STENOGRAME „azilele groazei”. Martor: „I-a turnat apă în gură și după i-a aplicat o palmă”

azil
Sursa foto: freepick

PS News continuă seria de dezvăluiri din „azilele groazei”, prezentâdu-vă cele mai importante declarații ale martorilor în anchetă. Unul dintre martorii cheie este un anume Teodorescu Dragoș – nume fictiv pentur a i se proteja identitatea. Acesta arată iniția cum a ajuns să lucreze într-unul dintre azilele groazei, din Afumați. Din declarațiile martorului rezultă că nici măcar nu i s-a oferit o uniformă de muncă.

Teodorescu Dragoș: „Inițial am intrat pe Publi24 și am apelat numărul de pe acel anunț. Am dat telefon și am vorbit cu o persoană, o doamnă, nu s-a prezentat și mi-a dat numărul de telefon a lui Dan. Am vorbit cu Dan Godei la telefon și acesta mi-a spus că la locația din Afumați e un loc liber.

Ulterior m-a chemat la un inteviu care s-a desfășurat în mod formal întrucât au vrut doar să îmi prezinte condițiile de muncă.

M-au întrebat formal despre calificare și eu le-am declarat verbal ce calificare am, aceștia nu mi-au solicitat să aduc vreo dovadă, diplomă sau ceva similar.

Acest interviu a avut loc în cursul lunii aprilie 2023.

Următoarea zi m-am deplasat la centrul Armonia, Dan mi-a explicat că inițial prima săptămână voi intra la un program de zi și dacă mă acomodez voi intra la tură, program de 24 de ore muncă 24 ore repaus. Salariul oferit a fost de 2500 lei în mână.

A doua zi m-am prezentat la sediul centrului din Afumați. Am vorbit la telefon cu Dan, care a trimis o persoană la poartă, care mi-a descuiat poarta de acces, aceasta fiind încuiată cu cheia.

Am fost întâmpinat de bărbat, care m-a condus în curtea din spate, către un birou al centrului.

Am intrat în birou m-am așezat pe o canapea, Dan era poziționat în dreapta mea și mi-a spus ce este de făcut. În plus mi-a spus că îmi vor fi repartizate și alte sarcini, să mătur, să spăl, să dau masa de diminieață și de seară, întrucât masa de prânz e asigurată de o firmă de catering.

După circa 10 minute a mai venit un bărbat care s-a prezentat Ștefan, despre care Dan a afirmat că e fratele său și că el este șeful. Ștefan m-a întrebat de experiența pe care o am în îngrijirea unor astfel de persoane, i-am reiterat acestuia ce i-am spus și lui Dan.

L-am întrebat pe Dan dacă îmi vor fi asigurate haine, respectiv uniforma, iar acesta mi-a spus că nu am asigurată uniformă și că voi mânca ce mănâncă și pacienții”.

Totodată, acesta a mai descris o bătrână aflată în condiții mizere de care s-a îngrijit.

Teodorescu Dragoș: „Am observat pe parcursul turei mele să pacienta Iosif a strigat de mai multe ori după ajutor am ajutat-o să își mute picioarele. Menționez că am ajutat-o pe pacienta Iosif, am văzut că aceasta avea niște escare și faptul că aceasta la un moment dat defecase și astfel la sfârșitul programului am curățat-o, am examinat escarele și am văzut că acestea erau pline de excremente dar și faptul că acestea erau foarte adânci.

Am văzut că avea și pe spate dar și la picior aceste escare. Conducerea căminului mi-a spus că acele escare ar fi fost făcute de înainte de a fi adusă în centru, însă intr-un moment când am fost singur cu pacienta Iosif aceasta mi-a spus că a făcut acele escare în cămin, întrucît nimeni nu se ocupă că îi schimbe poziția în pat”.

Martorul mai descrie cum o anumită infirmieră bătea pacienții și că acest lucru trebuia ținut secret.

Teodorescu Dragoș: „Mai arăt faptul că beneficiara Ana Maria se ocupă de menaj la etajul 2 în mod similar precum Alex de pe etajul 1, iar la un moment dat întrucât 5 pacineți nu se puteau deplsa pentru a își lua tratamentul , Dan a înmânat Anei Maria pastilele pentru cei cinci, aceasta a urcat pe etajul 2 unde aceasta a dat tratamentul la trei pacienți și tratamentul pentru celelalte două persoane a fost dar de Ana Maria lui Roxana Maria pentru a le administra pacientelor Cârjaliu Ileana și doamna Mitu. Întrucât Cârjaliu Ileana nu a vrut să ia medicamentele de la Roxana Maria, beneficiara Ana Maria a luat pastila și i-a îndesat-o în gură lui Cârjaliu Ileana și după i-a turnat apă în gură și după i-a aplicat o palmă peste gură pentru ca aceasta să ia pastila. La scurt timp Cârjaliu Ileana a vomitat.

Ulterior când a rămas singur pe etajul 2, Roxana Maria (pacientă) mi-a spus că Ana Maria bate alți pacienți, spunându-mi să nu zic nimănui acest lucru”.

Întrebat de procurori, cum a perceput relațiile dintre angajași, Teodorescu Dragoș spunea că la căminul Armonia asistenta Claudia era spaima infirmierilor: „La Armonia asistenta Claudia era spaima infirmierilor, aceasta dădea muzica la maxim și avea un comportament irațional”.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: