Skip to content
Politică

Stelian Tănase decriptează motivele din spatele moțiunii eșuate: PSD a devenit foarte disciplinat

Opoziţia a depus vineri moţiunea de cenzură „Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, ruşinea României!”, demersul fiind semnat de 163 de parlamentari.

PNL, USR şi PMP afirmă, în document, că programul de guvernare ar trebui să se numească ”Programul de Guvernare după anul 2021 …”, toate angajmentele fiind amânate după această dată.

În plus, potrivit Opoziţiei, pentru un incompetent dovedit, PSD-ALDE are cel puţin alte 3-4 rezerve şi mai slab pregătite, România e aruncată în instabilitate pentru Liviu Dragnea, moartea pândeşte în spitalele româneşti, educaţia e subfinanaţată, iar în privinţa infrastructurii se înregistrează cel mai mare deficit. Guvernului i se reproşează numărul mare de ministere, de secretari şi de subsecretari de stat plătiţi regeşte.

Moţiunea de cenzură „Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, ruşinea României!”, depusă de Opoziţie, a căzut, după ce, joi,  doar 161 de parlamentari au votat împotriva Cabinetului PSD-ALDE. Pentru a trece, moţiunea avea nevoie de 233 de voturi. „Nici măcar semnatarii nu au mai votat toţi“, a spus deputatul PSD Florin Iordache la finalul şedinţei.

În acest context, redacția PSNews a luat legătura cu politologul Stelian Tănase pentru a trage unele concluzii în ceea ce privește moțiunea de cenzură.

A picat pentru că cei care au pus-o la cale nu și-au făcut toate socotelile și a fost o moțiune ca un joc de imagine, adică în principiu nicio sesiune fără moțiune. Le-a plăcut mai mult să gesticuleze. Au fost mai mulți care s-au dus la microfon și au dat declarații și moțiunea nu a avut un scop de a dărăma Guvernul, ci a avut un scop mediatic în fața Opoziției, și asta o spun cu regret. A doua observație este că acest eșec al Opoziției pică foarte rău atunci când PSD-ul calcă în picioare și economia și justiția. I-a oferit o victorie pe tavă lui Dragnea și nu era cazul. Opoziția a calculat greșit această moțiune și mai bine lăsau să treacă repede acest moment și să îi prindă la înghesuială PSD-ul și abia atunci să pună moțiunea de cenzură. Pe de altă parte, în această toamnă au mai fost alte momente în care trebuia depusă moțiunea de cenzură, momentul în care dezidenta PSD era foarte nervoasă, foarte agitată, iar ei au pus-o acum, când Dragnea tocmai triumfase în PSD și partidul era foarte disciplinat. Normal era ca Opoziția să negocieaze cu PSD un număr de voturi și să le ofere o alternativă, dar nu au făcut asta și s-au purtat foarte neprofesionist și nu se putea ajunge decât la eșec. Din păcate acest eșec îl ajută pe Dragnea”, a  spus politologul.

Chestionat în legătură cu capabilitatea Opoziției de a forma un Guvern în cazul în care moțiunea de cenzură ar fi trecut, Stelian Tănase a declarat că „ Nu. Din moment ce nu au putut să treacă moțiunea, nici un Guvern nu puteau forma. Ceea ce este îngrijorător la Opoziție, este fărămițarea și lipsa unui lider capabil. Opoziția are nevoie urgent de un leadership și de dezbatere externă. Ar trebui să arate altceva pentru că intrăm în primul an electoral. Ei sunt foarte virulenți la fiecare emisiunea de la televizor, dar repet, la această moțiune nu trebuiau să intre dacă nu au negociat inițial voturile cu PSD. S-au dus la moțiune știind că nu vor câștiga. Ce politică este asta? De zarzavagii? E un calcul simplu: pui moțiunea și faci calculul pe foaie, iei 10 voturi de acolo, 15 voturi de acolo și faci aritmetică simplă sau au vrut să râdă cumva de noi? E ceva neserios în toată vâlva asta. Totuși, ei au în spate oameni care au sentimente anti-PSD și care abia așteaptă o victorie a Opoziției. Sunt oameni care așteaptă o satisfacție. PSD în 2018 i-au bătut tot timpul. A fost un an ratat pentru Opoziție. Și anul viitor este an electoral și pe lângă asta, de la 1 ianuarie preluăm președinția UE: avem două tipuri de alegeri, europarlamentare în vară și prezidențiale la final de toamnă. Opoziția trebuie să devină mult mai atentă la pașii pe care îi face. Deocamdată se pare că nu este în formă”, a zis Tănase.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *