Skip to content
Politică

Steluța Cătăniciu se încăpățânează: NU pleacă din Parlament, deși a pierdut procesul cu ANI

ziardecluj.ro
" "

Prim-vicepreședintele ALDE Steluța Cătăniciu se încăpățânează: NU pleacă din Parlament, în ciuda faptului că a pierdut definitiv procesul împotriva Agenției Naționale de Integritate (ANI).

Contestația în anulare formulată de către deputatul ALDE de Cluj a fost respinsă de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), astfel rămânând în vigoare sentința pronunțată în noiembrie 2015, prin care s-a stabilit că Steluța Cătăniciu se aflase în conflict de interese, într-o situațíe petrecută în 2009, pe când deținea un mandat de consilier local din partea PNL.

" "
" "

Chestionată de Actualdecluj.ro dacă nu își dă demisia din Parlament, având în vedere că și-a epuizat și această cale de atac, Steluța Cătăniciu a replicat că nu vede niciun motiv pentru care ar trebui să facă lucrul acesta. Ea spune că s-a creat mult tam-tam mediatic în jurul acestei contestații în anulare, deși, decizia de repsingere pronunțată de ÎCCJ nu i-a  schimbat cu nimic situația.

„Eu mi-am dorit să formulez această contestație în anulare chiar dacă am anticipat că soluția va fi de respingere. De altfel, nu-mi aduc aminte ca până în prezent să se fi admis vreo contestație în anulare, în afară de cea pe care DNA-ul a formulat-o împotriva Marianei Rarinca. Nu mi-am făcut speranțe, așadar, că o să am vreun câștig de cauză, deși existau toate motivele juridice pentru a-mi fi admisă  contestația și la fond, și în recurs. Pentru liniștea mea am vrut să epuizez și această cale extraordinară de atac, în ipoteza că va trebui să formulez o acțiune la CEDO.

Un lucru este cert, însă: că văd că se fac foarte multe speculații în această direcție. Sentința pronunțată de ICCJ nu schimbă cu nimic situația mea. Da, s-ar fi schimbat dacă era admisă contestația în anulare, dar cum nu a fost, practic rămâne în vigoare sentința din noiembrie, 2015. Și nu am niciun motiv pentru care ar trebui să demisionez, pentru că eu am respectat această sentință, așa cum de altfel a respectat-o și Parlamentul”, a precizat Cătăniciu.

Numai că această sentință din noiembrie spune că Agenția Națională de Integritate (ANI)  a avut dreptate și că Steluța Cătăniciu s-a aflat în conflict de interese, în 2009, când a votat în plenul Consiliului Local al municipiului Cluj Napoca în favoarea unei persoane juridice pe care Cătăniciu a reprezentat-o și în calitatea sa de avocat. Soluția prevedea ca Steluța Cătăniciu să nu mai aibă voie să ocupe o funcție sau o demnitate publică aleasă sau numită, pe o perioadă de trei ani.

Cătăniciu se apără, însă, afirmând că nici în Legea ANI conflictul de interese nu reprezintă o cauză de încetare a mandatului: „Conflictul de interese este considerat în lege o abatere disciplinară și se sancționează, vă citez: «conform statutului funcției sau demnității publice». Pentru Statutul deputaților, sancțiunea pentru conflict de interese presupune reducerea indemnizației cu cel mult 10%, timp de trei luni. Dar vorba cuiva din presă, aceasta nu poate să fie o știre, că mi se taie salariul. Știre este numai faptul că eu ar trebui să-mi pierd mandatul”.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *