Sociologul și directorul INSCOP Research – Remus Ştefureac a fost invitatul Marinelei Angheluș la emisiunea Puterea Știrilor. Sociologul a vorbit despre cel mai recent sondaj INSCOP Research cu privire la intenția de vot a românilor pentru alegerile parlamentare de anul viitor.
Marcel Ciolacu continuă campania de imagine, în America
“Vizita premierului României în Statele Unite este o vizită foarte importantă(…). Statele Unite sunt cel mai important partener al nostru, garanția securității noastre și o sursă importantă de investiții. Prin urmare, vorbim despre o vizită chiar foarte importantă, mai ales că atinge și trei elemente cheie, dincolo de Departamentul de Stat, secretarul Apărării și secretarul Energiei, unde avem iarăși proiecte importante, mai ales în sectorul nuclear, care e esențial și strategic pentru pentru România.
Legat de Visa Waiver, efortul României este unul extins, nu este de azi, de ieri. Există și o realitate, într-adevăr, a faptului că avem o rată de refuz destul de mare la accesările de vize. Statele Unite au niște reguli destul de clare în ceea ce privește admisia unor cetățeni pe blocul teritoriu. Nu doresc, să spunem, oameni care să meargă acolo doar să muncească fără să o poată face legal. Și atunci, evident, au niște restricții atunci când cetățeni de-ai noștri nu respectă regulile impuse de legislația Statelor Unite. evident că apare această rată de refuz. Ceea ce știu este că, într-adevăr, chiar recent, la nivelul guvernului s-a creat un grup de lucru destul de ambițios și accentuat, care lucrează și cu Ambasada Statelor Unite tocmai pentru a găși soluțiile cele mai bune pentru a scădea rată de respingere”.
Câtă realitate și câtă campanie electorală este în acest anunț, a întrebat Marinela Angheluș, pentru că au tot încercat foștii șefi ai guvernelor să elimine aceste vize, de data această, premierul Marcel Ciolacu spune că am putea să nu mai avem nevoie de vize după 2025.
“Bun, dacă am fi avut un termen , 2024, să spunem, probabil că există un pic mai multă prudență, că ar fi fost înainte de de alegeri. Putem să spunem și acest lucru, însă ceea ce pot spune, cunosc subiectul destul de bine, am și activat o perioadă în ambasada noastră din Statele Unite și știu și eforturile de atunci dar și de acum, mai ales, care s-au intent intensificat la nivelul guvernului pentru a aplică o strategie pe care a aplicat-o și Polonia. Polonia a intrat în sfârșit anul trecut în în acest program, beneficiind de concursul unei ambasadoare foarte active de atunci a Statelor Unite în Polonia.
Și noi acum avem o ambasadoare destul de activă, care, cumva, participă la acest efort de a găși soluțiile și strategiile cele mai bune pentru diminuarea ratei de refuz, prin informare cât mai bună, prin creșterea ponderii celor care se califică pentru a aplica pentru pentru vize, strategii legitime. Eu sper din tot sufletul că acest lucru să se întâmple”.
“Pe de altă parte, n-aș vrea să înțelegem acest program ca fiind altceva decât ceea ce, este. Nu vom circulă precum o facem acum când mergem să vizităm: Ungaria, Franța, Germania. Adică ne suim în avion și plecăm. Chiar și cu programul Visa Waiver va trebui să completăm o declarație înainte de călătorie. Perioada pentru care poți să stai în Statele Unite va fi chiar mai mică decât acum, când ești nevoit să-ți iei o viză”.
Marcel Ciolacu este premierul României care a ajuns după 7 ani în America
“Ultimul premier care a vizitat Statele Unite a fost dl. Cioloș, în 2016. Chiar eram în Statele Unite, atunci. Sigur, am avut și vreo 2 ani de pandemie când vizitele nu prea au existat, plus în acești ani am mai avut totuși interacțiuni ale președintelui cu președinții americani, chiar vreo două pe teritoriul Statelor Unite. A fost și acea celebră vizită, chiar de succes, cu prilejul căreia Donald Trump a anunțat în premieră mondială că Statele Unite susțin articolul 5 din cartea NATO”.
Moderatoarea emisiunii a intervenit afirmând că există o vorba la români, că niciun președinte nu ajunge șef de stat dacă nu ia “lumină” din Statele Unite ale Americii. A mers Marcel Ciolacu să ia “lumină”?
“E atât de multă mitologie în aceste chestiuni, încât le-aș minimaliza. Da, există o simbolistică. Din acest punct de vedere e important că premierul României se întâlnește cu trei secretari importanți din guvernul american. Lipsește o întâlnire cu vicepreședintele Statelor Unite pentru că, de regulă, premierii se pot întâlni cu vicepreședinți Statelor Unite. E adevărat că în această perioadă, vicepreședintele Kamala Harris cred că era plecată la reuniunea COP 28 din Dubai. Într-adevăr, aveți totală dreptate este această simbolistică. Orice lider politic care dorește să joace un rol major pe scenă politică din România, deci să candideze la prezidențiale, poate are totuși o relație bună cu partenerul strategic și acest lucru este absolut firesc”.
Interesul național al statului român este de a avea lideri conectați la cel mai înalt nivel
„Statele Unite este garant al securității noastre, garant important, iar în aceste vremuri de război, în care amenințarea la adresa securității este reală, nu ne mai imaginăm că Putin ar putea să facă nu știu ce, chiar a făcut și s-ar putea să facă mai mult. Cu atât mai important este că liderii politici principali ai României (în acest caz, primul ministru al României este un lider politic principal), să fie cunoscuți în Statele Unite, să știe să-și proiecteze mesajele acolo și, atunci când e nevoie, să își ajute țara, să aibă pârghiile necesare pentru a o face. Nu vorbim aici de alegeri, de conspirații, ci pur și simplu de un interes național al statului român, de a avea lideri conectați la cel mai înalt nivel”.
Întrebarea Marinelei Angheluș s-a legat și de faptul că nu a fost invitat ambasadorul României în Statele Unite ale Americii in timpul acestor vizite oficiale pe care le face Marcel Ciolacu, și “se anunță nori negri în coaliție, se pregătesc cuțitele pentru 2024?, a intrebat moderatoarea”.
“Acest episod a fost destul de neplăcut. Aici nu vorbim despre PNL-PSD, nu vorbim despre persoane fizice dl. Muraru sau dl. Ciolacu, vorbim de România, vorbim de interesele țării, vorbim de reprezentarea României, de cunoașterea tuturor dosarelor, în dinamică lor și regret sincer că acest subiect a ieșit în spațiul public, pentru că dincolo de impactul negativ asupra unuia sau alta, el chiar afectează credibilitatea României.
(…) La astfel de întâlniri, ambasadorul e normal să participe. Pe vremea regimului Dragnea, au mai fost situații de acest gen care nu fac bine României. Vorbim de Statele Unite. Sunt acolo niște uși la care mai stau vreo 160 de țări, așteaptă să între, să își expună punctul de vedere și să obțină până la urmă avantaje pentru propria țară. Într-o astfel de competiție, România trebuie să se prezinte cu toate armele, cu coeziune, fără fisură, indiferent de culoarea politică a deținătorilor(…). Sper ca și premierul și președintele să așeze lucrurile cât mai rapid, pentru că România, realmente, în relația de partener strategic, are nevoie de coeziune, are nevoie de coerență și are nevoie de unitate, indiferent de culoarea politică a titularilor unor funcții”.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News