Skip to content
Politică

STENOGRAME Ce vorbea presupusul terorist maghiar la telefon: Ar fi mişto să fie fum…

Ce vorbea la telefon presupusul terorist maghiar, reţinut de către DIICOT pentru că ar fi pus la cale un atentat la Târgu Secuiesc de 1 Decembrie: „Ar fi mişto să fie fum”…

Unele stenograme citate de digi24.ro prezintă discuţii pe care liderul grupării extremiste „64 de comitate” Szocs Zoltan le-ar fi avut cu membrii grupării privind organizarea atentatului dejucat la defilarea de 1 decembrie în Târgu Secuiesc.

Interceptările se află în referatul cu propunere de arestare preventivă pe care procurorii l-au înaintat instanţei de judecată.

Interceptările făcute de anchetatori îl surprind pe liderul mişcării trasând sarcini pentru montarea unor dispozitive explozive. Stenogramele arată că acesta îi învăţa pe adepţi să îşi ascundă urmele şi să plece din localitatea unde urma să aibă loc explozia, pentru a nu fi bănuiţi.

Szocs Zoltan a fost reţinut după mai multe ore de audieri.

CITIŢI ŞI: UPDATE Lider al mișcării extremiste maghiare, reținut pentru instigare la terorism pe teritoriul României

Conform interceptărilor, 20 de dispozitive explozive ar fi trebuit să fie montate în timpul defilării, iar acestea urmau să fie declanşate simultan, „să producă mult fum” şi să provoace panică.

Vă închipuiți, tocmai când defilează……trebuie făcut în așa fel încât să se aprindă mai multe simultan….ar fi mișto să fie fum, ar fi o bombă bună…..parcă văd cum se vor arunca la pământ, n-or să mai facă niciodată, ar fi ceva ce ar difuza și BBC-ul….toată lumea ar vorbi de noi Să se atragă atenția asupra Tg.Secuiesc, să se vadă că celor de aici nu le este teamă…..” potrivit interceptărilor.

„Totul trebuie să pornească la statuie, acolo să se capteze semnalul pentru toate, de acolo să pornească totul, acolo să fie primul contact, când se conectează cu antena….acolo unde se duc ei ar trebui să facem……ori la Sfântu, ori în Ciuc……trebuie să facem o încercare……nu mănânci <pizza> (termen codificat pentru D.E.I. – dispozitiv exploziv improvizat n.n) cu poftă, doar o guști, vezi cum e…mai ales dacă ai rețeta care trebuie pentru <pizza>.…înainte să mușcați o bucată mare trebuie să vedeți cum se poate mușca o felie….”, se mai arată în interceptările citate.

La discuţiile care au avut loc în 10 octombrie, atunci când s-a pus la cale atentatul, Szocs Zoltan le cerea membrilor grupării să nu fie în ţară, pentru a nu fi găsiţi de autorităţi: „în ziua respectivă.…să fiți plecați undeva”.

De altfel, chiar şi el a fost plecat din România din 13 octombrie până în 20 decembrie.

În replică, reprezentanţii mişcării „64 de comitate” susţin, într-un comunicat de presă, că nu ar exista dovezi clare care să-l incrimineze pe principalul suspect, Beke Istvan, în cazul atentatului dejucat la Târgu Secuiesc, la începutul lunii.

Ei afirmă că, deşi a fost efectuată o expertiză, nu ar exista elemente care să indice fabricarea unei bombe. În plus, reprezentanţii organizaţiei solicită autorităţilor să indice, „acele legi şi paragrafe pe baza cărora a fost ordonată supravegherea totală a persoanelor legate de organizaţia celor 64 de comitate”. Amintim că Beke Istvan, membru al grupării extremiste Mişcarea de Tineret 64 de comitate, a fost arestat pe 1 decembrie, pentru că ar fi intenţionat să detoneze o bombă la parada de Ziua Naţională de la Târgu Secuiesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *