STENOGRAME „azilele groazei”: cum erau bătuți cu bestialitate bătrânii

centru de bătrâni fără autorizație
centru de bătrâni fără autorizație/ Inquam Photos / Octav Ganea

Stenogramele pusele la dispoziție de procurori dezvăluie torturile la care au fost supuși bătrânii din azilele groazei. Procurorii arată că mulți bătrâni bolnavi de Alzheimer sau diferite probleme psihice erau bătuți sistematic și constant de către angajații azilelor și chiar de către Daniel Godei, cel care controla ONG-ul centrelor din Voluntari.

„Beneficiarii au fost abuzați fizic și verbal de către personalul de îngrijire cât și de Godei Daniel, această conduită reprezentând o practică, fiind de natură a îi menține pe aceștia într-o stare de aservire prin intimidarea acestora”, precizează procurorii în rechizitoriu. De asemenea, asistentele medicale și asistenții sociali abuzau fizic de pacienți și îi loveau cu bestialitate, uneori folosindu-se de obiecte metalice. Insultele, înjurăturile erau frecvente și nu lipseau niciodată când angajații azilurilor se adresau pacienților.

Pacienții erau supuși unor tratamente umilitoare, jigniți constant de angajații centrelor și amenințați cu lipsirea de libertate sau cu sedarea de către personalul centrului și de către asistenta medical Costescu Claudia, aspect ce denotă instaurarea unui climat de teroare în rândul beneficiarilor de la C.I.A.P.A.D Armonia.

De tratamente inumane și degradante au parte și beneficiarii de la C.I.A.P.A.D. Sf. Gabriel cel Viteaz, un caz elocvent și de o gravitate deosebită îl reprezintă pe cel al asistentei medicale a acestui centru, Trifu Gheorghița zisă Mădălina care pentru a se impune și a pedepsi o beneficiară a bătut-o pe aceasta folosind o bară din inox cu care a lovit-o peste spate și fese, episode la care a asistat o infirmieră care a realizat fotografii asupra leziunilor suferite de persoana vătămată Virag Eva pe care le-a trimis unei colege pentru a se disculpa și a păstra aceste dovezi la nevoie. Un alt aspect relevant îl constituie acordarea de medicamente în mod discreționar de către Godei Daniel și angajații centrelor (fără ca acestea să fie administrate de asistenta medicală) așa cum vom prezenta în continuare.

GODEI DANIEL: Bă, hai că ți-am vorbit frumos și deja cred că mă iei la mișto tu pe mine, pune mâna și ia-ți medicamentele, să nu vin eu până acolo…eu sunt și doctor, sunt și Dumnezeul tău, sunt și cine vrei tu, dacă mă iei la mișto!

CLAUDIU: Mă duc mâine dimineață la Obregia…

GODEI DANIEL: Nu, mă, îți iei medicamentele acuma că îți spun eu să-ți iei medicamentele, dacă mă suna ALINA în zece minute și nu-mi spune că ți-ai luat medicamentele, vin acolo și o să stau altfel de vorbă cu tine!

Într-o altă zi, asistenta socială Cărăulașu Ioana descrie cum asistenta medicală a bătut cu bestialitate alți pacienți:

CĂRĂULAȘU IOANA ANDREEA: Foarte nervoasă, foarte, foarte nervoasă, ia dat niște bucăți la asta…problema acuma care e, eu sunt total contra bătăii de genul ăsta, adică de orice fel de bătăi asupra beneficiarilor, că ajungi să urli, să zbieri la ei, că te scot din sărite la un moment dat, se mai întâmplă, nici nu ai, nu ai cum să le vorbești numai frumos și să nici nu-i atingi, nu există varianta asta că nu reacționează, (neinteligibil) cu bătaia. Problema e că, ok, nu o bați, dar după ce a dat prima bucată s-a liniștit instant, BENI, nu a mai avut nevoie de niciun tratament și acum întreb eu, în situația asta ce faci? Zi-mi și mie, ce faci, o lași să facă ca toți apucații sau îi dau o bucată și ai liniștit-o și știi că s-a potolit?

DOMN: Nu, nu e o soluție!

CĂRĂULAȘU IOANA ANDREEA: Cum reacționezi în situația asta? Băi, deci, i-a dat o bucată și după aia, în timp ce, nu ai cum, BENI, tu știi cum distruge toate lucrurile pe acolo, deci, dacă doi bărbați nu au putut să o țină…Dan mi-a povestit că la un moment dat l-a avut pe unul care a făcut niște crize, tot așa, că s-a urcat pe el, DAN, doar l-ai văzut câta e…

Toți angajații erau conștienți de tortura la care erau supuși pacienții bolnavi, dar nimeni nu se opuneau torționarilor care loveau cu bestialitate, uneori folosindu-se de diferite metale pentru a le provoca răni. Anumiți angajați au realizat inclusiv fotografii, sperând că astfel se protejează de eventuale acuzații.

NICOLAE EMILIA: Da!

SILVIA: Da, exact numai pe cur, unde a bătut-o cu cotorul ăla de aluminiu!

NICOLAE EMILIA: Aha…

SILVIA: Da, acolo este, da, săraca…

NICOLAE EMILIA: Măi, i-aș trimite poza lu’ CRISTINA (n.l. TUDORANCEA CRISTINA), știi?

SILVIA: Băi, eu zic să nu, nu, las-o întâi așa, pe ea!

(…)

SILVIA: N-are cum să nu recunoască, că doar a fost în prezența mea, s-a uitat când a bătut- o și ROXANA, și BOBINA, era și ADRIAN treaz, încă nu dormea ADRIAN!

NICOLAE EMILIA: Păi și tu ai văzut-o când era cu coada aia în mână?

SILVIA: Bineînțeles, dragă, nu cu mine jos, la subsol, ești nebună?

NICOLAE EMILIA: Și te-a pus să stingi lumina…

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL