Skip to content
Politică

Stelian Tănase, ipoteză de foc în cazul sesizării CCR în privința completurilor de 3 judecători: E posibil să asistăm astăzi la un blat

Pentru președintele PSD, Liviu Dragnea, în primul rând, dar și pentru Darius Vâlcov, astăzi este o zi esențială la CCR. Este ziua în care CCR discută sesizarea privind existența unui conflict juridic de natură constituțională între ICCJ și Parlament, deoarece ICCJ nu ar fi constituit completurile specializate pentru cazurile de corupție.

Dacă sesizarea, formulată de Florin Iordache în calitate de președinte cu delegație al Camerei Deputaților, va fi admisă, procesul lui Liviu Dragnea va reveni la prima zi de judecată în fața primei instanțe, iar terminarea lui până la împlinirea prescripției ar fi practic imposibilă.

De același lucru ar beneficia toți cei judecați de asemenea completuri nespecializate ale ICCJ, dacă fie nu sunt condamnați definitiv încă, fie au fost condamnați definitiv, dar mai sunt în termenul pentru contestația în anulare, adică o reeditare a situației completurilor de 5 judecători.

În acest context, scriitorul și politologul Stelian Tănase a precizat, pentru PSNews.ro, că Dragnea are nevoie astăzi de un verdict în așa fel încât procesul lui să se reia de la zero și este posibil ca astăzi să asistăm la un blat.

“Trebuie să ținem cont de faptul că CCR nu e Curtea Supremă din SUA, cum își imaginează unii. În SUA, judecătorii numiți de președinte la Curtea Supremă sunt somități în materie. Au o carieră impecabilă în spate. La București, judecătorii CCR provin din partide, și au fost parcati în acest „cimitir al elefanților”, unde fac servicii celor care i-au numit. Așa încât sentințele lor nu trebuie privite cu mare atenție pentru că nu sunt culmi în materie de drept și aplicarea legii în România. Sunt acte de politică măruntă care servesc pe unii și pe alții după circumstanțe.

Azi, judecatorii CCR au de judecat un dosar care îl privește pe Liviu Dragnea. Pot să îl infunde și să ajungă la puscărie, sau să îl rezolve și să-l spele ca la Nufărul. De aici drumul spre fotoliul de de prim-ministru sau de președinte în toamnă, după alegeri, nu mai e mult.

Cred că Dragnea nu va scăpa astăzi de dosare. E de presupus ca CCR va prefera din nou să amâne. Caz in care toată lumea, de-o parte și de cealaltă – va fi nemulțumită. Dragnea are nevoie de un verdict în așa fel încât procesul lui să se reia de la zero, ceea ce l-ar trimite dincolo de termenul de prescriere. E o tactică perfidă care ar putea da rezultate. Va îndrăzni azi CCR? Bănuiesc că nu deși nu bag mâna în foc. După ultima judecată CCR, când a dat câșitg de cauză USR, e posibil să asistăm azi la o trântire de basm, ca la carte. Un blat, cum se spune în fotbal”, a spus politologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *