STENOGRAME „azilele groazei”. Godei încasa 30.000 euro/lună

Godei Ștefan/Facebook
Godei Ștefan

PS News continuă seria de dezvăluiri din „azilele groazei”, iar ancheta procurorilor scoate la lumină noi detalii despre modul în care erau torturați bătrânii bolnavi. Procurorii arată că în „azilele groazei”, pacienții nu beneficiau de asistență medicală, nu aveau medicamente sau de multe ori erau amenințați când cereau să fie consultați de un medic specialist.

Bătrânilor nu le era asigurată asistența medicală de care aceștia aveau nevoie, având în vedere afecțiunile cronice de care sufereau, care sunt și de altă natură decât cea psihiatrică, de asemenea nu le erau administrate medicamentele de care aveau nevoie conform prescripțiilor medicale. Situația era cauzată de lipsa medicamentelor, întârzierea prescrierii acestora ori după caz neglijența angajaților care omiteau să le administreze sau nu cunoșteau cum să le administreze.

Totodată, din probatoriul administrat până în prezent a mai rezultat că beneficiarii nu au fost consultați de medici specialiști pentru afecțiunile cronice de care suferă, întrucât contractele încheiate cu aceștia sau cu diverse clinici medicale sunt fictive, rolul acestora fiind să asigure îndeplinirea condițiilor pentru licențiere. Astfel orice problemă medicală fără caracter de urgență, care ar fi putut fi gestionată în cadrul centrelor, este rezolvată doar prin apelarea serviciului de urgență 112, prin intermediul personalului medical de la ambulanță.

În urma anchetei, procurorii arată că Godei Ștefan Cristian făcea cheltuieli minime și plătea salarii derizorii atât lor cât și medicilor specialiști, astfel că dintr-un total estimat de aceștia de 30.000 de euro încasați lunar, acesta nu cheltuia mai mult de 4000-5000 de euro în interesul și pentru îngrijirea și oferirea de servicii beneficiarilor, plata chiriei și a salariilor, fapt ce conducea la situația teribilă existentă la nivelul centrului, iar restul sumelor reprezintă profitul acestora.

Din stenogramele prezentate de procurori, reiese foarte clar modul în care torționarii acționau pentru a obține profit de pe urma bătrânilor bolnavi din „azilele groazei”.

(n.l. – pe fundal se aude cum ALINA poartă o conversație cu o persoană de sex bărbătesc, notată DOMN.)

DOMN: Mă doare burta rău!

ANGHEL CĂTĂLINA: Și ce vrei, mă, dacă tu mănânci, ce să-ți dau, păi ce dracu să-ți dau de burtă?

DOMN: N-ai un calmant, ceva?

ANGHEL CĂTĂLINA:Da, am calmante, de unde, fac eu calmante, ia lăsați-mă, fă…

Într-o altă zi, Godei Ștefan îi amenința cu bătaie pe bătrâni:

GODEI DANIEL: Da, frate!

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Nu vrea, frate!

GODEI DANIEL: Lasă că vin eu, să vezi ce le ia el pe toate, băga-mi-as p..a în morții lui să-mi bag, mă rog eu de el de două zile, stai așa că vin eu, să vezi ce-i….bine, hai, hai că plec eu de aicea, s-a terminat meciul și ne-am oprit și în parc, puțin…

Din convorbirile angajaților, reiese că azilele au avut controale în 2023, când s-au verificat mai multe documente, dar nu s-au luat și măsuri. De asemenea, angajații încercau să demonstreze că azilele groazei aveau personal calificat pentru bătrâni, deși nu apărea nicăieri acest lucru.

– BIANCA: Cică iese zilele astea, cică ar fi fost un control săptămâna trecută, mi-a zis Ioana.

– ȚICU ANDREI RĂZVAN: Daaa…

– BIANCA: Și că zilele astea ar trebuie să iasă.

– ȚICU ANDREI RĂZVAN: Așa, și?

– BIANCA: Și i-am cerut grila cu programarea personalului și după prima pagină, condica de prezență.

– ȚICU ANDREI RĂZVAN: Bun!

– BIANCA: Faza e că nu apare nicăieri, chiar și-n grilă și-n condică, n-apare nicăieri că ele…, una e psiholog, că una-i asistent social, unu-i kinetoterapeut sau ce dracu au mai zis ei că au adus. Peste tot mi-au trimis cu îngrijitorii. Păi pe mine mă interesează înregistrări să le dam la aia peste nas că avem psiholog angajat, nu?

– ȚICU ANDREI RĂZVAN: Păi normal, dar ce răspund, sunt cretini!?

– BIANCA: Păi da, uite, o sa-ți trimit și tie să vezi și tu, i-am spus, dar zici ca vorbești cu pereții, și Ioana nu știu ce are? Și condica aia de prezență zici că a facut-o acuma. Îmi trimite poză cu 1 ianuarie, zic: ”trimite-mi-o pe mail să o editez în pana mea că ăia zice că faci mișto de ei”, știi?

(…)

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Păi atuncea, dați un document, ceva, din care reiese că sunteți și voi acolo, că de fapt asta ne…îi interesează pe-ăștia de la ANPD. Să reiasă că la Gabriel cel Viteaz sunt psihologi, asistenți sociali, kinetoterapeuți…, pe ăștia, profesioniștii. Personalul de specialitate. Nu reiese din nicio hârtie dată de voi, către noi, că voi sunteți acolo. Înțelegi acuma ce zic eu?

– CĂRĂULAȘU IOANA-ANDREEA: Da, eu înteleg, eu am crezut că nu este necesar să fim și noi puși în condițiile în care el…eu am crezut că îi interesează strict turele oamenilor.

(…)

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Să faceți niște fictive, în care să reiasă lucru ăsta.

– CĂRĂULAȘU IOANA-ANDREEA: Păi atunci o să mai pun acolo, o să pun pe ture și o să pun fix asa cum avem programul depus.

– ȚICU ANDREI RĂZVAN: Da, păi exact așa, exact așa.

– CĂRĂULAȘU IOANA-ANDREEA: Ideea este că noi, cei care nu venim pe ture, venim la program, o să apărem doar că suntem acolo, nu și cu programu, că na, nu treci în graficul de ture și programul, treci doar să stii că…

Într-o altă convorbire, angajații descriu cu detalii faptul că azilele nu au medicamente și, uneori, angajații iau pastilele bătrânilor.

NICOLAE EMILIA: N-are un parace…

TRIFU GHEORGHIȚA MĂDĂLINA: Sunt numai pentru ei. Ei n-au un paracetamol, vorba lu’ mata.

NICOLAE EMILIA: De durere…Ceva de durere de măsele nu au…D-apoi…

TRIFU GHEORGHIȚA MĂDĂLINA: Nu au mă ce să…Ei iau de la pacienți ca să luăm noi. Sau invers…(neinteligibil)…se iau de la unul la altul.

NICOLAE EMILIA: Uite pentru tine. (vorbește cu altcineva)

TRIFU GHEORGHIȚA MĂDĂLINA: Așa că să facă ce vrea. E șmecherit Ștefan. Strânge…ăhh…

NICOLAE EMILIA: …(neinteligibil)…pe spinarea altora.

TRIFU GHEORGHIȚA MĂDĂLINA: A?

NICOLAE EMILIA: Face avere pe spinarea altora.

TRIFU GHEORGHIȚA MĂDĂLINA: Dacă îi merge foarte bine. Corect.

NICOLAE EMILIA: Mă știi ce am auzit de la Ani astăzi? El ia treizeci de mii de euro de persoană, da?

TRIFU GHEORGHIȚA MĂDĂLINA: Nu de persoană.

NICOLAE EMILIA: El nu cheltuiește cu persoana aia decât 4000 de euro. Restul îi rămâne lui. La persoană…

TRIFU GHEORGHIȚA MĂDĂLINA: Nu mă. Treizeci de mii de euro ia pe 27 de persoane. Ascultă ce îți spun eu. Treizeci de mii de euro. Aproape două miliarde.

NICOLAE EMILIA: Păi da.

TRIFU GHEORGHIȚA MĂDĂLINA: Și patru…Înainte, înainte cheltuia 4 sau 5 mii, o mie și ceva de euro.

NICOLAE EMILIA: Da.

TRIFU GHEORGHIȚA MĂDĂLINA: Păi fă socoteala. Doctora de familie ia 5 milioane ca să știi.

NICOLAE EMILIA: Numai atât.

TRIFU GHEORGHIȚA MĂDĂLINA: Da. Am vorbit eu și azi-noapte, aseară, am vorbit cu doctora. Nu mai stați doamnă acolo. Terminați-vă, faceți programul scurt și duceți-vă. Domne, ăștia sunt banii. Am vorbit eu, și-a dat seama doctora. Păi ce vrei să te…Tu știi ce femeie e aia?! De nota zece.

TRIFU GHEORGHIȚA MĂDĂLINA: Psihiatru. Și cu psihiatru am vorbit. Șapte milioane jumătate îi dă. Păi ce vrei bre. Unde sunt banii? Ăhăhă.

NICOLAE EMILIA: Vai de capul meu…

TRIFU GHEORGHIȚA MĂDĂLINA: Păi vezi. Păi și mie mare căcat ce îmi dă mie.

NICOLAE EMILIA: Mda.

TRIFU GHEORGHIȚA MĂDĂLINA: Păi ăia au socotit conform în acte mamă cât e. Și eu iau minimul pe economie. Cum iau eu în acte. Și, normal, ăia au făcut socoteala apă el nu consumă acolo nimic. Ce consumă?

NICOLAE EMILIA: Nimic.

TRIFU GHEORGHIȚA MĂDĂLINA: O p***. Nu consuma nimic, mă. Nimic. Băga tot în buzunar. S-a prins lumea.

NICOLAE EMILIA: Da. E minim pe economie. Păi atunci lucrează în pălăria mea și cu tine, ea lucrează de la…Când ți-e programul? De la ora opt până la patru și la revedere.

TRIFU GHEORGHIȚA MĂDĂLINA: Nu de la opt. De ce să fac eu? Ce să fac la opt eu? De la nouă. Ce să fac eu? Dacă voi dați masa la opt jumătate eu de ce vin la, eu de ce vin la opt?

NICOLAE EMILIA: Vino la nouă, dai medicamentele, fă-ți treaba ta și nu te mai implica atunci.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL