Ștefureac, director Inscop Research: „Vom avea o prezență la vot între 40 și 50%”. Ce ne arată ultimul sondaj

Remus Ștefureac
Remus Ștefureac. Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Ultimul sondaj realizat de INSCOP arata un clasament al increderii, oarecum “previzibil”, potrivit lui Remus Ştefureac, directorul INSCOP. Ştefureac a explicat, pentru PS News, ca datele cercetării arată „un nivel ridicat de așteptare față de ceea ce va oferi clasa politică din România la următoarele momente cheie: alegerile prezidențiale și cele parlamentare”.

Remus Ştefureac: „Nu este o noutate că Mircea Geoană este pe primul loc în topul încrederii”

Remus Ștefureac
Remus Ștefureac. Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

„Acest fapt îl regăsim practic, în toate măsurătorile pe care noi le-am realizat. Datele îl plasează pe domnul Geoană în fruntea clasamentului, de peste un an de zile. De asemenea și clasarea domnului Emil Boc la vârful clasamentului, iarăși nu este o noutate. Și într-adevăr, cel puțin primii doi clasați sunt două personalități care nu sunt implicate la vârful exercitării puterii politice în România. Nu conduc principalele partide politice din România și diferența, să spunem, dintre cei doi și restul candidaților este semnificativă, de peste 10 procente.

Acest lucru ne arată și o diminuare a încrederii, în general, în clasa politică și este o reflectare a unei stări de nemulțumire a populației, chiar și în contextul electoral.

Arată și un nivel ridicat de așteptare față de ceea ce va oferi până la urmă clasa politică din România la următoarele momente cheie. Mă refer la alegerile prezidențiale și la cele parlamentare, care vor defini și vor seta drumul politic pentru următorii ani”.

Ar putea conduce, această lipsă de încredere, la un absenteism la  vot?

“Sunt două tipuri de reacții. În acest caz, putem vorbi de absenteism și aceasta poate fi un tip de reacție. În același timp, poate fi și o motivare, o stare, să spunem, de nervozitate alimentată și o mobilizare în sensul acordării unui vot de blam dinspre populație înspre reprezentanții săi. Nu știm în acest moment, evident, cum vor evolua lucrurile în perspectiva alegerilor europarlamentare și locale. Eu mă aștept la o prezență decentă”.

„Cred că vom avea o prezență între 40 și 50%”

“Rămâne de văzut dacă vom depăși și procentul de 50% la alegerile europarlamentare. Acum 5 ani am depășit acest procent, dar atunci am avut și un referendum organizat în același timp. Referitor la un scor între 40 și 50%, e o prezență, să spunem, decentă, firească.

Vom vedea cum stau lucrurile însă, la alegerile prezidențiale, care vor fi cele mai importante deoarece vor seta o schimbare de ciclu. Se încheie mandatul unui președinte, va începe un mandate nou, un alt președinte. Avem și alegeri parlamentare la o distanță de foarte puține luni. Toate aceste lucruri evident că vor determina un alt tip de mobilizare”, a conchis Remus Ştefureac.

Sondaj INSCOP: Care sunt politicienii în care au românii cea mai mare încredere

Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, se află pe prima poziţie în clasamentul încrederii românilor, arată un nou sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. El este urmat de Emil Boc, Victor Ponta, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă.

Potrivit sondajului, Geoană conduce în clasamentul încrederii, în condiţiile în care 37% dintre participanţii la studiu au precizat că au încredere destul de multă şi foarte multă în el.
Pe poziţia a doua în clasamentul încrederii se află primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, cu 36,3% încredere destul de multă şi foarte multă, fiind urmat de fostul premier Victor Ponta, cu 24,9% încredere destul de multă şi foarte multă.

Poziţiile a 4-a şi a 5-a din acest clasament sunt ocupate de premierul Marcel Ciolacu, cu 24%, Nicolae Ciucă cu 20%, cei doi fiind urmaţi de liderul AUR George Simion cu 19,8% şi senatoarea Diana Şoşoacă cu 18,5%.

Datele sondajului mai arată că 15,8% dintre români au încredere în fostul premier Dacian Cioloş, 13,5% în Mihai Tudose, în timp ce în liderul USR Cătălin Drulă au încredere circa 9,5% dintre participanţii la studiu.

Totodată, în ceea ce priveşte topul notorietăţii politicienilor români, acesta este condus de Victor Ponta cu 96,4%, fiind urmat de Diana Şoşoacă cu 95%, Marcel Ciolacu cu 94,2%, Emil Boc cu 90,9% şi Mircea Geoană cu 89,1%.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research în perioada 20-25 mai 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1.100 de persoane.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: