Skip to content
Politică

Stelian Tănase, radiografie dură a scenei politice: cum poate opoziția să-i atragă pe disidenții din PSD

cotidianul.ro

Opoziția poartă în aceste zile negocieri intense cu grupurile parlamentare pentru a asigura voturile necesare trecerii moțiunii de cenzură. Voturile decisive se află la UDMR, minorități și PSD-ALDE.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu politologul Stelian Tănase. Concret: întrebat cum arată configurația puterii PSD – ALDE odată cu pierderea majorității la Camera Deputaților, politologul e de părere că Puterea va intra în defensivă, dar are avantajul momentului, și anume apropierea vacanței parlamentare care le va da timp să se pună de acord. Cu toate acestea, probleme acute există și pe acest fond vom avea „un spectacol de mare clasă.”

Cred că trebuie să ne așteptăm să intre în defensivă. Opoziția să fie mai activă, să preia inițiativa. Norocul lor e că vine vacanța parlamentară unde grupurile, facțiunile din PSD au timp să negocieze, să ajungă la un numitor comun. Pentru că dacă această pierdere a majorității se producea undeva în septembrie, octombrie, cred că ar fi avut mari probleme, ar fi pierdut toate voturile din Cameră. Și așa avem o problemă cu Legea Pensiilor, vine și Legea bugetului, deci va fi un spectacol de mare clasă.

Totuși, în ceea ce privește coaliția și raportul de forțe din cadrul acesteia, scriitorul nu crede că parlamentarii ALDE ar putea fi influențați de context și să voteze moțiunea, argumentând că Tăriceanu se află la mâna PSD pâna la elucidarea dosarului Microsoft.

Depinde ce a negociat Tăriceanu și cu cine. Tăriceanu însă are o problemă cu propriile lui dosare. Trebuie parlamentul să voteze ridicarea imunității, așa încât PSD îl ține în buzunarul de la vestă în momentul ăsta. După ce se elucidează această chestiune, Tăriceanu va putea să facă un joc mai liber. Deocamdată însă PSD-ul îl controlează datorită problemelor cu justiția. Deci nu cred că moțiunea va avea voturi de la ALDE.

În schimb, Opoziția ar putea să facă o mișcare mai puternică și să obțină voturi de la disidenții din PSD, subliniază Stelian Tănase.

Opoziția, care dă semne de revigorare, ar trebui să-și negocieze între timp voturile disidenților lui Dragnea din PSD. Acolo este o stare de neliniște și mulți l-ar vrea plecat pe Dragnea, chestiunea este dacă o fac pe față și dacă și dau votul, ceea ce nu e obligatoriu, pentru că ești împotriva lui Dragnea, dar opoziția îți oferă ceva? Măcar în PSD ai un post pe parlamentar, poți să speri și la mai mult și opoziția doar te dă jos. Deci nu știu care e stadiul negocierilor în culise, dar dacă nu se ajunge la un acord cu grupurile disidente din PSD, moțiunea cade.

În concluzie, confruntat cu ideea că Opoziția pare să creadă în impactul de moment, de care să profite pentru a obține voturi, iar parlamentarii să ia decizii „la cald,” politologul și-a exprimat scepticismul. Disidenții sunt politicieni și vor decide în funcție de guvernul pe care Opoziția îl poate propune, astfel că Opoziția trebuie să stabilească foarte clar niște lucruri esențiale, cum ar fi cine face majoritatea, și asta înainte de votul moțiunii.

Politicienii nu iau decizii așa, politicienii judecă cu interesul lor personal și nu-și vor risca locurile parlamentari ca să-l dea jos pe Dragnea. Își riscă posturile dacă opoziția le promite de pildă că vor face parte dintr-o nouă majoritate, că s-ar putea chiar să aibă acces la guvernul care s-ar forma dacă pică guvernul Dăncilă. Pentru ei problema numărul 1 este: ce urmează după ce guvernul Dăncilă e dat jos? Urmează două lucruri: unu, Dragnea își pierde postul de președinte PSD. Poate nu acum dar sigur în ianuarie. Doi, se formează un nou guvern. Și urmează întrebarea: al cui guvern? Cine face guvernul? Orban, guvern PNL? Orban cu USR? Orban cu grupurile disindente din PSD? Deci la aceste întrebări trebuie să răspundă înainte de vot. Aceste lucruri ar trebui limpezite în culise până la data votului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *