Skip to content
Politică

STENOGRAME Elena Udrea i-ar fi sugerat lui Adrian Gardean să sponsorizeze gala Bute

Potrivit referatului Direcției Naționale Anticorupție, Elena Udrea i-ar fi sugerat lui Adrian Gardean ca, în schimbul contractelor pe care firma acestuia, SC Termogaz Company SA le primea de la Ministerul Dezvoltării, să „sponsorizeze” Gala Bute, informează Agerpres.

Potrivit procurorilor, numele Elenei Udrea apare de mai multe ori în convorbirile purtate de fostul său consilier Ştefan Lungu cu Adrian Gardean, reprezentant al SC Termogaz Company SA, companie care a primit mai multe contracte de la Ministerul Dezvoltării.

În referatul DNA se arată că, la data de 22 decembrie 2010, între Adrian Gardean şi Ştefan Lungu are loc o convorbire, prilej cu care Lungu susţine că a discutat cu Elena Udrea despre finanţarea de către Ministerul Dezvoltării a contractelor încheiate de Termogaz.

„Adrian Gardean: E ceva urgent care voiai să discuţi cu mine sau?
Ştefan Lungu: Nu, nu, nu… Nu e nimic urgent, doar că e de bine ce am vorbit noi, chestia aia…
Adrian Gardean: Aia, cu finanţarea?
Ştefan Lungu: Da, da!
Adrian Gardean: Ai…discutat şi cu „doamna”?
Ştefan Lungu: Da, da, da!
Adrian Gardean: Aha! Şi… a dat semnalul?
Ştefan Lungu: Da. A zis că vorbim după sărbători, că i se pare interesantă propunerea!
Adrian Gardean: Ok!
Ştefan Lungu: Şi o dezvoltăm în comun, de sărbă… de după sărbători!
Adrian Gardean: Aha… Deci, de-asta voiai să ne vedem, da?
Ştefan Lungu: Da, da, da, da, da!”.

Direcția Națională Anticorupție mai arată că, din declaraţiile inculpaţilor Adrian Gardean şi Gheorghe Nastasia (fost secretar general al Ministerului Dezvoltării), rezultă că la începutul anului 2011 Elena Udrea a avut o întâlnire cu Adrian Gardean, reprezentant de fapt al societăţii Termogaz, informează Agerpres.

Cu acest prilej, Elena Udrea i-ar fi sugerat lui Adrian Gardean că, în schimbul plăţilor la zi efectuate în cadrul contractelor pe care le derula această societate în cadrul programelor finanţate de MDRT, trebuie să facă anumite sponsorizări.

La aceste discuţii a participat şi Gheorghe Nastasia, care a fost indicat de Elena Udrea ca fiind persoana cu care Gardean urma să ţină legătura pentru stabilirea detaliilor legate de sponsorizare, spun procurorii.

Ulterior, Adrian Gardean a avut o întâlnire la sediul ministerului cu Gheorghe Nastasia şi Ştefan Lungu, consilierul personal al ministrului Elena Udrea, prilej cu care cei doi funcţionari i-au amintit lui Gardean că trebuie să încheie un contract de sponsorizare cu societatea lui Rudel Obreja, lucru cu care Gardean a fost de acord, se arată în referat.

Potrivit acestuia, suma stabilită de Gheorghe Nastasia pentru a face obiectul „sponsorizării” a fost de 3.000.000 lei, reprezentând un procent de aproximativ 10% din valoarea plăţilor încasate de Termogaz Company pentru lucrările finanţate de minister.

Conform referatului, la 12 ianuarie 2011, Adrian Gardean are o discuţie cu Ştefan Lungu, care promite că va organiza o întâlnire cu ministrul Elena Udrea şi cu secretarul general al ministerului Gheorghe Nastasia:

„Ştefan Lungu: Şi vroiam să te întreb mâine dimineaţă pe la ora 11… cam cum ai fi cu timpul?
Adrian Gardean: Dacă e să vin acolo!
Ştefan Lungu: Î…
Adrian Gardean: Eu plănuiam să plec la Petroşani, dar nu mai plec atunci.
Ştefan Lungu: A…Păi m-a rugat „doamna”. Mi-a zis în felul următor, „să nu pierdem timp”, pentru că dânsa are săptămânile astea dezastru! Şi a zis „neapărat să ne vedem, pentru problema aceea, cu Nastasia, pentru că răspunde de ea”.
Adrian Gardean: Aha.
Ştefan Lungu: Direct!… Şi a zis „Băi, deci eu mă văd de curtuoazie, că e frumos, zice. Dar nu răspund eu. Nu că nu răspund, dar i-am delegat toate demersurile lui Gheorghe Nastasia. Ce rost are să pierdeţi timp?”. Ne vom vedea, nu-i nicio problemă, că e chestie de…
Adrian Gardean: Da, da, da.
Ştefan Lungu: Dar, „pentru a grăbi lucrurile, că e destul de strâns”, a zis „mergeţi”…
Adrian Gardean: Ok. Şi atunci, mâine la 11 ar putea Nastasia să?
Ştefan Lungu: Da, da, da! Da, că de la 10 mai are deja. I-am mai fixat o întâlnire la 10 şi… Hai la … şi mai devreme, dacă este. Şi la 9,30 atunci, se poate că mai mult de juma de oră, probabil, nu durează!
Adrian Gardean: Da, da. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!
Ştefan Lungu: Hai la 9,30 atunci.
Adrian Gardean: Deci, 9,30, acolo la…
Ştefan Lungu: Da…da.
Adrian Gardean: La Casa Populară!
Ştefan Lungu: Da, mergem acolo, la birou, şi urcăm direct la el, pentru că după unsprezece şi jumătate, doisprezece începe şi se aglomerează şi nu mai ajungem…
Adrian Gardean: Ok. La 9,30.
Ştefan Lungu: Da, da! C-am vorbit cu el şi mi-a zis: Băi, eu n-am o agendă, cum e la „doamna”, pe ore! Vino dimineaţă… şi stăm de vorbă. Şi atunci mâine, când suntem acolo, vorbim şi de celelalte „microprobleme”, informează Agerpres.

Sursă foto bucurestifm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *