STENOGRAME Contre în coaliție pe legea pensiilor: „Semnezi sau nu semnezi?”

colaj coaliție PNL-PSD
Sursa foto: colaj coaliție PNL-PSD

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că în noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB, reprezentând cheltuieli cu pensiile.

El a subliniat, în debutul şedinţei de Guvern, că în anul următor nu vor exista măriri de impozite, dar a solicitat şi un plan de măsuri pentru creşterea colectărilor la bugetul de stat.

Premierul a mai precizat că Guvernul va analiza în şedinţa de joi proiectul noii legi a pensiilor din sistemul public. El a menţionat că aceasta este „una dintre cele mai importante legi” din acest mandat şi va aduce două majorări de pensii în anul 2024.

Prima majorare urmează să aibă loc la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie, aşa cum prevede legea, iar a doua va avea loc la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor creşte prin recalculare, „reparând nedreptăţi majore”, a spus Ciolacu.

„Prin aprobarea acestei legi, vom elimina pragul de 9,4% din PIB, introdus de cei care doreau blocarea creşterii pensiilor până în anul 2070”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul a mai arătat că a parcurs avizul Ministerului de Finanţe şi a oferit asigurări că în anul 2024 „nu va fi nicio mărire de impozite” în România.

„Categoric, în anul 2024 nu va fi nicio mărire de impozite în România. Mai mult, ştim cu toţii că în Cererea de plată numărul 4 este nevoie de o reformă fiscală. Dar până la reforma fiscală, aştept de la ministrul Finanţelor un plan de măsuri administrativ asumat, atât în ceea ce priveşte colectarea la bugetul de stat, cât şi planul concret, prevăzut şi el, de altfel, în ceea ce priveşte digitalizarea ANAF şi a sistemului vamal. Vreau să ştiu termene clare de implementare a sistemului de e-facturare; Sigiliul Electronic, împreună cu Radarul mărfurilor; facturi electronice pentru toate achiziţiile din sistemul public; facturi electronice pentru toate produsele accizabile sau cu risc mare de evaziune. Aici le ştim cu toţii. Sunt produse de balastieră, flori, fructe şi legume. Şi un plan de măsuri administrativ şi legislativ”, a mai spus Ciolacu.

Știrea inițială

PSD şi PNL s-au reunit, în această dimineață, într-o şedinţă a coaliţiei, înainte de şedinţa de Guvern în care se discută noua lege a pensiilor.

Tot astăzi, liberalii s-au arătat nemulţumiţi, într-o şedinţă a conducerii PNL, de impactul bugetar al acestei legi, anunţat de ministrul Muncii, respectiv de 55,6 miliarde de lei, în condiţiile în care, spuneau ei, impactul calculat de Ministerul de Finanţe era diferit.

“La cifrele anunţate aseară de 55,6 miliarde impactul este de aproximativ 3 % din PIB ceea ce este enorm de mult şi trebuie să identificăm sursele de finanţare”, a spus liderul PNL Nicolae Ciucă.

TVR INFO a obținut o parte din stenograma discuțiile din ședința de coaliție:

Marcel Ciolacu: Hai sa rezumăm – vă opuneți sau nu la proiect?

Nicolae Ciucă: Nu ne opunem dar sa vedem impactul…

Marcel Ciolacu: Semnează sau nu?

Marcel Boloș, ministrul de Finanțe: Nu sunt bani în 2025, eu nu îmi asum, mai bine.

Marcel Ciolacu: Semnezi sau nu semnezi? Pensiile le cresc oricum!

Noua lege a pensiilor, care promite două majorări pentru anul viitor, agită apele în Coaliţie. Preşedintele PNL a cerut explicații după ce ministrul liberal al Finanţelor a anunțat că impactul bugetar de 55 de miliarde de lei pentru recalcularea și indexarea pensiilor e prea mare.

Proiectul e pe ordinea de zi a şedinţei care trebuia să înceapă la ora 12.00. A fost amânată pentru că Marcel Boloş avizează proiectul, dar cu unele observaţii, susţin surse TVR INFO.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL