Skip to content
Politică

STENOGRAME din ședința PSD: „Dacă nu iese preşedinte Ponta, sigur nu vom mai fi pe aici la anul”

Furtuna politică declanşată în PSD de stenogramele DNA în care sunt prezentate discuţiile Şova – Hrebenciuc, dar şi izbucnirea nervoasă a lui Marian Vanghelie la adresa unor paparazzi, unde printre înjurături e menţionat tandemul Ghiţă – Ponta, încearcă să fie dezamorsate la partid. Victor Ponta a convocat de urgenţă o şedinţă a conducerii partidului pentru a dezamorsa scandalul declanşat în PSD. Ghiţă, Hrebenciuc şi Vanghelie sunt pedepsiţi cu suspendarea din  toate funcțiile pe care le aveau în partid.

Pe vremuri la PSD, Ion Iliescu era imaginea „tătucului”, a „patriarhului PSD”. Acum, Victor Ponta s-a erijat de la intrarea sa pe uşa cea grea a sediului PSD în postura „tatălui”, care a uitat să-şi mai viziteze familia. „Ordine şi disciplină” sunt cuvintele care se aud din gura premierului la intrarea în sediu, în timp ce uşa, pe care au intrat în ultimii ani mulţi preşedinţi, scârţâie din toate încheieturile. Şova intră pe uşa din spate, nu dă nicio declaraţie, deşi este aşteptat de camerele de filmat şi schiţează doar un zâmbet la întrebările ziariştilor despre negocierile purtate pentru a prelua funcţia de preşedinte al PSD.

Vanghelie intră prin faţă, semn că a mai fost în asemenea situaţii dificile. Scoate o foaie de hârtie pentru a arăta cine este în spatele operaţiunii de filaj la care a fost supus. Îl indică fără echivoc pe Sebastian Ghiţă, deputat PSD şi un apropiat al premierului Victor Ponta. În PSD, Sebastian Ghiţă era o prezenţă discretă, cu gentuţa în mână în faţa Biroului Permanent în timpul mandatului lui Mircea Geoană, acum îl găseşti în diferite birouri, fie la Parlament la Valeriu Zgonea, fie în Kiseleff. Azi lipseşte, deşi numele său este invocat în scandalul din PSD. Nu e prezent fizic, dar numele său răsună de multe ori în curtea însorită din PSD, dar şi în spatele uşilor închise ale şedinţei Biroului Politic Naţional.

Liviu Dragnea a tăcut mult şi se amuză cum contracandidaţii săi pentru şefia PSD se scot singuri din luptă. „Mare noroc că prostia nu este o infracţiune în România”, rosteşte pe sub mustaţă când intră în sediul partidului în care este numărul doi. Ioan Rus se roagă pentru sănătatea tuturor.

Partidul trebuie să dea din nou impresia de unitate, în pofida tuturor scandalurilor în care sunt implicaţi membrii săi. Se discută puţin despre subiectul Hrebenciuc, care a făcut de la prima oră un pas înapoi, şi şi-a dat demisia din Parlament. Nu se discută deloc despre socrul lui Victor Ponta, Ilie Sârbu, deşi şi el este implicat în scandalul retrocedărilor. Ecaterina Andronescu, Ioan Adam sunt menţionaţi la Victor Ponta doar la categoria celor despre care nu s-a discutat. În rest, le cere tuturor parlamentarilor şi aleşilor locali ai PSD să nu blocheze anchetele justiţiei. Şedinţa extraordinară a conducerii PSD începe. Prin faţa sediului, trece într-o plimbarea cu bicicleta, Klaus Iohannis, principalul contracandidat al lui Victor Ponta la funcţia de preşedinte.

În spatele uşilor închise

Ponta ia primul cuvântul. „Nu mai putem continua aşa”, le spune premierul de la bun început potrivit unor surse participante la şedinţa BPN a PSD. „Eu mă feresc să fac paşi greşiţi şi apar problemele acestea”, se plânge premierul în faţa colegilor, spunându-le că este zilnic atacat, dar nu poate face faţă şi problemelor create din interiorul partidului. Imaginea premierului, care este şi prezidenţiabilul PSD este în centrul discuţiilor. Principalii vizaţi Marian Vanghelie şi Dan Şova, acuzaţi că prin acţiunile lor au vulnerabilizat candidatura lui Ponta la prezidenţiale.

Vanghelie face un pas în spate. „Şi-a cerut scuze, a spus că îi pare rău că a asociat numele premierului cu cel al lui Sebastian Ghiţă”, au declarat pentru gândul mai mulţi vicepreşedinţi PSD.

„Nu mai suport să fiu urmărit de Ghiţă”, a răbufnit Vanghelie în interiorul partidului. Nu toţi sunt convinşi că are dreptate şi că este o victimă a lui Sebastian Ghiţă, dar puţini intervin în discuţie. Afară, după şedinţă, Vanghelie îl mai avertizează o dată pe Sebastian Ghiţă că ştie că el îl urmăreşte şi că va mai exista viaţă şi după alegerile prezidenţiale.

În spatele uşilor, primarul Sectorului 5 arată că este dispus să facă un pas în spate şi să se suspende din toate funcţiile deţinute în partid.

Ioan Rus intervine şi îl laudă pe Vanghelie că a dat dovadă de înţelepciune şi a făcut ca acest conflict să se amplifice.

Al doilea incriminat, Dan Şova intră într-un conflict deschis cu preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea. Cei doi nu îşi mai vorbesc de câteva luni de zile, conflictul între cei doi declanşându-se înainte de Comitetul Executiv de la Orăştie, de la finele lunii iunie. Şova apare în stenogramele DNA cum negociază cu Viorel Hrebenciuc susţinerea pentru funcţia de preşedinte al PSD în epoca post-Victor. Funcţia este vizată şi de Dragnea, care nu îl iartă pe tânărul său coleg pentru modul în care îşi face campania internă, potrivit gandul.info.

„Eu am fost în prima linie în toate campaniile, am câştigat ultimele trei campanii, am fost în prima linie la referendum şi tu îţi faci campanie înainte de prezidenţiale”, a fost reproşul lui Dragnea la adresa lui Şova în şedinţa PSD. Dragnea îşi avertizează colegii că dacă se continuă în acest mod se poate rata cel mai important obiectiv al partidului – câştigarea competiţiei prezidenţiale.

Surse din PSD au declarat pentru gândul că Dan Şova s-a plâns în şedinţa PSD că DNA i-a interceptat o discuţie privată cu Viorel Hrebenciuc. Şi alţi lideri PSD reclamă ultimele acţiuni ale DNA împotriva unor lideri ai partidului, dar toţi susţin că trebuie evitate astfel de situaţii.

Fără prea multe comentarii, Ponta decide că toţi cei implicaţi vor primi o pedeapsă unitară: suspendarea din partid. Vanghelie pentru că a înjurat paparazzi vorbind despre Ghiţă şi Ponta, Şova pentru că a negociat cu Hrebenciuc şefia PSD, iar Ghiţă – şef peste PSD online pentru că a trimis un comunicat fără acceptul conducerii partidului în care cere suspendarea din partid a lui Şova şi Hrebenciuc.

Concluzia întâlnirii o trage Liviu Dragnea: „dacă nu iese preşedinte Victor Ponta sigur cei de la această masă nu vom mai fi pe aici la anul”

2 comentarii la “STENOGRAME din ședința PSD: „Dacă nu iese preşedinte Ponta, sigur nu vom mai fi pe aici la anul”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *