Skip to content
Politică

Stelian Tănase: Se pune de-o dictatură.

Jurnalistul Stelian Tănase scrie, într-un editprial, publicat pe blog-ul personal, că violențele care au avut loc vineri seară, în Piața Victoriei, demonstrează cum ar arăta o Românie condusă de Liviu Dragnea.

”Ar fi dictatură bazata pe violență, un regim de baionete care s-ar baza exclusiv pe forță și amenințarea folosirii ei”, a scris Tănase, care consideră că ceea ce s-a întâmplat vineri în fața Guvernului a fost ”o tentativă de revanșă pentru noaptea de 21/22 decembrie 1989”.

Jurnalistul vorbește despre ”o grupare formata din foști și urmașii” (regimului comunist – n.r.), alături de îmbogățiții tranziției care au constatat că ”s-a ajuns prea departe cu democrația, și risca să-i facă să-si piarda puterea, deci privilegiile”

Aseară guvernanții au organizat un exercițiu pregătitor. O repetiție generală cu decoruri și costume. Am văzut așadar cum ar arăta o Românie condusă de Liviu Dragnea. Ar fi dictatură bazata pe violență, un regim de baionete care s-ar baza exclusiv pe forță și amenințarea folosirii ei. Ar fi un simulacru de regim constituțional al cărui miez ar fi corupția. Adică împărțirea privilegiilor și a bugetului unei camarile care-l slujește cu devotament pe marele Lider. Dragnea a dat aseară întreaga sa măsură. Am văzut cum ar fi tratate sub conducerea lui libertatea de expresie, libertatea de a protesta, etc. A ripostat cum știe el. Și-a scos jandarmii în stradă ca să bată mulțimea care îl contesta manifestînd pasnic impotriva regimului lui abuziv si corupt. Și nu a fost de ajuns, ultrașii (care înlocuiesc minerii din iunie 1990 ) s-au dedat la grave provocări în folosul său.

S-a ajuns la o limită. Normal ar fi ca aceia care nu erau deja lămuriți pînă aseară să se fi dumirit. A fost o tentativă de revanșă pentru noaptea de 21/22 decembrie 1989. O incercare de restaurație. Fortele din spatele lui Dragnea asta-și doresc si el asta livrează. E o grupare formata din fosti si urmașii lor (activisti PCR, securisti, birocrati ceaușisti). Lor li se adaugă imbogățiții tranziției. Cele doua segmente au incheiat un pact de vreme ce interesele lor coincid. După părerea lor s-a ajuns prea departe cu democrația, și risca să-i facă să-si piarda puterea, deci privilegiile. Scenele de aseară din Piata Victoria au schițat dispozitivul de forțe din societatea româneasca”, a scris Stelian Tănase.

Scriitorul avertizează că ne îndreptăm spre o Românie ”a bastoanelor de cauciuc, a gazelor lacrimogene și a tunurilor cu apă”, în care ”statul își exercită privilegiul de utiliza violența împotriva cetățenilor săi” și estimează că această bătălie este departe de final.

”Protestatarii, de acasa si din diaspora, societatea românească pe ansamblu, forțele ei productive. Guvernul in spate, impozant, adapostind clasa care parazitează și jefuieste de 30 de ani societatea românească. Și la mjloc insutrumentele guvernamentale – jandarmii și ultrașii.

Spre o asemenea Românie ne îndreptam – a bastoanelor de cauciuc, a gazelor lacrimogene și a tunurilor cu apa. A amenintarilor, a violentei, a confruntarii, a dezbinării. Statul isi exercita privilegiul de utiliza violenta împotriva cetățenilor săi. Și o va face incepind de aseară din ce în ce mai des și în forme din ce în ce mai diverse. Amploarea provocărilor si manipularilor, a minciunii și a sfidărilor va creste. Ele asteapta o riposta fermă a societatii civile si politice românești, din partea grupurilor care mai cred în viitorul democratic și prosper al Romaniei. Bătălia este departe de a se termina.

Cred că Putin, Lukasenko și Erdogan urmăresc cu maxim interes și încîntare evenimentele de la București. Bun venit în club, dle Dragnea!”, a mai precizat Stelian Tănase.

Citește mai mult: b1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *