Skip to content
Politică

Stelian Tănase, ipoteză neașteptată: negociere secretă între Viorica Dăncilă și Carmen Dan. Ultima mișcare a premierului

Cotidianul

Analistul politic Stelian Tănase susține că premierul Viorica Dăncilă a demis-o pe Carmen Dan pentru ceea ce s-a întâmplat în 10 august 2018, dar totul a fost negociat. Dăncilă i-a promis că în cazul în care pleacă fără prea mult scandal nu va fi dată pe mâna justiției. Stelian Tănase arată că aceasta este doar prima repriză din meciul jucat de Dăncilă, pentru că acum urmează partida cea mare împotriva Gabrielei Firea, pentru a deveni candidat la prezidențiale.

VV Dăncilă a poftit-o la cabinetul ei de dimineață pe Carmen Dan și i-a spus că o va demite în cursul zilei, dar că ar fi mai bine să demisioneze de bună voie. După o repriză de tăceri și lacrimi, Carmen Dan nu se aștepta la așa ceva, a început negustoria, ca la piață. Problema în chestie a fost soarta celei care a condus represaliile din 10 august 2018 la ordinele preaiubitului Liviu Dragnea, fac-totum în acea vreme la PSD. Până la urmă, cele „două mari doamne ale politicii românești” s-au înțeles. Dosarele ramân secretizate, iar fosta ministreasă nu va fi deferită justiției. A fost prima repriza jucată ca la șah de VV Dăncilă ieri.

A doua mutare, pion d2-d4, a fost decapitarea lui Teodor Meleșcanu. Și unul și altul pietre de moară de gâtul guvernului. Și unul și altul dintre cei rămași fără fotoliu a spus că nu are ce să-și reproșeze și că pleacă din minister cu fruntea sus. Normal, obrazul e gros. Revanșa acestui simultan de șah a venit la CEx. Gabriela Firea, primarul păgubos al Bucureștiului, a venit după multa vreme la ședință și s-a repezit în ciuful tapat al șefei de partid&guvern. Tema atacului – și ea vrea la Cotroceni. Firea a părut enervată de faptul că VVDăncilă s-a răzgândit. A zis întâi, și de repetate ori, că nu vrea să intre în cursa prezidențială. În ultimul week-end a dat-o la întors. A zis că dacă partidul i-o cere, se va supune și va candida pentru președinție. Aha! Cum Firea se visează de mult la Cotroceni, ca prima doamnă a țării, scandalul era inevitabil. Și abia e la început. Acum avem la PSD doi candidați determinați – VV Dăncila și Gabriela Firea. Vor sări fulgii…

Ce șanse au cele două? Firea stă mai bine în sondaje. Imaginea VV Dăncilă e modestă spre inexistentă, ca și intenția de vot pentru ea. Dar VV Dăncilă are bugetul țării pe mână, e premier, deci toată administrația îi ciugulește din palmă. Mașinăria de vot a PSD ar lucra mai harnică pentru ea decât pentru Firea. Firea e mai bună în dezbateri TV, știe să-și facă imagine. La Primărie nu a făcut nimic, dar imagine și-a făcut cu prisosință. Are clanță, e tare în polemici și scandaluri. Are vorbele cu ea mereu, nu rămâne Firea datoare dacă te iei de ea. Care din cele două ar intră în turul doi!? La asta trebuie să răspundă congresul din 3 august alegând numai una să candideze. Ținta PSD este turul doi. Nu se pune problema ca PSD să cîștige alegerile prezidențiale. Bătălia finală se va da între Klaus Iohannis &PNL, pe de o parte, și Dan Barna&USR, pe de alta. Stânga va lipsi pentru prima dată de la acest turnir.

Ieri am mai aflat că PSD vrea neapărat un candidat membru PSD, deci Tăriceanu este out. Am mai aflat de asemenea că VV Dăncilă își va da demisia dacă PSD nu trece în turul doi. Lucrurile sunt ceva mai clare acum. Se apropie toamna, când totul va trebui tranșat într-un fel sau altul”, scrie Stelian Tănase, pe blog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *