Stenograme Dosarul Coldea-Dumbravă. Traseul banilor

Sursa foto- x

PS News continuă să vă prezinte stenogramele incendiare din dosarul Coldea-Dumbravă. La începutul lunii august 2023, Hideg Robertino-Cătălin, împreună cu Tocaci Dan-Victor, s-au deplasat la biroul lui Dumbravă Dumitru din București. În cadrul întâlnirii, Dumbravă i-a prezentat martorului denunțător serviciile de investigare și supraveghere operativă oferite, subliniind gravitatea situației juridice în care se afla Robertino. Dumbravă a menționat că șansele de a obține o condamnare cu suspendare erau foarte mici, dar a insinuat că ar putea găsi o soluție favorabilă, subliniind că serviciile lor nu sunt ieftine.

Negocierea sumei și condițiile impuse

În discuțiile privind prețul serviciilor, martorul denunțător a abordat și problema controlului judiciar, fiind convins să semneze contractul cu echipa lui Florian Coldea datorită promisiunii că până la 30 octombrie 2023 „va fi liber”. Avocatul Trăilă Dorul-Florel, intermediarul, a solicitat inițial 700.000 de euro plus TVA, dar în urma negocierilor suma a fost redusă la 600.000 de euro plus TVA. Pentru a ascunde adevărata natură a plăților, au fost încheiate două contracte de asistență juridică, unul pentru 100.000 de euro și altul pentru 500.000 de euro.

În cadrul întâlnirilor ulterioare, i s-a spus că echipa are capacitatea de a influența deciziile magistraților, iar avocații au menționat repetat termenii „prietenul nostru” (referindu-se la Dumitru Dumbravă) și „șefu’” sau „FC-ul” (referindu-se la Florian Coldea).

Disimularea plăților

Contractul cu S.C.P. „Doru Trăilă și Asociații” prevedea reprezentarea la Tribunalul București în dosarul nr. 27485/3/2022 și dosarele asociate pentru verificarea măsurilor preventive. În contract era inclusă clauza de angajare a unui consultant plătit din onorariile stabilite. Această clauză a fost interpretată de anchetatori ca fiind o metodă de disimulare a mitei, mascând adevărata natură a sumelor pretinse.

Pe măsură ce promisiunile privind ridicarea controlului judiciar nu au fost respectate, Robertino a devenit din ce în ce mai nemulțumit și a încercat să renegocieze termenii și plățile. Nemulțumirile au culminat la o întâlnire din noiembrie 2023, unde avocatul Trăilă Doru-Florel i-a reproșat nerespectarea obligațiilor financiare și a subliniat nemulțumirea lui „FC-ul”.

Consecințele nerespectării plăților

În discuțiile ulterioare, Dumbravă Dumitru a reiterat influența pe care echipa sa ar avea-o asupra magistraților, insistând că soluțiile favorabile obținute în dosare sunt rezultatul acestei influențe. Însă, nemulțumirile privind nerespectarea graficului de plăți au continuat să fie exprimate, punând presiune pe Robertino pentru a-și îndeplini obligațiile financiare.

În februarie 2024, după pronunțarea unei hotărâri de condamnare, Robertino a solicitat o nouă întrevedere cu Dumbravă Dumitru, discuțiile fiind înregistrate și puse la dispoziția organelor de urmărire penală. Dumbravă a explicat că au obținut „maximul” posibil din influența exercitată asupra judecătorului de caz, un fost elev al avocatului Trăilă Doru-Florel, descriind soluția ca fiind un „compromis absolut rezonabil”.

Stenograme

„(…) D.D: Deci asta-i una cu acoperirea prejudiciului și doi, să rezolvați problema cu asta. Deci și FC-ul are o problemă cu asta…și…și…

H.R.C.: Păi, eu nu v-am spus că …[neinteligibil]…

T.D.V.: Păi și…[neinteligibil]…până la urmă?

H.R.C.: Eu am…

D.D:  Nu-mi reproșează mie că nu suntem în relația asta. Dar cumva mă simt eu nasol. Pentru că e prima dată când se întâmplă așa ceva. Lucrez din 2018 cu el și nu s-a mai întâmplat.

H.R.C.: Aici am vorbit la început v-am spus.

D.D: Mda!

H.R.C.: Că eu nu pot aici. După aia întrebam. Mă duceam la țigani, mă împrumutam. Am zis… Ă… Zice:„Nu!”.

D.D: …[neinteligibil, vorbește în același timp cu H.R.C.]… dar nu trebuia cumva să… adică din… de la prima nu trebuia să mai semnați cu el ceva, nu știu.

H.R.C.: Păi, i-am zis: „Uite…!” Eu i-am zis: „Dacă vrei, ți-i aduc aici!” El zice: „Nu! Pe factură.” „Păi n-am, omule, bani. De unde?”

D.D: Nu, nu.. Nu se fac… niciodată așa ceva.

H.R.C.: Păi, vedeți!? Dar credeți-mă…

D.D: Gândiți-vă că e într-un circuit. Păi vă spun că noi… Ați văzut ce… e colegul luat.

H.R.C.: Nu știu.

D.D: Și eu sunt la rândul meu subiect pe multe… adică se uită lumea să vadă…           m-ar… în piața publică m-ar spânzura, să vadă că am ceva cu cash, cu bani negri cu nu știu ce. Deci, eu nu… Încă o dată, îmi iau din banii mei apă, d-asta am și stabilit… Nici… Am plecat acum, am stat o săptămână în Emirate. Totul a fost pe card personal și pe banii mei. Nu vreau să vină ANAF-ul sau cine știe, trimis de nu știu cine, să mă întrebe: „Da’ hai, ce-ai făcut? Cum ai făcut?”

H.R.C.: Și în schimb eu… eu am fost foarte prompt și cinstit de la început cu problema asta. Deci cu toată lumea.

D.D: Nu-i problemă, numai v-am spus.

H.R.C.: I-am spus și avocatului, lu’ DORU, lu ’domnul… că eu i-am spus: „Vezi că asta e problema mea, ajută-mă!” Octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie.

D.D: Însă…

H.R.C.: S-a întâmplat. Eu n-am reușit deloc-deloc. Și acuma am toate alea blocate, patru conturi. Am o proprietate, care deja am acuma client la ea, vrea să o cumpere, dar dacă nu îi semnez actele, că vrea… vreau să vând o casă, tot în ideea să-mi deblochez… că și firma are probleme. De abia am avut bani de salarii în 15…

D.D: Vă cred, că…”.

„(…) T.D.F.: Fiți atent! O încercăm să facem, să avem …[neinteligibil]… acuma Curtea de Apel clar ă… va decide. Sper să fie clarificat cât de repede posibil și să… să… să… Mie mi-a fost frică și eu i-am transmis ă… șefului, așa. Mie mi-a fost frică o perioadă și d-aia v-am tot bătut la cap, că dacă plecați în perioada aia nu mai veniți înapoi. Și atunci ă…

H.R.C.: Asta am mai vorbit, mi-ați mai zis despre…

T.D.F.: Cred că v-am spus de vreo 4 ori.

H.R.C.: Dar eu v-am spus că nu aveam motive. În al doilea rând, uite, DAN a zis că merge cu mine.

T.D.F.: Îhm!

H.R.C.: Adică DAN e prietenu’ lu’ BOGDAN care… Prin BOGDAN nu știu cum au ajuns ei acolo…

T.D.F.: V-am spus teama… teama, pe care noi am văzut-o, asta a fost, pentru că, la mijloc de an…

H.R.C.:  … discuții. Și… cumva și prietenu’ lui ă… a promis că suntem oameni sănătoși la cap.

T.D.F.: Și vă întoarceți.

H.R.C.: Și ne întoarcem. …[râde]…

T.D.F.: Eu în locul dumneavoastră aș face așa: mă duc, stau două-trei zile, îmi rezolv niște …[neinteligibil]…, vin înapoi. Două-trei zile. Plec din nou la ăia, știți?

H.R.C.: Păi, da, dar dacă pe mine nu m-au lăsat nici… 2 zile, da’ 3 zile.

T.D.F.: Dumneavoastră dați mesaju’ că sunteți de încredere.

H.R.C.: Păi, și nu le-am…

T.D.F.: Pentru că oamenilor le-a fost frică că plecați și că nu mai veniți înapoi.

H.R.C.: Nu există chestia asta pentru că…

T.D.F.: Pentru că vă zic ce a fost.

H.R.C.: …pe mine acum nu mă apără nimeni, ca să știți. Deci, în condițiile…

T.D.F.: Mie mi-a zis persoana respectivă, că eu i-am zis așa: „Fii atent! Dacă chiar face chestia asta și el pleacă și nu mai vine înapoi, există soluții să-l aducem fără probleme!”.

H.R.C.: Păi, vedeți. Eu nu sunt conștient că lu… lucrurile s-ar fi agravat mai tare.

T.D.F.: Asta e, deci…”.

„(…)T.D.F.: Da’… eu știu, da’ eu v-am spus, că eu îl știu pe GENERALUL COLDEA, da’ nu atât de bine încât să… Cum să zic? Să-i spun ceva sau să-i cer o chestie, pe care să nu…

H.R.C.: Bine, ăia au vopsit imaginea mea foarte prost și din păcate ne-au făcut de căcat acolo.(…)”.

„(…)T.D.F.: Reacția domnului celălalt a fost destul de categorică. El e o persoană, așa, mai dintr-o bucată și care e obișnuit să dea dispoziții, din ce m-am prins eu și…

H.R.C.: Da.

T.D.F.: Ele trebuie executate. Cam așa vede lucrurile.

H.R.C.: Și…

T.D.F.: Că dacă ești șef toată viața…

H.R.C.: Asta este… mă execută …[râde]…

T.D.F.: Nu, nu. Dispozițiile să fie executate, nu oamenii. …[râde]…

H.R.C.: Da, da’ sunt…

T.D.F.: Ce simpatic sunteți!

H.R.C.: Deci…[neinteligibil]… v-a zis să mă lăsați în pace.

T.D.F.: Ă… cumva, dar …ă… el e un om cum v-am spus. E un om… e un om care e dintr-o bucată și așa e el învățat. Structurile militare sunt pe tema asta de …[neinteligibil]…

H.R.C.: Nu cred că puteam să nimeresc o perioadă atât de proastă. Și ă… Să zicem, am o casă de vânzare și nu o cumpără nimeni de… peste un an. Am conturile blocate acolo, am și acolo o proprietate, vreau și pe asta s-o pun, da’ trebuie să fac niște procuri speciale. …[poftează]… Cu ăștia… îmi promit că vin și uite, că m-au încurcat, că dacă ei nu spunea că nu vin, cu banu’…

T.D.F.: Îhî!”.

„(…)T.D.F.: Fiți atent ce facem! Mâine mă lămuresc. Și într-o variantă de mijloc, facem cererea nu pe ABU-DABI, că-i speriem. Șeic, familie regală, contacte… Pleacă domnu’ HIDEG și nu mai vine înapoi. Ați văzut-o pe procuroare, ați văzut-o pe instanță, când mi-a trântit-o: „Ce caută familia regală?”, mai avea un pic și vă făcea împăratul Constantinopolului.

T.D.F.: Dar, dacă am organiza plecare și cerem acte pentru a pleca într-o țară europeană, n-ar fi mai O.K.?

H.R.C.: Păi, și ce să facă ăștia …[neinteligibil]…

T.D.F.: Nu vin ei aici?

H.R.C.: Nu vin.

T.D.F.: Pe de altă parte mi-e frică dacă noi cerem aprobare pe Paris și dumneavoastră luați avion din Paris, vă duceți acolo și se află… ne facem …[neinteligibil]…

.R.C.: …[neinteligibil]…mai rău. Eu de venit, oricum vin înapoi. Imaginați-vă, că nu am avut discuție …[neinteligibil]… Dar e o teamă, care, într-adevăr, eu… Și știți cum e?

T.D.F.: Nu o poți controla. Pentru că e o chestie de răspundere în sistem.

H.R.C.: Mi se pare, mi se pare …[neinteligibil]…

T.D.F.: Ei după aia o să dea cu subsemnatu’, să explice de ce au dat O.K.-u’ să plece, când erau semne, că pleacă și că nu mai vine înapoi. Mă înțelegeți ce vreau să spun?(…)”.

„(…)T.D.F.: A… Așa. Deci, am vorbit ă… Am discutat-o cu dumneavoastră, a zis că verifică săptămâna viitoare, întreabă dacă e O.K. și dacă o astfel de cerere ar avea ă… șanse și… Asta aflăm, repet, undeva săptămâna viitoare, o să ne spună exact când și cum o depunem și o să vă zic eu dacă… ce nevoie de documente aș avea. Dar asta… Deci, eu am transmis solicitarea, rămâne să aflăm răspunsul săptămâna viitoare, da?

H.R.C.: Da, da, da, ca să știu și eu ce am de făcut, că…

T.D.F.: Exact!

H.R.C.: …momentan sunt într-o…

T.D.F.: Exact și vă sun. Imediat ce am ceva, vă sun și vă spun cum procedăm, da?

 (…)”.

„(…)D.D: Acum eu vă mai spun o chestiune. Orice am putea să facem, să aranjăm acum, în perioada asta …[neinteligibil]… e sfârșit de epocă. Se va schimba, se vor schimba multe în administrație. Se vor schimba adică…credeți-mă! Două, trei luni de zile, mai strângeți din dinți. O să mai… se ducă la vale. După ce se stabilizează lucrurile pe administrație, după aia știm cu cine vorbești: ministru, secretar de stat. E altă treabă. Credeți-mă!

H.R.C.: Bun! Și atunci…

D.D:  În administrația locală… altfel… vorbim acuma… Deci eu vă spun că am văzut filmul. Vorbim acuma pe nișa asta, batem palma, facem, primim promisiuni că nu știu ce.

T.D.V.: Nu se face …[neinteligibil]…

D.D: Și după ce se termină alegerile și se reface structura, osatura statului… trebuie să o luăm fix de la zero și avem un mare hanicap, pentru că venim: „A! Păi voi ați fost cu… ăialalții!”.

T.D.V.: Exact! (…)”

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: