Skip to content
Politică

Știm oare ce alegem de fapt duminică? Cum arată sistemele din spatele celor doi prezidențiabili și la ce ar trebui să ne așteptăm

Istoricul politic al României din 1989 și până în prezent ne indică faptul că președinții care au colaborat cu sistemul au avut mandate de 10 ani.

Îl avem pe Ion Iliescu, președinte pro-sistem, pro- servicii secrete, care a domnit 10 ani peste România, între 1990- 1992, între 92 și 96 și apoi între 2000 și 2004. Apoi îl avem Traian Băsescu, președintele care se laudă că a îngenuchiat sistemul(recunoaște totuși că nu l-a înfrânt), care a fost ales pentru o perioadă de 10 ani.

Singurul care a defectat a fost Emil Constantinescu, cel care a respins orice colaborare cu sistemul, a fost un șef de stat care a lăsat impresia că este anti- servicii. Pentru acest lucru sistemul l-a rejectat complet.

Pe actualul șef al statului, Traian Băsescu, îl putem cataloga drept un președinte care a scăzut din discreția caracteristică serviciilor secrete și le-a mărit extrem de mult vizibilitatea în rândul societății românești.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), așa cum a dezvăluit jurnalistul Antena3, Radu Tudor, a lucrat pentru Băsescu la campania din 2009, având în vedere că au fost transmise mesaje de propagandă electorală chiar de pe telefoanele securizate și oferite șefilor de secții de votare, iar apoi în 2012 Băsescu este cel care a impus un șef de serviciu secret în fruntea Guvernului.

Scandalul din jurul ofițerilor acoperiți a fost practic mișcarea care a desăvârșit opera lui Băsescu de a impune activitatea și modul de lucru al serviciilor secrete în prima linie a atenției publice.
Poate din această cauză, vehicularea lui George Maior, șef al celui mai mare serviciu secret român, pentru a ocupa funcția de premier dacă Ponta ajunge la Cotroceni nu a fost deloc o surpriză și nu a stârnit prea multă vâlvă în rându societății românești.

Dacă analizăm precedentele Iliescu și Băsescu ne gândim că votul pentru schimbare este la fiecare 10 ani. Pe 16 noiembrie România va cunoaște schimbarea, cel puțin la prima vedere. Pe cine vom alege duminica viitoare, cu el și cu sistemul din jurul acestuia vom conviețui timp de un deceniu.

Întrebarea este: pentru ce tip de sistem votăm duminică? Răul cel mai mic pare o sintagmă etern.

Chiar dacă duminică ștampila românilor va fi pusă pe unul dintre cei doi prezidențiabili sau fie pe amândoi în cazul în cazul în care nu rezonează nici cu Ponta, nici cu Iohannis, în realitate votul va fi pentru un sistem sau celălalt.
Așadar, duminică electoratul trebuie să aleagă dintre două sisteme.

1. Sistemul favorit să câștige duminică este format din axa Dragnea- Ghiță- Șova- Oprișan  ș.a. , adică sistemul din spatele lui Victor Ponta.

2. Sistemul Blaga- Orban- Boc- Atanasiu ce va funcționa în umbra lui Băsescu.

Când privești din acest punct de vedere și nu doar ca pe o alegere în pesedistul Ponta și neamțul Iohannis, alegerea se face între sistemele și camarilele din spatele celor doi. În funcție de cine va câștiga fotoliul de la Cotroceni, vom ști ce tip de camarila va conduce România în următorii 10 ani.

Pentru cei care încă sunt de părere că votul de duminică este un vot pentru o persoană și în funcția doar de aceea persoană depinde viitorul României ar trebui să ne gândim la ascensiunea unr lideri ai PDL după ce Traian Băsescu a câștigat fotoliul de la Cotroceni în 2004. Spre exemplu, Vasile Blaga, Adrian Videanu, Sorin Blejnar, Ghiță Falcă, Monica Macovei, Emil Boc sau Roberta Anastase sunt doar câteva nume, care după ce l-au făcut președinte pe Băsescu în 2004, carierele lor politice au atins maximul posibil. Ar mai fi avut aceștia funcțiile deținute între 2005 și 2012 cu Năstase la Cotroceni? Evident că nu. Este doar un exemplu care ne arată cum o camarilă din spatele unui lider politic pe care, cu propriile puteri, îl trimit la Cotroceni își îndeplinescu visurile politice.

După faptă și răsplată este un principiu care funcționează în politica românească. Acest mecanism stă și la baza acordării de contracte pentru acele firme pe care le catalogăm ”de casă.” Unii din cei care care pompează bani într-o campanie prezidențială, își primesc rapid tainul prin contracte cu statul. Evident, cu profit. Altfel spus, băieții deștepți investesc să zicem un leu într-o campanie și primesc minim trei la câteva luni distanță.

Cam despre asta e vorba și duminică. Cei doi prezidențiabili au adevărate camarile în spate.
Ne întrebăm dacă care ar fi șansele lui Ponta să câștige alegerile fără să aibă în spate oameni precum ”doctorul în organizare” Dragnea, ”finanțatorul” Sebastian Ghiță sau șeful baronilor PSD Marian Oprișan?

Dar Iohannis ar avea vreo șansă să câștige fără să aibă de partea sa specialiștii în numerologie Vasile Blaga și Adriean Videanu, sau pe finanțistul de renume mondial, Sorin Blejnar, pe gornistul de război Ludovic Orban?

E foarte clar că Ponta și Iohannis fără sistemele din spatele lor sunt lipsiți de orice șansă de a câștiga.
Până la urmă, dacă alegerile erau despre cine este cel mai bun candidat sigur nu am fi fost niciodată conduși nici de Iliescu, nici de Băsescu, ci de Ion Rațiu sau Mugur Isărescu. În realitate alegerile sunt despre cine are în spate sistemul mai performant- de mobilizare, de finanțare, de propagandă ș.a. .

Duminică de fapt ne vom alege sistemul care ne va conduce pentru următorii 10 ani. Nici Ponta, nici Iohannis nu ne vor influența atât de mult viitorul, pe cât o vor face camarilele care astăzi dau asaltul final pentru Cotroceni.

Iese Ponta, Dragnea are premise să fie cu adevărat șef peste Guvern, adică peste toți banii României, Ilie Sârbu va continua să facă jocuri prin care să își punp amprenta asupra vieții politice din România, Oprișan își va cere tainul pentru efortul din campanie, Duicu, chiar și arestat la domiciliu va avea și el doleanțele lui, Mazăre va pretinde din nou controlul Portului Constanța, iar Hrebenciuc, dacă va fi eliberat, se va întoarce la butoane și va face din nou, ceea ce știe mai bine și anume jocurile politce de culise.

Dacă iese Iohannis, Blaga va conduce cu adevărat România. Până acum nu a avut această ocazie pentru că o făcea Băsescu și evident că actualul șef al PDL nu a avut loc. Cu Iohannis la Cotroceni, propulsat acolo de șeful său de campanie Vasile Blaga, camarila PDL care a condus România până în 2012 (ce-i drept din care a fost exclusă Udrea) va reveni pe cai mari. Sute de milioane de euro atribuite ilegal, sifonări ”ca la carte” a banilor publici, amintirea a zeci de spitale închise în perioada guvernării PDL, dezbinarea societății, divizarea României între ACL-iști și PSD, Teodor ”Tase” Atanasiu se va întoarce la gestionarea fierului vechi din România, Ludovic Orban va reveni din nou pe cai mari prin diferite ministere și va putea purta din nou discuții cu regii asfaltului etc. sunt imagini pe care probabil le vom vedea într-o Românie condusă de  Iohannis.

Întrebare este care sistem este mai bun pentru România?

3 comentarii la “Știm oare ce alegem de fapt duminică? Cum arată sistemele din spatele celor doi prezidențiabili și la ce ar trebui să ne așteptăm

 1. `Consider o f. buna analiza a celor doua ….SISTEME…..
  Din punctul meu de vedere „sistemul favorit sa castige duminica…..” se lupta de 2,5 ani sa repare aceasta Romanie pusa pe butuci de sistemul 2 (” camarila PDL care a condus România până în 2012″). Datele statistice nu sunt negative. Dimpotriva, si cred ca TREBUIE sa aiba sansa ca pana in 2016 sa demonstreze ca POATE. Peste 2 ani ne putem da seama daca in decembie 2012 s-a gresit sau nu cu….. „sistemul favorit sa castige duminica”….
  Chiar daca va fi ales unul sau altul dintre CEI DOI candidati, cele doua SISTEME tot vor ramane si cred ca sistemul actual trebuie sa-si duca crucea pana in 2016……

  1. Nu știu cine sunteți. Dar dacă va plac hoții și infractorii, votați cu cine doriți! O noua dictatură, de data asta una pentru baronii locali și fiii acestor netrebnici, cred că nu ați ales corect.

 2. un comentariu din categoria manipularii la vedere: autorul incearca sa para impartial dar il asemuieste pe Iliescu cu Basescu (sau invers) uitand ca numele primului este legat de mortii din timpul asa zisei revolutii, de mineriade, de distrugerea tuturor unitatilor de productie din romania, de girarea si dezvoltarea unei mafii cumplite cum Romania nu a mai cunoscut. Abia in aceste zile, datorita lui Traian Basescu, care a incurajat institutiile statului sa lucreze liber si sa nu cedeze la presiuni, aflam o parte din grotescul adevar.
  Mai mult, Constantinescu, autodeclarat invins, ne este prezentat ca un erou pentru ca, nu-i asa, a ajuns baiat de casa la Ion Iliescu.
  Si ne mai spune ceva tov reporter; daca va castiga Ponta, vai doamne cata miere va curge, iar de va fi altfel, Blaga va conduce statul si nu Iohanis.
  Prea multe insinuari care exced adevarul, ca sa nu faca sa sudui cu scarba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *