Skip to content
Politică

Stelian Ion, ministrul Justiției, încalcă statul de drept pentru a desființa SIIJ. CSM își apără independența

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Stelian Ion, ministrul USRPLUS pus la Justiție de Dan Barna, a propus un proiect de lege privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) care a primit avizul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Chiar dacă avizul este consultativ, acesta se dovedește foarte important pentru respectarea statului de drept, așa cum a precizat Comisia Europeană într-un raport.

La început de 2020, CSM dădea aviz negativ pentru numirea Georgianei Hossu la conducerea DIICOT și a Gabrielei Scutea la PICCJ. Președintele Klaus Iohannis nu a ținut cont de aceste avize consultative și Hossu a devenit procuror-șef DIICOT, iar Scutea procuror general.

" "
" "

După câteva luni de la aceste numiri, Comisia Europeană a criticat România pentru faptul că n-a ținut cont de avizele CSM în privința numirii procurorilor la conducerea parchetelor. De asemenea, în ultimul raport MCV, Comisia recomandă României să aibă o procedură robustă și independentă în privința acestor numiri sau schimbări din funcție.

Avizul negativ al CSM privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este mult mai important deoarece se referă la independența justiției și acuză o implicare a politicienilor. În explicațiile făcute publice, CSM reclamă tocmai faptul că desființarea SIIJ nu duce la o consolidare a independenței justiției.

Dacă SIIJ ar fi desființată, anchetarea magistraților ar urma să fie făcută de DNA, DIICOT și alte parchete. Cum ar putea DNA, spre exemplu, să ancheteze niște judecători care trebuie să se pronunțe pe un dosar pregătit de DNA? Este o încălcare a principiilor justiției și l-ar transforma pe judecător într-un executant al procurorului.

Chiar dacă este vorba de un aviz consultativ, el devin esențial pentru independența justiției și pentru respectarea statului de drept atunci când CSM reclamă tocmai o încălcare a independenței justiției. „Soluția normativă propusă nu este, însă, însoțită de instituirea unor garanții menite să dea eficiență principiului independenței justiției, prin asigurarea unei protecții adecvate a judecătorilor și procurorilor împotriva unor eventuale presiuni exercitate asupra lor”, au justificat magistrații din CSM. Aceștia își doresc ca urmărirea penală sau trimiterea în judecată a unui magistrat să se facă „numai în urma unui aviz prealabil al procurorului general al PICCJ, Plenului sau Secțiilor din CSM”.

Proiectul de lege propus de ministrul Stelian Ion este un atac direct la adresa independenței magistraților și o încălcare a statului de drept. Ministrul se situează deasupra CSM și pregătește desființarea unui secții de urmărire penală fără să vină cu un proiect care să le asigure protecția magistraților.

Comisia Europeană, în trecut, și-a prezentat îngrijorările cu privire a SIIJ, avertizând că nu trebuie să devină instrument de presiune asupra magistraților. Nicio instituție europeană n-a cerut în mod categoric desființarea acestei secții, ci doar reglementarea ei strictă. Această reglementare se poate face în colaborare cu Comisia de la Veneția, pentru a garanta independența magistraților, dar și un mecanism de anchetă când magistrații depășesc limitele legii.

Pe rețelele de socializare, partidul USRPLUS lansează numeroase atacuri la adresa SIIJ și a magistraților, criticându-i atât pentru salarii, pensii sau chiar pentru presupuse rapoarte. De asemenea, numeroși simpatizanți USRPLUS distribuie pe grupurile de Facebook postări în care sunt atacați magistrații care au dat avizul negativ pentru desființarea SIIJ. Este evident că USRPLUS – partid politic aflat la guvernare – are o campanie online împotriva magistraților. Treaba unui partid politic nu este aceea de a ataca magistrații sau de a le critica activitatea, pentru că astfel de acțiuni încalcă din nou independența justiției, statul de drept și pun presiune pe magistrați. Mai jos, imaginea distribuită de USRPLUS pe rețelele de socializare pentru a ataca magistrații:

 

 

" "

1 comentariu la “Stelian Ion, ministrul Justiției, încalcă statul de drept pentru a desființa SIIJ. CSM își apără independența

  1. & S-a găsit o explicație pentru faptul că dacii nu aveau reguli scrise, ? Dacă nu sunt scrise nu se pune problema că ar fi încălcate, ? Pentru ce să fie plătiți niște indivizi care scriu reguli pe care nu le respectă nici ei, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *