Skip to content
Politică

STENOGRAME incendiare. Tăriceanu, dat în vileag de Ponta

inpolitics.ro

Ies la iveală detalii incendiare din dosarul în care este anchetat șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu,  pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, după ce, în calitate de martor, ar fi dat mai multe declaraţii în care ar fi ocolit adevărul.

Astfel, șeful Senatului a fost prins cu minciuna de procurorii DNA după ce au ieşit la iveală mai multe interceptări, făcute în baza unui mandat pe siguranţă naţională.

Monitorizarea îi viza pe consultantul Tal Silberstein, ziaristul Dan Andronic şi fostul consilier Marius Marcovici.

Potrivit informațiilor, Tăriceanu a intermediat mai multe întâlniri între consultantul israelian Tal Silberstein şi fostul premier al României, Victor Ponta.

Detaliile au apărut în timpul procesului de la Curtea Supremă.

Mărturia sa era în dosarul în care mai multe VIP-uri, printre care afaceristul Tal Silberstein, miliardarul Benyamin „Beny” Steinmetz, milionarul Remus Truică, patronul „Evenimentului Zilei”, Dan Andronic, şi fostul consilier guvernamental Marius Marcovici, sunt judecate pentru retrocedarea frauduloasă a averii pretins moştenite de „prinţul” Paul Al României (Lambrino).

Practic, atunci când a fost audiat, Tăriceanu a negat că a ţinut legătura cu Andronic şi Silbestein, după ce aceştia i-au oferit consultanţă la alegerile din 2008. El doar a admis unele întâlniri sporadic şi a negat vehement că l-ar fi prezentat/introdus pe israelian altor politicieni din România.

Ce nu ştia Tăriceanu, când a dat declaraţia, era că pe numele celor implicaţi în retrocedările pentru „prinţul” Paul, Curtea Supremă emisese, la solicitarea SRI, mandate de interceptare pe siguranţă naţională. Astfel, la dosar sunt mai multe stenograme ale unor discuţii amicale între Andronic, Silberstein şi Marcovici cu preşedintele Senatului.

De exemplu, într-o discuţie purtată pe 1 iulie 2012 cu Silberstein, Tăriceanu se laudă: „Sunt foarte bine pentru că, imaginează-ţi, e o zi însorită, sunt în piscină, nu e rău”.  Cu doar o lună înainte, USL scosese un scor foarte bun la alegerile locale şi era la guvernare din luna mai. „Unde eşti, în Snagov?”, era curios Silberstein. „În Snagov, da”, a confirmat Tăriceanu. Cei doi plănuiau să se întâlnească: „Poate vin în jur de 16.00 să te salut”. „Te rog! Bem cafeaua împreună”, îl încuraja Tăriceanu.  Procurorii spun că relaţiile de amiciţie dintre Tăriceanu şi consultant erau atât de strânse, încât politicianul nici măcar nu era supărat că Silberstein îi consilia pe rivalii din PDL.

„Te voi suna când termin în Modrogan, pentru că am o întâlnire cu multe persoane acolo, şi am stabilit-o acum o săptămână. Când termin, te sun, şi oriunde ai fi, vin să te văd”, i-a explicat Silberstein actualului preşedinte al Senatului, într-o altă discuţie ce a avut loc pe 26 martie 2013. „Te rog!… Aştept telefonul tău”, i-a răspuns Tăriceanu.

Totodată, interceptările au scos la iveală şi faptul că unul dintre politicienii pe care Tăriceanu i-a prezentat lui Silberstein este Victor Ponta, prietenul şi partenerul său din USL. Fostul premier a confirmat acest detaliu decisiv la DNA. Potrivit interceptărilor, primele discuţii dintre Silberstein şi Tăriceanu, pentru a intermedia o întâlnire cu Ponta, au avut loc în aprilie 2012, într-o perioadă în care era evident că guvernul condus de  Mihai Răzvan Ungureanu nu va mai rezista, iar USL urma să preia puterea.

„Vrei… vrei ca eu să aranjez ceva cu celălalt tip”, îl întreba Tăriceanu, pe Silberstein, în dimineaţa zilei de 2 aprilie 2012. „Dacă e posibil, da”, spunea israelianul. „Bine, nu ştiu când va fi el disponibil, dar pot să mă întâlnesc cu el la Parlament”, promitea Tăriceanu. Câteva ore mai târziu, Tăriceanu a revenit: „Bine, ce pot să-ţi spun este că am discutat cu prietenul meu, cu care intenţionezi să te vezi… … şi va fi disponibil doar mâine la 9.45. E ok pentru tine?…La mine…”, spunea politicianul. „9.45. Perfect”, confirma Silberstein. „Da. Dacă vrei să discuţi cu mine alte chestiuni, poţi să vii mai devreme şi…”, explica Tăriceanu.

CITIȚI continuarea AICI

1 comentariu la “STENOGRAME incendiare. Tăriceanu, dat în vileag de Ponta

  1. Si ce este „incendiar” in stenogramele prezentate?!? Omul este o fiinta sociabila, pentru Dumnezeu, de ce denaturati totul, de ce tineti neaparat sa ne intoarcem in epoca stalinista?!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *