Skip to content
Politică

Stelian Ion și-a înființat un departament de sinecuri în Ministerul Justiției: Noua ”jucărie” a ministrului USRPLUS, cadou de la premierul Cîțu

Inquam Photos/Octav Ganea

Guvernul Cîțu a decis, prin Hotărâre, să înființeze o nouă structură în cadrul Ministerului Justiției, condus de Stelian Ion de la USR, prin care activitatea de supraveghere a publicității mobiliare să fie controlată exclusiv și în mod direct de către acesta. Astfel, deși exista, printr-un act normativ anterior, la nivelul ministerului o autoritate cu atribuții în acest domeniu, Executivul a decis să înființeze un compartiment care să funcționeze nemijlocit în subordinea ministrului Justiției, acesta fiind și cel care, prin ordin, stabilește schema de personal a noii entități create, relatează jurnalul.ro.

La data de 27 mai 2021, Guvernul condus de Florin Cîțu a adoptat o Hotărâre prin care a modificat un act administrativ similar din anul 2009, privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției, prin care îi construiește ministrului de resort de la USR, Stelian Ion, o nouă „jucărie”. Mai exact, pentru „îndeplinirea atribuțiilor privind Registrul Național de Publicitate Mobiliară, la nivelul Ministerului Justiției se înființează Compartimentul de Publicitate Mobiliară”

Mai mult, se specifică în noul act normativ faptul că Ministerul Justiției este cel care autorizează operatorii, își exprimă acordul sau dezacordul la împuternicire în cazul agenților și îndeplinește atribuțiile stabilite prin lege, în calitate de autoritate de supraveghere a Registrului Național de Publicitate Mobiliară.

Conform actului administrativ în discuție, activitatea noului compartiment „este coordonată direct de către ministrul Justiției”, iar „numărul de posturi pentru acesta se stabilește prin Ordin al ministrului, cu încadrarea în numărul de posturi pentru aparatul propriu al Ministerului”. Toate atribuțiile Compartimentului Publicitate Mobiliară se stabilesc prin regulamentul de organizare și funcționare a Ministerului Justiției, care, la rândul său, este aprobat prin ordin al ministrului.

În minister exista deja o autoritate de supraveghere

Interesant este că, și până acum, Ministerul Justiției exercita, prin lege, activitatea de supraveghere a Registrului Național de Publicitate Mobiliară, printr-o Autoritate de Supraveghere. Entitatea respectivă avea ca atribuții autorizarea operatorilor în vederea înregistrării în Registru, supravegherea activității de operare în Registru, administrează și întreține sistemul computerizat de siguranță a Registrului, lucru ce constituie unul dintre nodurile sistemului de administrare a informaţiei Registrului, care este compus din două sau mai multe servere independente, situate în locuri diferite şi conectate între ele, controlând  activitatea operatorilor şi a agenţilor acestora, precum şi funcţionarea Registrului, în vederea asigurării respectării dispoziţiilor legale în vigoare. În acest scop Autoritatea de Supraveghere emite decizii pentru punerea în aplicare a prevederilor legale, care vor avea caracter obligatoriu pentru operatorii şi agenţii acestora.

Aceeași autoritate de supraveghere monitorizează desfăşurarea activităţii operatorilor şi agenţilor acestora în conformitate cu regulile de concurenţă, sesizează Consiliul Concurenţei cu privire la încălcarea acestora şi poate suspenda sau revoca dreptul de a înregistra în Registru, atunci când există probe suficiente cu privire la practicile respective. Dar, totodată, suspendă sau revocă dreptul unui operator sau al unui agent de a înregistra în Registru.

Articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *