște tot felul de idei năstrușnice – în sensul în care, dacă ei nu știu să dezvolte orașul prin investiții, atunci vor plimba banii tot timpul pe la alte capitole bugetare, până când se va finaliza anul și de fapt vor constata că neputința lor o să ascundă tot felul de jonglerii financiare în interiorul bugetului Capitalei. Deci e de râsu’-plânsu’. Adică deții un buget de pest1 1 miliard de euro, dar în loc să dirijezi marea majoritate a acestor bani către investiții reale (în infrastructura orașului ș.a.m.d.), tu vii și creezi niște entități despre care ne spui nouă că vor fi cândva funcționale după un model vienez, care din păcate abia în ultimii ani a început să producă efecte pentru municipalitatea din Viena (până acum a fost pe minus)”, a afirmat Marin.

În altă ordine de idei, l-am întrebat pe Ștefănel Marin cum are de gând Partidul Mișcarea Populară să facă opoziție la cele șapte administrații roșii din București.

„Noi la ora actuală, de un an și ceva de zile, în toate consiliile (nu numai la nivelul Consiliului General al Municipiului București) am adoptat o poziție destul de clară – în sensul că proiectele care au fost utile și discutate inclusiv cu partea noastră de electorat (mică, mare – cât e ea) și au fost considerate utile au fost votate. Proiectele care nu au fost considerate utile și cele care deja au avut diverse suspiciuni în a denatura banul public către interese care nu sunt tocmai transparente nu au fost votate și nu vor fi votate de către membrii PMP”, a explicat Marin.

Confruntat cu acuzațiile de blat PMP-PSD venite dinspre PNL și USR (având în vedere colaborarea dintre cele două partide din diverse consilii locale și județene), Ștefănel Marin a arătat cu degetul către diversele posturi primite de liberali de la social-democrați.

„Păi, întrebarea mea sinceră este: să-mi arate și mie în câte consilii de administrație și în câte adunări generale ale acționarilor au fost incluși membri PMP. Înainte să facă anumite constatări, eu – cel puțin – le reamintesc celor de la PNL că în Sectorul 2 și-au negociat împreună cu PSD-ul funcția de viceprimar. Și atunci de ce să arate cu degetul spre noi? Noi nu avem viceprimari la nivelul sectoarelor – la niciun sector! E ușor să acuzăm. Asta e o meteahnă proastă a românilor (în general, a noastră; a mea, în primul rând): să dăm vina pe ăla de lângă noi. Noi ar trebui în primul rând să fim într-o relație cel puțin care să ducă la o eventuală majoritate (ca să nu spun alianță politică) în 2020”, a încheiat PMP-istul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *